torstai 1. maaliskuuta 2018

Asunnon omistajan oikeudet

Asunnon hallintaoikeuden siirtyminen. Lain mukaan asunnon hallintaoikeus voi siirtyä joko testamentin, kaupan, vaihdon tai lahjan perusteella. Mikäli oikeustoimen osapuolet ovat tarkoittaneet asunnon hallinnan siirtyvän ehdollisesti, täytyy asiaa koskevat ehdot kirjata tarkasti sopimukseen.


Usein hallinta siirtyy sopimuksen tekohetkellä. Monet suomalaiset unelmoivat oman asunnon omistamisesta. Kiinteistön ostamiseen ja sen ylläpitämiseen liittyy kuitenkin vastuualueita, jotka asunnon omistamisesta haaveilevan henkilön kannattaa ottaa huomioon suunnitelmissaan hankkia oman asunnon. Lahjaverosta vastaa omaisuuden omistaja, koska hän saa nyt hallintaoikeuden omaisuuteen, jonka hän on aiemmin saanut lahjana tai perintönä. Kun omistajan veroinen haltija on luopunut hallintaoikeudesta, omaisuuden omistus- ja hallintaoikeus ovat samalla henkilöllä.


Lisää tietoa omistus- ja hallintaoikeudesta luopumisesta. Ensinnäkin suoraan lainsäädännöstä ja sen lisäksi omistajan ja haltijan keskinäisestä sopimuksesta. Sekä omistajaa että hallintaoikeuden haltijaa sitoo se sopimus tai muu asiakirja taikka oikeustila, jonka perusteella hallintaoikeus on syntynyt. Itse vuosia, vuosia sitten, nuorena teinikakarana asuin kerran kimppakämppäasunnossa, jossa maksoin omistajaäijälle varmaan puolen vuoden vesimaksut suurinpiirtein toisenkin vuokralaisen puolesta, eli se toinen vuokralainen oli asunnon omistajan lähempi tuttu, mitä en asunnon vuokrausvaiheessa tiennyt. Osakkeenomistajan oikeudet taloyhtiössä ovat kahdentyyppisiä.


Toiset oikeudet liittyvät yhtiön päätöksentekoon ja yhtiötä kokonaisuutena koskeviin asioihin. Päätökset taloyhtiötä koskevista investoinneista tehdään yhtiökokouksessa. Vuokralaisen velvollisuudet ja oikeudet. Tästä oppaasta löydät tietoa ja vinkkejä aina vuokra- asunnon etsimisestä vuokrasuhteen päättymiseen. Jos vuokralainen kuitenkin aiheettomasti eli ilman hyväksyttävää perustetta vaikeuttaa asunnon näyttämistä uusille vuokralaisille, voi hänelle syntyä korvausvastuu esim.


Omistusoikeus ja tehokkuus. Lue oppaamme, niin pääset kerralla kartalle asunnon ostamisesta. Tämä asunnon osto-opas kertoo sinulle asunnon ostamisen eri vaiheista ja antaa sinulle vinkkejä asunnon ostamiseen unohtamatta kuitenkaan asunnon ostoon liittyviä faktoja, jotka on hyvä tietää. Artikkelista kerrotaan yksityistetyn asunnon omistajan oikeudet ja velvollisuudet, hänen perheenjäsenensä ja asukkaidensa, jotka voivat asua siellä, ja rekisteröityjen kansalaisten. Mitä rajoituksia sovelletaan, jos asuntojen omistajia on useita?


Sekä rakennuksen ikä että asuntoon tehdyt korjaukset ovat tärkeitä tekijöitä asunnon kunnon ja hinnan arvioinnissa. Mitä iäkkäämpi rakennus on, sitä enemmän asunnon ostajan pitää varautua rakennuksen peruskorjauksiin ja niistä koituviin kuluihin yhtiövastikkeessa. Kun huoneisto myydään vuokrattuna, siirtyy voimassa oleva vuokrasopimus pääsääntöisesti sellaisenaan huoneiston uudelle omistajalle, sillä ”kauppa ei riko vuokraa”.


Uudella vuokranantajalla ei ole oikeutta eikä velvollisuutta tehdä uutta vuokrasopimusta. Samaa koskee myös muita ns. Aikaisemman omistajan tekemä. Siviililaki tietää, kenellä on oikeus yksityistettyyn asuntoon.


Oikeudet evättiin, yhteissijoittajat, lapset. Tässä ohjeessa hallintaoikeudella tarkoitetaan lähtökohtaisesti tilannetta, jossa hallintaoikeuden haltijan oikeudet vastaavat perintökaarenluvun mukaisia oikeuksia. Vastaus huolestunut mummo Lahjoitin lapsilleni kesämökkini lahjakirjalla, kuitenkin niin että minulle jäi hallintaoikeus.


Miten voin toimia, jos lapseni haluavat olla kesät mökillä. Onko heillä oikeus esittää, että. Jos aviopuolisot ovat vuokranneet tai toinen heistä on vuokrannut yhteisenä kotina käytettävän huoneiston, tuomioistuin voi määrätessään heidän yhteiselämänsä lopetettavaksi tai tuomitessaan heidät avioeroon samalla määrätä sen aviopuolison, joka enemmän on asunnon tarpeessa, jatkamaan vuokrasuhdetta ja vapauttaa toisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit