tiistai 17. huhtikuuta 2018

Elinkustannusindeksi vuokra 2019

Vuokrasopimus on allekirjoitettu 1. Käytännön esimerkki: jos vuokra on nyt 1. Indeksilausekkeella tarkoitetaan sopimusehtoa, jonka mukaan vuokraa tarkistetaan jonkin indeksin muutoksen mukaisesti. Elinkustannusindeksi , lähde: Tilastokeskus Jos lasket markkoja, muuta ne ensin euroiksi valuuttalaskurilla. Indeksikorotus tarkoittaa, että työeläkkeen määrää tarkistetaan vuosittain, jotta se säilyttää rahanarvonsa. Katso viimeisin indeksikorotus. Hinnat ja kustannukset.


Kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa asuvien kotitalouksien Suomesta ostamien tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä. Samoin on pykälä että mikäli elinkustannusindeksi laskee ei vuokra laske. No nyt on sitten yllättäen käynyt niin että elinkustannusindeksi on laskenut. Tarkistuskuukautena sopimuksella on lokakuu. Korotukset eivät saa ylittää vuosittain :a muutoin kuin tilanteissa, joissa tehdään merkittäviä kiinteistön tai huoneiston vuokra -arvoa kohottavia korjauksia.


Jos neuvottelut eivät tuota tulosta, on vuokranantajalla viime kädessä lain mukaan mahdollisuus irtisanoa toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus. Sopimukseen kannattaa aina ottaa selkeä korotusehto, jotta vältytään erimielisyyksiltä vuokrankorotuksia koskien. Yksityiset vuokranantajat ovat merkittävä asuntopoliittinen toimija, ja heidän omistuksessaan on kaksi kolmasosaa vapaarahoitteisista vuokra -asunnoista.


Tänä vuonna kyselyyn. Jos vuokra on aiemmin ollut viidesosa tästä, tarkoittaa se euron nousua kuukaudessa ja noin tuhannen euron nousua vuodessa. Jos kyseisen asunnon vuokratuotto on ollut esimerkiksi viisi prosenttia, syö tonttivuokran nousu tuotosta prosenttiyksikköä. Vuokriin nousevia kuluja on vaikea siirtää lyhyellä aikavälillä. Mitä se käytännössä tarkoittaa, alkaako uusi vuokra silloin jos aikaisemmin on ilmoitettu vai kerrotaanko silloin uusi vuokra ja sen määräytymisperusteet.


Korotusten tulee olla kohtuullisia ja korotetun vuokran tulee vastata huoneiston vuokra -arvoa. Korotukset eivät saa vuosittain ylittää prosenttia muutoin kuin tilanteissa, joissa kiinteistössä tehdään merkittäviä kiinteistön ja huoneiston vuokra -arvoa kohottavia korjauksia. Esimerkiksi voittoa tavoittelemattomassa Tampereen vuokra -asunnoissa (TVA), vuokria saa korottaa 3–prosenttia vapaarahoitteisissa asunnoissa. Korotus on sidottu korjaus- ja muihin kustannuskuluihin.


Nostaako asumistuki vuokra -asuntojen hintoja? Tämän pohjalta Leena voi arvioida onko tuotteiden hintaa perusteltua nostaa raaka-aineiden hintakehityksen perusteella. Indeksikorotuksen voi laskea Tilastokeskuksen sivuilla olevan kuluttajahintaindeksitaulukon avulla. Taulukon pistelukuja vertailemalla saadaan luku, jolla nykyinen vuokra kerrotaan.


Hyvän tavan mukaista on ilmoittaa vuokralaiselle erillisellä ilmoituksella vuokrasopimuksessa mainitun vuokrankorotuksen voimaan astumisesta. Tämä ei ole kuitenkaan välttämätöntä, jos vuokrankorotusehdoista on sovittu selkeästi vuokrasopimuksella. Näin ollen vuokralaisen tulisi itse huomioi vuokrankorotus ja maksaa uusi korotettu vuokra. Eikä tämä vielä riitä.


Se on käyttäjälle helppotulkintainen, sillä sen sarjaa eivät katkaise indeksiuudistukset. Pyöristyksien takia kuukausi- ja vuosimuutokset voivat kuitenkin poiketa hieman kuluttajahintaindeksin. Jos konkurssi on alkanut ennen tämän lain voimaantuloa, konkurssipesän vastuuseen vuokrasopimuksesta aiheutuvien velvollisuuksien täyttämisestä sovelletaan tämän lain voimaan tullessa voimassa olleita säännöksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit