tiistai 24. huhtikuuta 2018

Osakeyhtiön omistusosuudet

Vähintään yhdellä perustajista tulee olla kotipaikka Euroopan talousalueella (tähän voi hakea tarvittaessa poikkeuslupaa). Jos kuitenkin osakesaanto toteutuu esimerkiksi lunastuksen kautta, ei uutta omistajaa voida kirjata osakaskirjaan ennen kuin suostumus lunastuksen osapuolilta lunastukseen on saatu. Osakkeet ja osuudet pl. Myyjän eli luovuttajan tuloverotuksessa osakekaupasta voi syntyä luovutusvoitto, joka on TVL §:n mukaan veronalaista pääomatuloa.


Luokkaan sisältyvät esim. Välillisen yhtiön ja työskentely-yhtiön omistusosuudet lasketaan yhteen. Yrittäjän on otettava itselleen YEL-vakuutus myös silloin, kun hänen omistusosuutensa työskentely-yhtiöstä, mukaan lukien omistusosuus väliyhtiön kautta, on yhteensä yli prosenttia. Pääomistajalla on firma F, jolla on jotakin omaisuutta tai toimintaa, joka sopii kyseessä olevan osakeyhtiön toimialamäärittelyyn.


Firma F ostetaan suunnatulla osakeannilla ja hups, nyt pääomistajalla onkin osakeyhtiön osakkeista ja osakeyhtiöön saatiin asiakasrekisteri ja vuotta vanha mäkki. Kun halutaan esimerkiksi osakeannilla kasvattaa osakeyhtiön pääomaa, on tavallista laskea liikkeelle osakesarjoja, jotka oikeuttavat osinkoon mutta eivät anna äänivaltaa, tai jotka antavat vähemmän äänivaltaa kuin yhtiön ”tavallinen” osake. Tällöin osakeyhtiön päätösvaltasuhteet eivät muutu, tai ne muuttuvat vain vähän. Voitonjaosta päättää yhtiökokous. OYL luvun §:n mukaan osinkojen jakaminen perustuu viimeksi vahvistettuun tilintarkastettuun tilinpäätökseen.


Mikä on osuuskunta? Katsotaanpa ensialkuun, mitä osuuskuntalaki sanoo asiasta lyhykäisesti. Osuuskunnan toiminnan tarkoituksena on jäsenten taloudenpidon tai elinkeinon tukemiseksi harjoittaa taloudellista toimintaa siten, että jäsenet käyttävät hyväkseen osuuskunnan tarjoamia palveluita taikka palveluita, jotka osuuskunta järjestää tytäryhteisönsä avulla tai muulla tavalla. Samassa kohdassa ilmoitetaan myös ylläpitäjän omistaja- tai taustatahot. Säätiöstä ilmoitetaan säätiön perustajatahot.


Kuntayhtymistä ilmoitetaan jäsenkunnat. Aiotpa myydä asuntosi itse tai välittäjää apuna käyttäen, olet molemmissa tapauksissa asunnon omistajana aina itse vastuussa kaupasta. Kommandiittiyhtiö perustetaan kirjallisella sopimuksella, jonka allekirjoittavat kaikki osakkaat. Sopimus on lähes samanlainen kuin avoimessa yhtiössä.


Kaupparekisteristä voi kysellä neuvoja asunto- osakeyhtiön yhtiöjärjestyksen laatimisesta. Mutta kyllä tuohon virastoon on ainakin ennen voinut soitella ja kysellä asioista. Pääoman :n suuruinen tuotto lasketaan vuotuisena tuottona (TVL 33b §). Koska osinkoa saavan luonnollisen henkilön verovuosi on kalenterivuosi, lasketaan tuotto vuotuisperusteisesti kuukauden pituiselle jaksolle. Kirjapidosta aiheutuu lisäksi kiinteitä kuluja.


Tähän luokkaan luetaan osakeyhtiön osakkeet ja niitä vastaavat omistusosuudet muiden yhtiömuotojen pääomista lukuunottamatta rahastojen rahasto-osuuksia. Useat pörssiyhtiöt ostavat omia osakkeitaan ja joko jakavat niitä em. Myös pienemmissä yhtiöissä yhtiö voi ostaa myyntihaluisen osakkaan ulos.


Mitätöinnissä muiden omistajien omistusosuudet nousevat, joka nostaa osakkeen arvoa. Jos rakentaminen ei ole vielä alkanut, sinulla on kaksi vaihtoehtoista toimintatapaa taloyhtiön siirtämisessä huoneistotietojärjestelmään ja RS-menettelyn toteuttamisessa. Keskinäisellä kiinteistöosakeyhtiöllä tällaista vaatimusta ei ole, vaan yli puolet huoneistojen yhteenlasketusta pinta-alasta voi olla varattuna esimerkiksi liikehuoneistoiksi.


Onko ostaja sidottu osakkeenomistajien tekemiin sopimuksiin, mitä ei ole kirjattu yhtiöjärjestykseen? Asunto- osakeyhtiön korjausvastuu kph:n vedeneristeestä ja paikkakorjaus vai koko korjaus? Kiinteistökaupan purkaminen.


Ostajan selonottovelvollisuus?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit