keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

Isyysvapaa ja arkipyhät

PIаn vаn zаkеnmаn hееft еnоrmе imрасt ор jоuw inkоmstеn! Vеrdiеn еIkе dаg gеId! Probeer het vandaag nog! Esimerkiksi jos palkallinen isyysvapaa jatkuu viikonlopun yli ja lauantai on palkallinen vapaapäivä, maksetaan isyysraha myös lauantailta työnantajalle.


Tällöin myös lauantai kuluttaa isän isyysrahapäiviä. Oikeus isyysrahaan. Saat isyysrahaa, jos olet avo- tai avioliitossa lapsen äidin kanssa ja osallistut lapsen hoitoon. Eli meillä olisi tarkoitus pitää isyysvapaa lokakuun lopusta joulukuun loppuun (viikkoa putkeen).


Tarvitseeko huomioida arkipyhiä? Tuohon ajan jaksoon sisältyy itsenäisyyspäivä ja joulun päiviä. Siirtyykö isyysvapaa niillä eteen päin tammikulle? Työnantaja laskee launtait, joten näin ollen isyysvapaa on ma-la? Lapsen äidin naispuolisella avio- tai avopuolisolla on oikeus vanhempain- ja isyysrahaan samoin perustein kuin lapsen äidin miespuolisella avio- tai avopuolisolla.


Isälle korvamerkitty isyysvapaa on enintään arkipäivää eli noin viikkoa. Arkipäiviä ovat päivät maanantaista lauantaihin pois lukien arkipyhät. Isyysvapaa ja arkipyhät.


Mies aloitti isyysvapaan 16. Isän vapaita ei voida siirtää äidille. Annettavat neuvot ja tiedot ovat varsin yleisiä, tarkempaa tietoa saat Kelasta ja sen verkkosivuilta, joilta löytyy myös laskuri arvioimaan oikeutta etuuteen, tuen määrää ja maksuaikaa. Perhevapaan aikana Kela maksaa äitiys- tai isyysrahaa, vanhempainrahaa ja osittaista vanhempainrahaa. Hoito- ja isyysvapaisiin ja sairausajan palkanmaksuun muutoksia.


Sopimuksessa palkallisen tilapäisen hoitovapaan ikärajaa on nostettu niin, että vapaata on oikeus saada alle vuotiaan lapsen hoidon järjestämiseksi tai hoitamiseksi. Muutoin edellytykset vapaan saamiseksi ovat ennallaan. Vanhempainvapaan ajalta Kela maksaa vanhempainrahaa 1arkipäivää eli noin puoli vuotta. Lapsi on noin kuukautta, kun vanhempainraha päättyy.


Vanhempainraha päättyy aikaisemmin, jos saat seuraavan lapsen ja hänestä äitiys- tai isyysrahaa. Tämä merkitsee käytännössä sitä, että jos työntekijän vuosiloma sijoittuu arkipyhäviikolle, arkipyhät ja eräät aattopäivät jatkavat vuosilomaa. Mikäli viikon vuosiloma (talviloma) pidetään esimerkiksi pääsiäisviikolla maanantaista 15.


Se perustuu vapaaehtoisuuteen työntekijän ja työnantajan kesken. Kun asiasta on sovittu, siitä tehdään kirjallinen sopimus. Vuorottelusopimus ja viranhoitomääräys tai työsopimus sijaisen palkkaamisesta vuorotteluvapaan ajaksi on toimitettava työ- ja elinkeinotoimistoon (TE-toimisto) hyvissä ajoin ennen vuorotteluvapaan alkamista. Mikäli isyysvapaa on enintään arkipäivää, riittää ilmoitus viimeistään kuukausi etukäteen. Työpäivistä on vähennetty viralliset arkipyhäpäivät.


Työlainsäädäntöä paremmista oikeuksista on sovittu työehtosopimuksissa. Useilla prolaisilla aloilla tällaisia ovat esimerkiksi kolmen kuukauden äitiysloma, palkallinen isyysvapaa ja lomaraha sekä arkipyhiä edeltävien työpäivien lyhennykset. Eli jos sovitulle perjantaiselle hv-päivälle sattuu arkipyhä (ma-to töitä), niin. Arkipyhät § Osittainen hoitovapaa § Tilapäinen hoitovapaa.


Hoitovapaa ja osittainen hoitovapaa. Työsopimuslain mukaan työntekijällä on oikeus saada hoitovapaata vanhempainrahakauden jälkeen lapsensa tai taloudessaan vakituisesti asuvan lapsen hoitamiseksi siihen saakka, kunnes lapsi täyttää kolme vuotta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit