torstai 12. huhtikuuta 2018

Aselupa haastattelu 2018

Ampuma-aseluvan hakeminen. Huomioithan aikaa varatessasi, että yhdellä aikavarauksella voi jättää korkeintaan kaksi aselupahakemusta. Poliisi myöntää ampuma-aseiden ja aseen osien hankkimiseen ja hallussapitoon oikeuttavia lupia. Aselupahakemukset toimitetaan poliisilaitokselle. Sitä ei saa takaisin jos päätös on kielteinen.


Maksu kattaa hakemuksen ja lupaprosessin kaikki vaiheet: Soveltuvuustestin, haastattelut, hankkimisluvan, aseen näytön, varsinaisen lupakortin ja sen postituksen kotiin. Itse aselupa on luottokortin näköinen ja kokoinen muovikortti. Rahaa kuluu myös aikaan ja matkoihin. Tämän jälkeen suoritetaan tarvittaessa haastattelu ja tehdään soveltuvuustestit. Lopulta asetta on vielä käytävä näyttämässä poliisille.


Aseluvan hakemiseen liittyvät uudistukset tulevat käyttöön kahdessa vaiheessa loppuvuodesta ja 1. Aselupaan voidaan, käytännössä aina, kun on uudesta aseesta kysymys liittää hankkimisoikeus tai yksityinen valmistamisoikeus. Hirvikota Soveltuvuustesti otettiin käyttöön viisi vuotta sitten, kun aselupiin tehtiin tiukennuksia Kauhajoen ja Jokelan kouluampumisten jälkeen. Paljon puhuttu digitalisaatio voi tuoda niitä. Saattaa olla, että aseluvan voi saada käymättä pollarilaitoksella kertaakaan. Tämä lienee tervetullutta haja-asutusalueella asuville.


Toisaalta, sähköinen asiointi edellyttää internet-yhteyttä, tietokonetta ja sen käytön. Sisä-Suomen poliisilaitoksessa valmistaudutaan jokasyksyiseen aseluparuuhkaan ja kehottaa ihmisiä hakemaan luvat ajoissa kesän aikana. Metsästysaseisiin haetaan eniten lupia elo-lokakuussa, jolloin. Hakija kutsutaan tarvittaessa haastatteluun. Käytännössä erillinen haastattelu tehdään, kun hakee ensimmäistä aselupaa , jos edellisestä haastattelusta on aikaa tai jos hakee.


Mitä palveluja voin saada? Katso aiheeseen liittyvät palvelut ja asiointikanavat. Aselupien haku siirtyy joulukuun alussa nettiin.


Kun on kysymys uudesta aseesta, aselupaan voidaan käytännössä aina liittää hankkimisoikeus tai yksityinen valmistamisoikeus. Esitettyäsi ampuma-aseen viranomaisille varsinainen aselupa (muovikortti) toimitetaan postitse kotiin. Minulla on kaapissa asetta, joista kaksi on itselataavaa pitkää luotiasetta, yksi pulttilukko, pari lippaallista kertatulihaulikkoa ja kaupan päälle 9mm pistooli, mihin sain luvat ensimmäisenä lyhyenä aseena juuri Jokelan tragedian jälkeen. Aselupa -asioita hoidetaan vain tietyillä poliisiasemilla. Lomake puhuu käsiaseesta.


Itse olen ottanut käytännöksi puhua pistoolista Aselupa , puhekielessä usein aseenkantolupa, on valtion viranomaisen, yleensä poliisin myöntämä lupa jonka avulla luvanhaltija voi ostaa, omistaa, hallussapitää. Avataan keskustelua aiheesta. Itse olen sukulaisen käsiaseella käynyt sukulaisen kanssa ampumaradalla ampumassa.


Tämän lisäksi ilmakolla on huvikseen tullut ammuskeltua tarkkuusammuntaa satunnaisesti. Nyt on alkanut kiinnostaa pienoiskiväärin hankinta ihan ampumaharrastusmielessä. Harrastuksessa) Seuraan kuuluminen ei ole vaatimus, joskin käytännössä helpottaa prosessia huomattavasti. Käytetyllä kaliiperilla taas ei ole mitään väliä, kunhan harrastaa lajia, jonka perusteella hakee lupaa pyssyyn ja pyssy kaliipereineen sopii kyseiseen lajiin.


Kokonaisuudessaan aikaa meni noin tunti (ja EUR) itse poliisilaitoksella, josta haastattelu vei noin puolet. Kysyin sitten samalla, kun kävin näyttämässä sen metsästyskortin, että kauanko niiden lupapapereiden prosessointi kestää. Kuulemma ”ainakin pari viikkoa”.


Eli sen verran tässä pitää vielä odotella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit