perjantai 20. huhtikuuta 2018

Kuluttajariitalautakunta musta lista

Laajan valikoiman kirjakauppa netissä. Tutustu valikoimaan ja tilaa heti! Haluamme helpottaa ostopäätöksiäsi tietotulvan keskellä ja samalla auttaa sinua saamaan parhaan vastineen rahoillesi. Lista toimii eräänlaisena pelotteena, koska kuluttajat eivät luonnollisesti sellaista yritystä, joka mahdollisesti rikkoo lakia.


Nämä yritykset eivät ole noudattaneet kuluttajariitalautakunnan suositusta siitä, miten niiden pitää hyvittää virheensä kuluttajalle.

Usein samat autoliikkeet löytyvät Mustalta listalta kerta toisensa jälkeen. Ota huomioon, että kuluttajaneuvonta ei ota käsittelyyn yksityishenkilöiden välisiä riita-asioita. Lautakunnan jäsenet edustavat tasapuolisesti kuluttajia ja elinkeinonharjoittajia. Kuluttaja-lehti neuvoo välttämään näitä kusettajia.


Suureen määrään on jälleen syynä puolen vuoden suma, jonka kuluttajariitalautakunta purki kerralla. Jos liike on ollut huolimaton tai muuten töpeksinyt jossain kaupan vaiheessa, niin silloin on parasta vastata seurauksista tai joutua Mustalle listalle. Viimeistään siinä vaiheessa kaupanteko tyrehtyy kuin salamaniskusta.


Lista pitää sisällään yhteensä suomalaista tai Suomessa toimivaa yritystä.

Näistä lähes kolmannes on autoalan liikkeitä. Jokaisen listalle joutuneen yrityksen kohdalla on selitys siitä, millainen tapaus on listalle päätymisen taustalla, ja mitä kuluttajariitalautakunta on tapauksessa suosittanut. Mikä on musta lista ? Jos yritys ei noudata kuluttajariitalautakunnan suositusta, se joutuu niin sanotulle mustalle listalle. Mustan listan tarkoitus on toimia eräänlaisena häpeäpenkkinä.


Haulla ”ajoneuvot” löytyy tällä viikolla viitisenkymmentä yritystä. Esimerkiksi matkailu-, pankki- ja vakuutusala saavat plussaa, sillä niitä ei paljon listoilta löydy, vaikka ne ovat kaikkiaan kuluttajariidoissa usein osallisia. Musta lista kertoo siis selvää kieltään eri alojen luonteesta.


Remontin suunnitteluvaiheessa kannattaa kysyä neuvoja kuluttajaneuvojalta tai kuluttajariitalautakunnasta. Lautakunnilla on olemassa ” musta lista ” yrityksistä, jotka ovat syyllistyneet väärinkäytöksiin ja kieltäytyneet lautakunnan suosituksista. Lista on julkinen ja kaikkien käytettävissä. Katsovat että auto on siltä osin parantunut kun on saanut uuden osan vanhan tilalle.


Tuo riippu toki auton iästäkin ja ajetusta kilometrimäärästä. Ja se mitä kuluttajariitalautakunta päättää, on vain suositus. Yritykset kyllä noin noudattavat lautakunnan suosituksia.


Vanhan talon myyjää askarruttaa usein pelko edessä olevasta viiden vuoden vastuusta, ja samaiseen myyjän vastuuseen luottaa talon ostaja.

Viiden vuoden vastuu” on käsite, jota useimmiten eivät tunne sen enempää myyjät kuin ostajatkaan. Musta Pörssi Hyvinkään talousalue ja sidosryhmät. Mustalla listalla on lukuisia huonekaluihin, asuntokauppaan tai remontointiin keskittyviä yrityksiä.


Rakentamisen musta kirja – rötösherroja ja kartellien solmijoita Noppa-juttu ja Naurissaaren sekä metron lahjukset saivat nimen rötösherrajahti. Turun tauti” vaivasi myös Vantaata, Tamperetta ja Oulua. Kun autoa korjataan korjaamolla, se ottaa vastatakseen tehtävien töiden asiantuntevasta hoitamisesta. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että vika tulee korjatuksi eikä mitään tarpeetonta tehdä (tai siitä ei ainakaan veloiteta).


Aina optimitilanteeseen ei päästä, vaan virheitä tapahtuu. Tämä on havaittavissa mm. Musta laatikko on elävän journalismin ilta, jonka aikana Helsingin Sanomien toimittajat ja kuvaajat kertovat pitkään valmistelemiaan tositarinoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit