Peruskorjaus tarkoittaa sitä, että rakennus tai rakennuksen tila korjataan yhtä hyväksi kuin se oli uutena. Esimerkiksi huoneistojen jakamiset, seinien tiivistämiset, lattiarakenteiden uusimiset ja keittiöiden ja kylpyhuoneiden saneeraukset ovat peruskorjausta. Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennuksen suunnittelu ja toteutus tapahtuvat rakentamista koskevien säännösten, määräysten sekä myönnetyn luvan mukaisesti. Kaikkeen uudisrakentamiseen sekä suurempiin peruskorjaushankkeisiin tarvitaan lupa: rakennuslupa tai vähintään toimenpidelupa. Milloin tarvitaan lupa?
Rakennuslupa tarvitaan uuden rakennuksen rakentamisen lisäksi silloin, kun tehdään oleellisia muutoksia ja korjauksia. Remonttia varten haetaan rakennuslupa , jos kyseessä on esimerkiksi: - Korjaus- ja muutostyö, joka on verrattavissa rakennuksen rakentamiseen - Rakennuksen laajentaminen - Rakennuksen kerrosalan lisääminen - Rakennuksen tai sen osan. Myös rakennuksen purkaminen, laajentaminen ja kerrosalan lisääminen sekä asukkaiden terveydellisyyteen ja turvallisuuteen vaikuttavat työt vaativat lupamenettelyn. Rakennuksen lämpötalouden parantaminen ja lämmityslaitteiden uusiminen on viime vuosina energian kallistumisen myötä noussut tärkeäksi peruskorjauksen syyksi.
Vaikka työn teettäminen on rakentamisen uudispuolella yleistynyt, ovat korjaajat omatoimisempia. Ideana on silloin, että lupamenettely lupaehtoineen varmistaa em. Yksi syy tietysti siihen, että vaaditaan rakennuslupa moniin töihin, on kiinteistöveron laskenta. Kiinteistövero voi nousta rakennuksen osalta, koska rakennus ikäänkuin nuorenee.
Uudesta rakennuksesta ei saa ikäalennusta kiinteistöverossa. Kunta saa kiinteistöveron rakennuksista ja tontistakin, jos tontti ei ole vuokratontti. Suunnitteletko oman kotisi remontointia? Onko remontoinnin tarkoitus vain uusia pintoja vai tehdä rakenteellisia muutoksia? Oletko tietoinen, milloin tarvitset remontillesi rakennusluvan, milloin riittää toimenpidelupa ja milloin voit tehdä aiotun remonttisi ilman ilmoituksia?
Tietoa rakentamisen ammattilaisille ja muille Helsingissä rakentamaan ryhtyville. Tälle sivuille on koottu linkkejä, joita rakentamisen ammattilaiset voivat rakennuslupavaiheessa hyödyntää. Tarkoituksena oli tehdä rakennuspiirustukset ja selvitykset hankkeen toteutusta ja rakennuslupaa varten. Työn tuloksena saavutettiin rakennuslupa ja rakennussuunnitelmat hankkeen toteutukselle.
Arviointikohdat pisteytetään nollasta neljään. Saatu pistemäärä kerrotaan etukäteen määritellyllä painokertoimella (- 4). Painotetut pisteet lasketaan yhteen. Saatu summa kuvaa peruskorjaustarvetta numeraalisesti. Suurempi pistemäärä on peruskorjauksen kannalta merkittävä.
Arkkitehtuurin painoarvo on päinvastainen. Peruskorjauksen osalta sen luonne ja laajuus ratkaisevat toimenpiteen luvanvaraisuuden. Restauroinnin, peruskorjauksen ja muun kunnostushankkeen suunnittelu on hyvä teettää asiantuntijalla, esimerkiksi restaurointiin perehtyneellä arkkitehdilla. Tontilla on vanha 2-kerroksinen kivitalo, johon haluaisin teettää peruskorjauksen.
Jos haluaisin samalla laajentaa taloa, miten asiaan vaikuttaa se että tontti on rajatapaus, ts. Rakennuksen osalla tarkoitetaan huoneistoa, sen osaa tai rakennuksessa olevaa muuta tilaa, kuten askarteluhuonetta, pesutupaa, varastoa ja autotallia. Luvanvaraisuutta harkittaessa otetaan huomioon käyttötarkoituksen muutoksen vaikutus kaavan toteuttamiseen ja muuhun maankäyttöön sekä rakennukselta vaadittaviin ominaisuuksiin.
Tonttien väliselle rajalle voi ilman toimenpidelupaa rakentaa enintään 1. Naapurien tulee tällöin sopia keskenään aidan rakentamisesta ja huollosta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.