keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Korkotulot verotetaan aina pääomatulona

Tässä ohjeessa käsitellään luonnollisen henkilön saamien korkotulojen verotusta. Ohje korvaa aikaisemmat diarioimattomat ohjeet Verovapaat korkotulot , Korkotulojen verotus, Tuloverolain alaiset korkotulot ja Lähdeveron kohteena olevat korkotulot. Lue lisää pääomatuloista tehtävistä vähennyksistä.


Korkotulo, joka on muu kuin elinkeinoharjoittajan korkotulo verotetaan pääsääntöisesti sen vuoden tulona, jona korko nostetaan. Näitä tuloja ovat esimerkiksi vuokratulot, luovutusvoitot ja korkotulot. Jos yrittäjä ei ole koskaan tehnyt tilannekatsausta verotukseensa, kannattaa keskustella oman kirjanpitäjän kanssa tällaisen katsauksen tekemisestä.


Muut korkotulot verotetaan pääomatulona progressiivisen veroasteikon mukaisesti. Pääomatulosta maksetaan veroa valtiolle. Ne ilmoitetaan veroilmoituksessa ja niihin liittyvät kustannukset ovat vähennyskelpoisia. Joukkovelkakirjalainat.


Lisäksi pääomatuloja syntyy yritystoiminnan ja maataloustoiminnan pääomatulo-osuudesta (osa tulosta verotetaan pääomatulona ) ja metsätalouden puunmyyntituloista (kokonaan pääomatuloa). Palkka on aina ansiotuloa. Verotuksen julkisissa tiedoissa ei ole mukana lainkaan verovapaata osaa osingoista. Julkisesti noteeratulta yhtiöltä saadut osingot verotetaan aina pääomatulona – siis siltä osin kuin ne ovat veronalaisia. Missä näkyy, jos tekee hyvät kaupat?


Jos omaisuutta myy voitolla, voitto verotetaan pääomatulona. Tämä on vain pääsääntö. Osakeyhtiöt maksavat tuloksestaan prosenttia yhteisöveroa toisin kuin henkilöyhtiöt ja toiminimet. Korkotulot voivat olla korkotulon lähdeveron alaisia, verovapaita, tuloveron alaisia pääomatulona verotettavia tai elinkeinotoimintaan tai maatalouteen kuuluvia. Yrittäjän ja osakkaiden verotuksessa on huomioitava myös muualta kuin omasta yrityksestä saadut vuokra- ja korkotulot , joita verotetaan aina pääomatulona.


Yksityishenkilön saamat korkotulot ovat valtaosin KLähdeVL:n alaisia tuloja. Vähimmäistuotto verotetaan osuudenomistajan verovuoden pääomatulona , vaikka sitä ei todellisuudessa jaettaisi. Mikäli osuustodistuksia antava sijoitusrahasto ei noudata vähimmäisvoitonjakoa koskevia säännöksiä eli toimii lähinnä kasvurahastona (akkumulerende), sitä verotetaan tyypillisesti kuin tanskalaista sijoitusyhtiötä. Myyntivoitto verotetaan pääomatulona.


Muun toiminnan tulolähteestä saatu tulo-osuus verotetaan kokonaan pääomatulona. Elinkeinotoiminnan tulolähteen käyttöomaisuuskiinteistöjen ja -arvopapereiden luovutusvoittojen osuutta tulo-osuudesta käsitellään aina yhtiömiehen pääomatulona. Edunsaajaa verotetaan esimerkin mukaisesti, jos vakuutus on alkanut ennen 18. Uudesta vakuutuksesta saatu kor-vaus verotetaan aina myös edunsaajan pääomatulona.


Eläkevakuutuksesta aikanaan nostettava eläke on veronalaista ansio- tai pääomatuloa. Säästöhenkivakuutuksessa säästöjen tuottoa taas verotetaan pääomatulona. Vakuutussijoituksiin liittyy lähes aina henkivakuutus, jonka perusteella perillisille maksetaan säästöpääomaa vakuutuskorvauksena (kuolemantapauskorvaus).


Vuokratuloista toimeksiantajaa on nyt verotettu kiinteistöyhtymänä, jossa vuokratulot verotetaan osakkaan pääomatulona. Omistajat ovat pohtineet yritysmuodon muutosta pidemmän aikaa, mutta heillä itsellään ei kuitenkaan ole tarvittavia resursseja tutkia muita mahdollisia yritysmuotoja sekä niiden mukanaan tuomia muutoksia. Tilinhaltijaa ei näin ollen veroteta esimerkiksi tilillä säilytettyjen arvopaperien luovutuksesta tai osakkeiden perusteella saaduista osingoista.


Sen sijaan tilinhaltijaa verotetaan vuosittain perustuen laskennalliseen tuottoon. Laskennallinen tuotto luetaan henkilön veronalaisiin pääomatuloihin ja verotetaan prosentin verokannalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit