perjantai 27. huhtikuuta 2018

Avioero ilman avioehtoa

Luotettava asianajotoimisto Uudellamaalla. Ilman avioehtoa puolisoiden omaisuus pääsääntöisesti lasketaan yhteiseksi ja näin ollen avioerossa jaetaan osituksessa. Avioliitto voidaan tietyin perustein purkaa avioerolla joko puolen vuoden harkinta-ajan jälkeen tai ilman harkinta-aikaa jos puolisot ovat asuneet erillään vähintään kaksi vuotta.


Kun puolisoiden välillä ei ole avioehtoa ja heillä on näin ollen avio-oikeus toistensa omaisuuteen, saavat molemmat pääsääntönäkin pidetyn omaisuuden puolittamisperiaatteen mukaisesti puolet yhteenlasketusta nettovarallisuudesta. Pääsääntönä on siis ilman avioehtoa toimitettavassa omaisuuden osittamisessa omaisuuden tasajako. Yllättyvätkö parit siitä, että ilman avioehtoa omaisuus menee erotilanteessa puoliksi?


Ei se enää yleensä tule pareille yllätyksenä. Parit ovat hyvin valveutuneita oikeuksistaan ja ottavat niistä selvää avio- tai avoliittoon tai rekisteröityyn parisuhteeseen ryhtyessään. Onneksi kukaan ei enään allekirjoita avioehtoa jälkikätee.


Avioero ilman avioehtoa

Kun menit naimisiin, tuskin ajattelit, että oma liittosi päätyisi tilastoissa siihen noin prosenttiin, jotka loppuvat eroon. Juuri niin nyt on kuitenkin käymässä. Tunteiden myllerryksen keskellä pitäisi osata hoitaa käytännön asiatkin. Miten avioeron saa?


Avioero ilman harkinta-aikaa. Puolisot voidaan tuomita avioeroon ilman harkinta-aikaa, jos he ovat keskeytyksettä asuneet erillään viimeiset kaksi vuotta. Erillään asuminen tulee osoittaa esimerkiksi väestörekisteriotteella.


Avioero ilman avioehtoa

Sen saamiseksi puolisoiden pitää pystyä osoittamaan tuomioistuimelle, että he ovat asuneet erilleen vähintään kaksi vuotta, ilman keskeytyksiä. Rakkauden alkuhuumassa raha-asiat eivät yleensä ole päällimmäisenä mielestä. Vastaus Eksyykö kyselijä tieltä? Kun avioliitto on purkautunut toisen puolison kuoleman vuoksi ja kuolleelta puolisolta on jäänyt rintaperillisiä (lapsia tai näiden jälkeläisiä), voivat leski tai perilliset vaatia toimitettavaksi omaisuuden jakoa eli ositusta. POIKKEUS: Jos puolisot ovat asuneet keskeytyksettä erillään vähintään kaksi vuotta, voidaan avioero saattaa voimaan ilman harkinta-aikaa.


Kun harkinta-aika päättyy puolen vuoden jälkeen, alkaa avioeroprosessin toinen vaihe. Tällöin käräjäoikeudelta on pyydettävä lopullista avioeroa. Ositus pannaan täytäntöön jos eroavalla pariskunnalla ei ole avioehtoa , jonka mukaan toimitaan.


Avioero ilman avioehtoa

Jos avioehtoa ei ole ja vähintään toinen puolisoista haluaa osituksen, jaetaan yhteinen omaisuus osituksessa. Ilman avioehtoa jako on selvä, kaikki menee puoliksi eikä siinä voi mihinkään kohtuullisuuspykäliin vedota. Siihen voitaisiin vedota jos teillä olisi avioehto ja ilman sitä jäisit puille paljaille, voisit siinäkin tapauksessa saada jotain mutta nyt siis ilman muuta saat puolet omaisuudesta. Lomastressissä ja töihinpaluun tuskassa pannaan moni avioero vireille, vieläpä useimmat ilman avioehdon turvaa. Silti moni hoksaa tehdä avioehtonsakin jo täsmäsuojauksena: pelkkään sukumökkiin, veneeseen tai lempiesineeseen rajattuna.


Tai aviovuosien määrään suhteutettuna. Tämä kävi ilmi Nordean vuosi sitten tekemästä tutkimuksesta. Puolisot, joilla oli asuntovelkaa, mainitsivat avioeron todennäköisimmäksi syyksi, jolloin he joutuisivat luopumaan nykyisestä asunnostaan.


Kun avioehtoa ei ole, toinen osapuoli voi joutua osituksessa esimerkiksi myymään oman perinnöksi saamansa kesämökin. Jos toisella puolisolla ei ole omaisuutta lainkaan, mökin omistava joutuu maksamaan erossa tälle tasinkoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit