tiistai 10. huhtikuuta 2018

Jos ei pääse perunkirjoitukseen

Myös Sinä voit voittaa matkan minne haluat. Perunkirjoituksessa läsnäolopakko on ainoastaan pesän ilmoittajalla. Muilla kuolinpesän osakkailla ei ole juridista velvollisuutta osallistua tilaisuuteen, eikä perunkirjoitukseen kutsuttujen pesän osakkaiden tarvitse ilmoittaa, mikäli he eivät pääse osallistumaan tai eivät halua osallistua perunkirjoitukseen. Jos joku osakas ei saavu paikalle, perunkirjoitus voidaan silti tehdä. Osallistuminen on suotavaa mutta ei pakollista.


Jos osakas ei ole paikalla perunkirjoituksessa, hänet merkitään poissaolevaksi.

Osakkaan ei ole pakko valtuuttaa ketään perunkirjoitustilaisuuteen. Jos osakas osoittaa, että hänen velkojalle aiheuttamansa vahinko oli rahamäärältään pienempi kuin vainajan velka, hän vastaa vahingon määrästä. Sellainen osakas, jota edustaa edunvalvoja, ei kuitenkaan ole vastuussa velasta. Vainajan perillisten, lesken tai muiden pesän osakkaiden ei ole pakko osallistua perunkirjoitukseen. On siis mahdollista, että perunkirjoituksessa on läsnä ainoastaan henkilöä.


Soita valitsemallesi tai valitsemillesi palveluntarjoajille ja juttele alustavasti asiastasi. Jos sinulle tarjotaan vain käyntiaikaa etkä pääse pyytämättä keskustelemaan suoraan henkilön kanssa, joka hoitaisi käytännössä asiaasi, voit aina sanoa palaavasi asiaan ja soittaa toiselle palveluntarjoajalle. Ei tarvitse antaa valtakirjaa, eikä missään tapauksessa, jos ei voi luottaa valtuutettuun 1prosenttisesti.

Perukirjan saat perunkirjoittajan lähettämänä ja ellei sitä kuulu, niin ryhdy kyselemään sitä. Lakipuhelimessa ei ole jatkuvaa päivystystä. Mikäli henkilö ei itse pääse perukirjoitukseen ja haluaa sinne edustajan, on edustajalla oltava valtakirja. Eri asia on avustaja, joka tulee perillisen mukana.


Ilmainen toimitus yli 1€ tilauksiin. Kutsun perunkirjoitukseen on oltava todisteellinen. Kutsu voi olla joko kirjallinen tai suullinen. Jos pesän osakas ei pääse perunkirjoitustilaisuuteen, hän voi valtuuttaa valtakirjalla toisen pesän osakkaan tai pesän ulkopuolisen henkilön edustamaan itseään. Perintöä ei pidä ruveta jakamaan ennen kuin perukirja on valmis.


Jos vainajan rahavaroja on otettu perillisten käyttöön ennen perukirjan valmistumista ja sitten huomataankin, että pesässä on velkaa, niin perillisille syntyy velkavastuu siitä omaisuudesta, mitä pesästä on otettu, varoittaa Tapani Norros. Maaseutuviraston tulee lähettää lausuntonsa lausunnon pyytäjälle ja pesänjakajalle. Ei perunkirjoitukseen voi kuka tahansa marssia paikalle toisten ihmisten asioita kuuntelemaan. Jos kokouksessa käsitellään toimituksessa sovittavia asioita tai vanhoissa rajoissa on epäselvyyksiä, asianosaisen on hyvä olla paikalla.


Jos et pääse paikalle, kannattaa ottaa yhteyttä toimitusinsinööriin ennen kokousta. Toisen henkilön voi myös valtuuttaa edustamaan itseään kokouksessa. Joskus on tehty niin, että osakas osallistuu puhelimitse siten, että linja on auki osakkaan kanssa koko perunkirjoituksen ajan.


Jos tätä asiaa ei huomioida, voi pahimmillaan tuomioistuin määrätä perinnönjaon peruuntumaan ja velvoittaa osakkaat palauttamaan kaiken jaossa saamansa omaisuuden. Kun henkilö kuolee, hänen eläessään hankkima omaisuus ei katoa minnekään.

Myöskään hänen elinaikanaan tekemät sitoumuksensa eivät lakkaa. Pesän osakasluettelo on hyvä vahvistaa maistraatissa, jos kuolinpesässä on useampia osakkaita ja kuolinpesän aikoo esimerkiksi myydä perittävältä jäänyttä omaisuutta. Perukirja toimii veroilmoituksena vainajan varoista ja veloista. Mutta senkin voi hoitaa valtakirjalla. Kuinka laadin valtakirjan ja mitä siihen kirjoitan?


Minulla ei ole tulostinta,joten joudun sen käsin… Mitkä ovat perunkirjoituksen uskotun miehen kelpoisuus, tehtävät ja vastuu? Jos ei satu huvittamaan maksaa vastiketta, niin ei sitten maksa. Yhtiö ottaa asunnon hallintaansa, remppaa sen ja vuokraa lain mukaan käyvällä vuokralla. Jos vuokrasta jää remppakulujen ja vastikerästien jälkeen jotain jäljelle, se tilitetään omistajalle (jolta sitten viedään tilanteesta riippuen tai ehkä kaikki). Mikäli puolisot eivät pääse sopimukseen osituksen tekemisestä, voi kumpi tahansa puolisoista hakea käräjäoikeudelta pesänjakajaa osituksen toimittamiseksi.


Ositus jää usein tekemättä avioeron jälkeen etenkin, jos omaisuutta ei juurikaan ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit