tiistai 24. huhtikuuta 2018

Omaehtoinen opiskelu tuen määrä

Omaehtoinen opiskelu voi parantaa ammattitaitoasi ja mahdollisuuttasi saada työtä tai säilyttää työpaikka. Koulutuspalvelut tuottaa oppilaitos ja etuuden maksaa Kansaneläkelaitos tai työttömyyskassa. TE-toimisto ei hanki koulutusta eikä valitse opiskelijoita koulutukseen kuten.


Yliopistot ja ammattikorkeakoulut, Suomessa ja ulkomailla. Opintotuen lisäksi ateriatuki sekä opintolainahyvitys ja –vähennys. Jos TE-toimiston tarjonnasta ei löydy sopivaa työvoimakoulutusta, voit hakea ansiopäivärahaa omaehtoisen opiskelun tukemiseksi.

Tuen määrä ja sen maksaminen. Tietoa opintonsa aloittaneelle. Olet sopinut TE-toimiston kanssa palvelusta nimeltä omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella.


Oma asiointi -palvelussa näet TE-toimiston asiantuntijan kanssa yhdessä laaditun suunnitelman (Oma suunnitelma) ja TE-toimiston työttömyysetuuden maksajalle lähettämän työvoimapoliittisen lausunnon (Omat työttömyysturvatiedot). Aikuiskoulutustuen määrä vastaa ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan määrää ilman korotusosia. Tukea maksetaan enintään kuukauden ajalta. Myös omaehtoisia opintoja on mahdollista opiskella menettämättä työttömyysetuutta.


Opiskelun tulee kuitenkin olla päätoimista opiskelua ja koulutuksen tulee olla tutkintoon johtavaa.

Maksat veroa työttömyysetuudesta. Tulosi vaikuttavat työttömyysetuuden määrään. Kela maksaa ilmoituksesi perusteella. Ensimmäinen maksujakso on viikkoa. Suomessa suoritettaviin opintoihin opintotukea voivat saada Suomen kansalaiset ja tietyin ehdoin myös muiden maiden kansalaiset.


Mahdollisuuksista saada opintotukea ulkomailla suoritettaviin opintoihin voit lukea Opintotuki ulkomaille -sivuilta. Työllisyysrahasto tuo turvaa työelämän muutoksissa. Tuemme työllisyyden edistämistä rahoittamalla työttömyysturvaa, aikuiskoulutusetuuksia, työttömyysajalta kertyvää työeläkettä ja palkkaturvaa. TE-toimiston asiakkaana sinulla voi olla mahdollisuus saada työttömyysetuutta päätoimista omaehtoista opiskelua varten.


Opintojen on tällöin oltava päätoimisia ja niistä on sovittava TE-toimiston (työ- ja elinkeinotoimiston) kanssa työllistymissuunnitelmassa. Työttömyyden aikana voit opiskella myös omaehtoisesti. Opiskelijan on täytettävä vuotta viimeistään opintojen alkamishetkellä. Omaehtoisia opintoja on voinut tietyin edellytyksin opiskella menettämättä työttömyysetuutta v. Työttömänä voi opiskella työttömyysetuutta menettämättä.


TE-toimiston täytyy todeta koulutuksen parantavat opiskelijan työmahdollisuuksia ja ammattitaitoa. Jos olet vähintään 25-vuotias ja työtön, voit opiskella myös. Master-koulutuksissa opiskelu on monimuoto-opiskelua, eli se sisältää lähi- ja etäopiskelua, myös verkossa.

Kelan opintotuki muodostuu opintorahasta, asumislisästä ja valtion takaamasta opintolainasta. Hain ensin kouluun, sitten kysyin työkkäristä, että onko omaehtoinen opiskelu mahdollista, sanoivat että kyllä on. Kävin pääsykokeissa, odotin tulokset, pääsin, ja taas soitin työkkäriin. Lähettivät lappuset kotiin, jotka piti lähettää kouluun, ne siellä täyttivät ne, ja lähettivät työkkäriin. Työllistymistä edistävistä palveluista sovitaan TE-toimiston kanssa, ja niitä ovat muun maussa työvoimakoulutus, omaehtoinen opiskelu ja työkokeilu.


Tukea saavana opiskelijana sinun pitää ilmoittaa muun muassa opintojesi edistymisestä. Perusteluna rajaukselleni on, että opiskelijan näyttötutkinnon hakeutumisvaiheen tuen ja ohjauksen määrä on kaikista näyttötutkinnon vaiheista se tärkein. Alussa opiskelijan tuen ja ohjauksen määrä voi olla suuri, mutta myöhemmin se tasoittuu tai vähenee. Lakot ja ansiopäiväraha. Lakkokierrokset ovat alkaneet ja kevään aikana niitä on odotettavissa lisää.


Työtaistelutoimenpide, jolla on vaikutusta sinun työehtoihisi estää ansiopäivärahan maksamisen toimenpiteen ajalta. Jotta palkkatuen käyttö olisi nykyistä joustavampaa, tuen määrää koskevia säännöksiä tulisi muuttaa siten, että kiinteän tukiprosentin sijaan tukiprosentti määriteltäisiin siten, että tuen määrä olisi enintään 3 tai prosenttia palkkauskustannuksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit