maanantai 12. joulukuuta 2016

Toiminimi perheenjäsen töissä

Toni työskentelee personal trainer -yrittäjänä ja hänellä on toiminimi. Tonin vaimo työskentelee yrityksessä Tonin apuna toimistotöissä. Molempien on otettava YEL-vakuutus, jos yrittäjätoiminta jatkuu vähintään neljä kuukautta ja heidän työpanoksensa ovat niin merkittäviä, että YEL:ssä säädetty työtulon alaraja ylittyy.


Edelliseen vastaukseen korjaus, toiminimi voi kyllä maksaa palkkaa, mutta ei tosiaan perheenjäsenille. Vaimosi voi kuitenkin olla tmi:ssä töissä ja veroilmoituksessa sitten jaatte tulot keskenänne työpanoksen mukaan.

Koska neiti A ei asu vanhempiensa taloudessa, ei hän ole työttömyysturvalakia sovellettaessa perheenjäsen , eikä häntä voida pitää yrittäjänä pelkästään sen takia, että hän on äänetön yhtiömies. Sama ihminen voi tehdä muutakin (esim. käydä töissä tai sijoittaa), se ei ollenkaan kuulu yrittämiseen ja se verotetaan erikseen. Yrittämisen osuus hänen hommistaan on se yksityisliike tai toiminimi eli yksityistä elinkeinonharjoittamista. Ei riitä, että töissä vain pärjätään tai jaksetaan.


Ihminen ei ole robotti, vaan myös elää työssä. Työn tulee tuntua merkitykselliseltä osalta elämää, toimien hyvän elämän mahdollistajana rajoittamisen sijaan. Tuon tunteen synnyttäminen vaatii täysin uudenlaista tapaa ajatella hyvinvointia.

Samassa taloudessa asuminen tarkoittaa, että perheenjäsen ei maksa työnantajalle korvausta asumisestaan ja kuluistaan. Rekisteröidyssä parisuhteessa elävät rinnastetaan aviopuolisoiksi. Tapaturmavakuutukseen kuulumista määriteltäessä avopuoliso ei ole yksityisen elinkeinonharjoittajan, yhtiömiehen tai osak-kaan perheenjäsen.


Työllisyysrahasto tuo turvaa työelämän muutoksissa. Tuemme työllisyyden edistämistä rahoittamalla työttömyysturvaa, aikuiskoulutusetuuksia, työttömyysajalta kertyvää työeläkettä ja palkkaturvaa. Yrittäjä on itsellään töissä ja pitäisi muistaa pitää eduistaan kiinni. Eläkkeen karttuminen on yksi aivan oleellinen etu työssä.


Kuinka moni olisi valmis ottamaan vastaan työpaikan, josta ei kerry eläkettä? Toinen on sairaspäivärahat, joihin YEL vaikuttaa. Työsuhteen alkamispäivä. Työnantajan nimi ja toimipisteen sijaintikunta.


Ilmoita palkkatiedot vähintään täydeltä kalenteriviikolta (ma-su), jona työaika on ollut (tai palkkaa on maksettu) vähintään tuntia viikossa. Henkilö on sitoumuksista vastuussa olevan osakkaan perheenjäsen eikä saa palkkaa. Esimerkki: Yrittäjän ja hänen perheenjäsentensä vakuuttaminen Santeri perustaa osakeyhtiön äitinsä ja siskonsa kanssa.


Santeri omistaa prosenttia osakepääomasta, äiti Pirkko prosenttia ja sisko Saara 31. Eläke meiltä, päivärahat Kelasta.

Kun otat YEL:n meiltä, me vastaamme vakuutukseesi sisältyvistä eläkkeistä sekä ammatillisesta kuntoutuksestasi. Yrittäjän päivärahat taas maksaa Kela, joka myös tarvittaessa neuvoo sinua eri päivärahojen perusteista ja edellytyksistä. Kaatopaikantie 31 Kuopio p. Adoptiolapset ja adoptiovanhemmat rinnastetaan muihin lapsiin ja vanhempiin. Sisaruksia ei pidetä perheenjäseninä, vaikka he asuisivat samassa taloudessa.


Alla olevasta taulukosta näet, miten toi-mia eri tilanteissa. Koitan pakata ja tehdä valmisteluja, sillä tänään oon asti illalla töissä ja huomenna pitäis lähteä heti töiden jälkeen ajamaan Helsinkiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit