keskiviikko 28. joulukuuta 2016

Listaamattoman yhtiön osakkeiden myynti

Osakkeiden ostosta Antti on maksanut välityspalkkiota markkaa. Olen ostanut listaamattoman osakeyhtiön osakkeita kahdessa eri erässä. Nyt olen myymässä osan osakkeista.


Voinko myydä ensin uusimmat osakkeet, joiden hankintameno on suurempi, ja luovutusvoittoa syntyisi tällöin vähemmän? Verojuristi Jonna Ijäs vastaa: Kyllä voit. Jos omistamasi yhtiön osakkeet on numeroitu, ne ovat yksilöitävissä. Arvonnousu realisoituu tuotoksi, jos sijoittaja myy omistamansa osakkeet. Listaamattomien yritysten osakkeiden myynti ei ole helppoa, joten käytännön vaihtoehdot ovat seuraavat: Yhtiön koko osakekanta myydään (yrityskauppa) Yritys listautuu pörssiin, esim.


Onko listaamattoman yrityksen osakkeiden myynnissä jotain verohelpotuksia, jos olleet hallussa esim. Siis myyntivoiton verotuksesta kyse. Otsikkoa tarkennettu. Terveisin Kauppalehden moderaattorit Viestiä on muokannut: korianteri 2. Osakkeenomistajalle osakkeiden myynti tulee ajankohtaiseksi silloin, kun hän haluaa irtautua yhtiöstä tai realisoida osakeomistustaan. Suurissa listatuissa yhtiöissä osakkeiden myynti ja muut transaktiot ovat helppoja, sillä osakkeille on oma kauppapaikkansa, eikä osakkeisiin liity kovin usein luovutusrajoituksia osakassopimuksen.


Listaamattomat yhtiöt ovat Suomessa verotuksellisesti houkutteleva sijoitusmuoto. Sijoittajien mielenkiinto listaamattomia yhtiöitä kohtaan on viime vuosina kasvanut ja siksi ostajia sekä myyjiä on markkinoilla nykyään enemmän kuin aiemmin. Tästä johtuen osakkeiden vaihdanta on kasvanut huomattavasti viimeisen.


Pörssilistattujen osakkeiden verotus on varsin suoraviivaista, mutta listaamattomien osakkeiden kohdalla se on monimutkaisempaa. Kauppahinta maksetaan myyjäyrittäjälle korvauksena saaduista osakkeista. Yhtiön omistamien omaisuuserien omistaja ei vaihdu, vaan esimerkiksi kiinteistön omistaa kaupan jälkeenkin sama yhtiö. Exit tehdään myymällä isommalle kun on kasvettu tarpeeksi tai listautuminen muutaman vuoden päästä.


Tällöin tuotteiden verotus toimii samaan tapaan kuin osakkeiden ja. Jos voitot koostuvat omistettujen osakkeiden myynnistä. Tanskalaisen yhtiön osakkeista saadusta osinkotulosta on maksettava veroa.


Tanskassa rinnastetaan osakeomistuksiesi myyntiin. Kauppakirjan sisällöstä ei ole erikseen säädetty osakeyhtiölaissa tai muualla. Käytännössä kauppakirjassa on kuitenkin oltava ainakin myyjä, ostaja, myytävien osakkeiden lukumäärä ja numerot, vastike sekä omistus- ja hallintaoikeuden siirtymispäivä.


Kun osakeanti järjestetään, yhtiö ja ostaja sopivat uusien osakkeiden määrän ja hinnan. Vanhojen omistajien omistusosuus siis laimenee. Olisi myytävänä kolmen eri listaamattoman yhtiön osakkeita, jotka ostettu Innovestor -sijoittajapalvelun kautta.


Rahoille on tullut valitettavasti muuta käyttöä ja haluaisin siksi osakkeista luopua. Hinnoista on leikattu pois mitä niistä maksoin. Laske yrityksen arvo Yrityksen arvoon vaikuttaa moni asia, ja arvonmääritys on haastavaa, ammattilaisen apua vaativaa työtä. Tämä laskuri antaa suuntaa arvon määritykselle.


Koska kahta samanlaista yritystä tai ostajaa ei ole, ei ole myöskään kahta samanlaista omistajanvaihdosta. Yrityksen arvo riippuu yrityksestä itsestään, sitä ympäröivästä maailmasta ja ostajasta sekä lukemattomista kaikkiin edellä mainittuihin liittyvistä tekijöistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit