perjantai 16. joulukuuta 2016

Referaatti särmä

Konteksti ja kohderyhmä, Särmä s. Moniäänisyys, Särmä s. Aineistoon viittaaminen, Särmä s. Referaatti, Särmä s. Kertaa tunneilla tehdyt muistiinpanot ( Särmä -tehtävät) ja tehtäväkirjasta s. Esseen pituus käsin kirjoitettuna isoruutuiselle konseptille on 4-sivua, koneella fonttikoko 1 riviväli ja pituus noin sivua. Muista laittaa tehtävänannon numero otsikon eteen. Minna kysyy Maijalta, tuleeko Mattikin perjantaina Tampereelle. Maija vastaa, että tulee, jos he lähtevät aikaisintaan neljältä.


Tiivistelmiä on esimerkiksi oppikirjoissa ja tieteellisten artikkeleiden alussa. Teksti on pikemminkin tiivistelmä kuin referaatti. Opiskele oppikirjasta ensin luku Kielet Suomessa ( Särmä s. 2- 288) opiskelutehtävien avulla ja tee muistiinpanot.


Tutustu sen jälkeen annettuun lisämateriaaliin (monisteet, moodle-aineistot) ja valitse artikkelisi näkökulma (katso otsikkoesimerkit). Se, että selostelet omin sanoin tekstin sisältöä uudestaan eli kertoilet, mitä kirjoittaja sanoo tai mitä videolla tapahtuu, ei tuo yhtään pistettä. Kytke kaikki tehtävänantoon selkein sanoin. Varmuuden vuoksi: Älä aloita kappaletta referoinnilla (esim. Tervo sanoo rasistien tahraavan lippua ja….).


VASTAUS EI SAA OLLA REFERAATTI ! Kun kirjoitat esimerkiksi aineistopohjaista esseetä, sinun pitää käyttää apuna lähteitä eli pohjatekstejä. Ukkola sanoo myös, että…. Mikko Puttosen tekstissä Valheitta voit paremmin on paljon erilaisia ulkoasuelementtejä. Tekstistä löytyy tietenkin otsikko ja heti otsikon alapuolelta löytyy ingressi.


Lue aluksi Särmä -oppikirjasta teksti ”Näin teet mielipidekirjoituksen” sivulta 30. Päätä seuraavaksi aihe. Mieti, miten aiot perustella kantasi. Jos keksit aiheesta vähintään kolme hyvää ja uskottavaa perustelua, voit aloittaa kirjoittamisen. Voit keksiä otsikon myös lopuksi, kun tekstisi on valmis.


Noudata Särmä -kirjan ohjeistusta oppikirjan sivulta 236. Tee kohdasta ainakin kaksi tehtävää ja kohdasta ainakin kolme tehtävää. Tutustu valitsemasi kirjailijan elämään ja painota häneen liittyvissä tehtävissä muutakin kuin hänen teoksiaan. Vastaa Särmä -kysymyksiin TK:sta s. Viime keskiviikkona Tukholmassa kisattiin pohjoismaisesta äidinkielen aineistopohjainen essee niin ja kesäkautena paras aloitus. Lisäksi kurssilla hyödynnetään Edmodo-oppimisalustaa.


Jos sinulla ei vielä ole Edmodo-tunnuksia, hanki sellaiset. Edmodoon pääset tästä linkistä. Kurssiavaimen saat opettajalta. Särmä -oppikirja, Tehtäviä 2-digikirja ja Kielikirja Tarkastellaan kielen ja kulttuurin vaikutusta identiteettiimme ja tutustutaan suomen kielen ominaispiirteisiin tekemällä ryhmissä tietoiskuja. Kiinnitetään huomioita tekstin rakenteeseen ja kieleen.


Luetaan tietokirja, jonka pohjalta kirjoitetaan prosessina pohdiskeleva. Tunnilla kirjoitetaan referaatti opettajan jakamasta aineistosta. Kirjoita referaatti kotona loppuun ja palauta seuraavalle tunnille. Jos olit poissa, saat aineiston opehuoneen aulasta olevasta lokerikosta.


Kansas City Chiefs voitti amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigan loppuottelun Super Bowlin. Kiinalaisen Wuhanin kaupungin hallinto määräsi koronaviruksen oireita osoittavat henkilöt erityiselle karanteenivyöhykkeelle hallintopakon uhalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit