torstai 8. joulukuuta 2016

Kysyvä otsikko

Tiivistävät otsikot puolestaan kertovat lukijalle myös,. Kun päälause on kysyvä , kysymysmerkkiä käytetään riippumatta siitä, onko sivulause kysyvä vai ei. Pää- ja sivulauseen kokonaisuus muodostaa siis kysymyksen, johon odotetaan vastausta: Tiedätkö jo, mitä teet lomalla? Montako meitä on, jos mukaan lasketaan myös lapset?


Kysymysmerkkiä ei käytetä, kun vain sivulause on kysyvä. Tyypillisesti ilmoituksen aloitukseen kuuluvat otsikko , alkutervehdys, tutkielman tekijän ja aiheen esittely sekä kohderyhmän määrittely. Otsikointi eroaa jonkin verran aineistoittain. Me Kaks ‑lehdessä käytetään otsikkona pääasiassa tervehdystä. Opettaja-lehdessä yleisin on kysyvä otsikko , Reginan kirjepalstalla nimeävä otsikko.


Avustajan hankkiminen, tiivistävä otsikko : Tuija sai avustajan itselleen (kertoo eniten), kysyvä otsikko : Miten saat avustajan? Otsikko toimii usein pääkuvan kuvatekstinä. Tällä perusteella voi valita kuvan. Väliotsikoita on hyvä käyttää.


Niiden väliin tulee yksi kokonaisuus. Käyn ensin kotona ja tuon listassa olevat vaatteet ja meikit vaimolleni ennen kauppaan menoa. Kaupan jälkeen käyn vielä Alkossa ostamassa listan tuotteet. Oven avaa minulle tuntematon mies kysyvä katse silmissään. Sanon, että minulla on syötävää ja juotavaa illanistujaisiin.


Teksteille hyväksytään korkeintaan kirjoittajaa. Ja mikä parasta sivuilta löytyy käyttäjien kommentit eri palveluista, joten ei tarvitse turhan perässä juosta. Kuvan alareunassa oli kysyvä otsikko : ”Kylmät naiset?


Olisitko valmis jakamaan kokemuksiasi minulle? Esiopetusaika on klo 8. Leikkitoimintaa tarjoamme aamulla klo 6. Poika nöyränä kulkee kyllä itse pesuhuoneeseen, tosin kovin kovin matalana ja hitaasti, silmät möllöttäen päästä kysyvä Why me? Toimenpiteen jatkuessa, mm. Ei ollut, mutta vakituiset ruokkijat käyvät usein. Kysyvä katse Onks sulla leipää?


Itse otsikko ei kylläkään ole kysyvä vaan toteava. Se toteaa lainaten ja tiivistäen nimenomaan venäläisen Gudkovin pohdinnan, joten se on ainakin yhden venäläisen näkemys. On luonnollista, että Venäjällä ei oikein osata itse arvioida kyseisiä asioita, koska siellä on totuttu pitämään totalitarismia luonnollisena asiaintilana.


Sattuipa aika väkevä otsikko , mutta niin monta kertaa olen tätä tragediaa todistanut sekä itse kokenut, että ajattelin hieman käsitellä tässä kirjoituksessa tavoitteita. Nyky-yhteiskunnassa nimittäin vaikuttaa jopa oudolta, jos jollain ihmisellä ei ole tavoitteita! Sitähän vallan erottuu joukosta, jos ei tavoittele jotain erityistä. Eikö parempi otsikko olisi: Työpaikoista kilpaillaan nyt armottomasti. Jotta säännöt ymmärtäisi, on hyvä osata lauseenjäsennyksen perusteet: lauseen ja virkkeen ero, sivulausetyypit, rinnastus- ja alistuskonjunktiot.


Voit kerrata ne esimerkiksi täältä. Kannattaa miettiä, milloin suora sitaatti on tarpeen. Suoraa sitaattia voi käyttää, jos haluaa kyseenalaistaa toisessa.


Meidän kurssilla on noin oppilasta. En ole ihan varma tarkasta luvusta, koska jotkut saattavat olla poissa useamman päivän ja luulen jo heidän luovuttaneen, mutta sitten he ilmestyvätkin taas yhtenä aamuna luokkahuoneeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit