torstai 26. huhtikuuta 2018

Taloyhtiön hallitus tehtävät

Taloyhtiön hallitus tehtävät

Parhaaseen tulokseen taloyhtiön kannalta päästään kun osakkaat, hallitus sekä isännöitsijä yhdessä sopivat pelisäännöt ja tavoitteet joiden mukaan taloyhtiössä. Esimerkkeinä hallituksen yksinomaiseen toimivaltaan kuuluvista tehtävistä voidaan mainita isännöitsijän nimittäminen ja osakekirjan antaminen tai vaihtaminen. Uuden asunto-osakeyhtiölain 7-luvun – §:issä on taloyhtiön hallitusta koskevia säännöksiä.


Taloyhtiön hallitus tehtävät

Taloyhtiön hallitus. Luvun §:n nojalla taloyhtiöllä on oltava hallitus , johon kuuluu vähintään kolme (3) jäsentä ja enintään viisi (5) jäsentä. Peruslähtökohta on se, että hallituksen ja isännöitsijän yhteistyö pelaa. Molempien pitää ajaa vain taloyhtiön etuja. Perustan muodostaa asunto-osakeyhtiölaki, mutta sen lisäksi taloyhtiöiden toiminnassa tulee huomioida suuri joukko muita lakeja.


Tässä osiossa opastetaan asukkaita ja taloyhtiöiden hallituksen jäseniä kääntymään ongelmatilanteissa oikeiden tahojen puoleen. Jostain syystä enemmistö äänestää hänet aina uudelleen. Ehkä siitä syystä, että puheenjohtaja säästää taloyhtiön rahoja, eikä näin ollen kannata, eikä vie juuri mitään parannusehdotuksia eteenpäin. Hallitus edustaa taloyhtiötä.


Muu hallitus myötäilee sekä suurin osa samoin ajattelevista asukkaista. Tosiasia on että taloyhtiön hallitus koostuu usein osakkaista, jotka eivät ymmärrä taloyhtiöissä noudatettavaa lainsäädäntöä, elinkaarisuunnittelua kunnossapidossa eikä yleensäkään kunnossapitoon liittyviä asioita, kustannusvaikutuksista puhumattakaan. Tämän takia on hyvä ymmärtää.


Jäsenten määrän määrittelee yhtiöjärjestys. Tällaista on sattunut esimerkiksi, kun hallitus ei kilpailuttanut urakkaa, ja se maksoi arvioitua enemmän. Tai kun hallitus unohti periä vuokrat, vastikkeet tai työnantajamaksut. Puheenjohtajan valitsee keskuudestaan hallitus sen jälkeen, kun yhtiökokous on ensin valinnut hallituksen.


Taloyhtiön hallitus tehtävät

Jos hallituksessa on useita jäseniä, sille on valittava puheenjohtaja. Hyppää hallituksen jäsenen saappaisiin! Oppaan avulla perehtyminen hallitustoimintaan käy helposti ja nopeasti. Oppaassa on huomioitu viimeisimmät lakimuutokset, mm.


Puheenjohtaja vaimoineen, he käyttäytyvät kuin omistaisivat koko yhtiön ja heidän pillinsä mukaan pitää toimia. Puheenjohtaja huusi ja iski luurin korvaan, kun yritin keskustella hänen kanssaan laskusta, joka kuuluisi taloyhtiön maksaa, kirjoittaa nimimerkki Loukattu Suomi24. Jotta taloyhtiön hallitus pystyy toimimaan huolellisesti ja vastuullisesti, sen on tunnettava taloyhtiön nykytila hyvin. Isännöitsijän valinta on tietysti tärkein vaihe taloyhtiön ja isännöitsijän sopimussuhteessa, koska epäpätevästä tai väärin asennoituvasta isännöitsijästä ei noin vain saa kunnollista taloyhtiön hoitajaa. Tästä huolimatta hallitus on avainasemassa kun pyritään yhtiön asioiden hyvään hoitoon.


Yhtiökokous on aina taloyhtiön ylin päättävä elin. Mitä taloyhtiön hallitus tekee ja millaisia taitoja hallitustyöhön tarvitaan? Lakisääteisesti taloyhtiöllä tulee aina olla hallitus. Sen tehtäviin kuuluu yhtiön etujen valvominen ja taloyhtiön hallinnon järjestäminen siten, että taloyhtiön arvo säilyy.


Millainen on hyvä osakeyhtiön hallitus ? Osakeyhtiön hallitus on yhtiön tärkein toimielin, jonka tehtävät yhtiössä ovat hyvin monimuotoiset. Valvontaa ei saa unohtaa, sillä sen laiminlyönti voi johtaa jopa vahingonkorvausvaatimuksiin. Se on myös osakkaan tärkein vaikutuskanava taloyhtiössä ja siellä saa tietoa siitä, miten omaa omaisuutta hoidetaan. Tällöin hallituksen valitsema henkilö toimii hankkeeseen ryhtyvän edustajana ja huolehtii mm. Asunto-osakeyhtiön hallituksen jäsenen korvausvastuu.


Taloyhtiön hallitus tehtävät

LIITTEET Autopaikkojen jako Mikäli taloyhtiön autopaikat ovat yhtiön hallinnassa, taloyhtiö omistajana päättää niiden jakamisesta ja vuokraamisesta. Tässä asiassa taloyhtiön valtaa käyttää hallitus , ja isännöitsijä hoitaa käytännön toimet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit