perjantai 9. joulukuuta 2016

Isännänvastuu

Jos työntekijä aiheuttaa vahinkoa kolmannelle henkilölle omalla vapaa-ajallaan, työntekijä korvaa aiheuttamansa vahingon lähtökohtaisesti itse. Vahingonkorvauslain luvun §:n mom. Saman pykälän toisessa momentissa. Isännänvastuu ulottuu nimenomaisesti työsuhteeseen ja työhön liittyvään toimintaan.


Alue oli aidattu nätisti ja kaveri valvo liikennettä alhaalla kuin pudottelin jäätynyttä lunta kattoreunan yli.

Jos se, joka viranomaisen määräyksestä, luottamustoimeen valittuna tai toisen pyynnöstä suorittaa laissa määrättyä tai työsuhteeseen verrattavissa olosuhteissa tiettyä tehtävää olematta itsenäinen yrittäjä, tehtävää suorittaessaan virheellään tai laiminlyönnillään aiheuttaa vahinkoa, on se, jonka lukuun tehtävä suoritetaan, velvollinen korvaamaan vahingon. Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Sivullinen voi kohdistaa korvausvaatimuksen ensisijaisesti vain työnantajaan.


Se voi syntyä myös tilanteissa, joissa joku tekee vapaaehtoistyötä ilman palkkaa tai muuta vastiketta. Edellytyksenä on kuitenkin, että vapaaehtoistyö on olosuhteiltaan rinnastettavissa työsuhteeseen. Tämä sisältää isännänvastuun olennaisen sisällön: työnantaja vastaa työntekijöidensä työhön liittyvistä virheistä.


Nyt on käynyt ilmi, että remontti oli tehty puutteellisesti ja sen vuoksi kylpyhuoneen alapohjaan on aiheutunut vesivahinko. Esimerkiksi kuorma-auton kuljettaja on kiinnittänyt kuorman huolimattomasti, jonka vuoksi kuormasta putoaa tavaraa takana ajaneen henkilöauton päälle.

Tällöin vahingon aiheuttaja ei ole korvausvastuussa vahingosta. Kyseessä on tällöin ns. Työnantajalla on ns.


Tapaturmaisella vahingolla tarkoitetaan tilannetta, jossa vahingon aiheuttajan ei voida katsoa toimineen moitittavasti, vaikka vahinko onkin aiheutunut hänen toiminnastaan. Seuraavat sivua kuuluvat tähän luokkaan. Sivujen kokonaismäärä luokassa on 2. Yhteydenotot ja jaksovaraukset Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä perusterveydenhuollon yksikön kautta, ei suoraan erikoisaloille. Oheiseen linkistä avautuvaan listaan on koottu Pirkanmaan sairaanhoitopiirin yksiköt ja aihealueet, joihin ketjulähetti voi jakson aikana tutustua. Peritäänkö kassavaje oikeasti työntekijältä suomalaisissa kaupoissa?


Suomen vahingonkorvauslaki sanoo selvästi, että työntekijä EI ole korvausvastuussa inhimillisestä erehdyksestä (lievä tuottamus) aiheutuneesta vahingosta (esim. takaisin antaminen väärin), ja että säännöksestä työntekijän vahingoksi poikkeava työsopimuksen ehto on mitätön. Oikeushenkilölle syntyvän vahingonkorvausvelvollisuuden perusteena on useimmiten isännänvastuu. Korvausvastuu syntyy vastuuvelvolliselle työnantaja-aseman perusteella, voidaanko työnantajan vastuulle lukea tuottamusta.


Talven selkä tuntuu jo olevan taittumassa. Vaan eipä vielä hurrata. Monen muunkin selkä, olka tai jalka saattaa vielä ”taittua” jäisillä katukäytävillä.


Osakkaan ” isännänvastuu ” vuokralaisensa aiheuttamasta vahingosta?

Isännöintiliitossa asunto-osakeyhtiölain muutostarpeita kartoittava työryhmä on peräänkuuluttanut vastuusystematiikkaa, joka tässä tapauksessa toteutui osakkaan ja yhtiön välillä. Yhtiön henkilöstön vastuu määräytyy vahingonkorvauslain mukaan, ja silloin pääsääntönä on, että yhtiö on ensisijaisessa isännänvastuussa työntekijöiden aiheuttamista vahingoista. Asiantuntija-artikkeli Alkuperäinen julkaisupäivä: 1. Jos siis työntekijä toimii työajalla työtehtävissään tavalla, joka on selvästi vastoin työtehtävien suorittamisen tavallista luonnetta, poistuu työnantajan isännänvastuu kuvasta. Esimerkkitilanteena mainittakoon, kun asiakaspalvelussa työskentelevä lyö asiakasta taikka varastaa tältä rahaa, ei työnantaja ole vastuussa syntyvistä vahingoista.


Toimeksiantosuhteessa työn suorittaja vastaa lopputuloksesta, ottaa vastaan ja hoitaa kustannuksellaan mahdolliset reklamaatiot ja antaa mahdollisesti takuun tai vakuuden tilaajalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit