Henkilötunnus on valtion antama, ihmisen yksilöivä tunniste. Keinotekoinen henkilötunnus eli keinotunnus on henkilötunnus , jonka loppuosa alkaa numerolla 9. Keinotunnusta tarvitaan, jos henkilöllä ei ole virallista henkilötunnusta tai tunnus ei ole tiedossa. Oikean henkilötunnuksen yksilönumero vaihtelee välillä 002–899.
Loppuosa on muotoa nnnt. Näistä muodostuu yksilönumero eli jokin luku väliltä 002–899. Miehillä luku on pariton, naisilla parillinen.
Naisilla loppuosa on vastaavasti xx0x, xx2x, xx4x, xx6x tai xx8x. Joissakin tilanteissa myös yksityisen sektorin toimijat, kuten pankit, vakuutusyhtiöt ja yksityiset terveyspalveluntarjoajat, voivat tarvita henkilötunnusta varmistaakseen, että tietoja rekisteröidään juuri oikealle henkilölle. Yksilönumero on jokin luku väliltä 002–899. Millä tavalla henkilötunnus rakentuu? Jokainenhan tietää, että henkilötunnuksen alkuosa tulee syntymäajasta mutta olen kuullut varmalta lähteeltä jotta myös loppuosa rakentuu loogisten kaavojen mukaisesti.
Generoi väliaikainen henkilötunnus itsellesi. Tämä sivu luo henkilötunnuksia testikäyttöön. Muista, että väärän henkilötunnuksen käyttö esimerkiksi verkkokaupassa on petos. Tarkista onko Y-tunnus oikein muodostettu. Jos suomalaista henkilötunnusta ei ole, ilmoitetaan syntymäaika.
Ulkomailla asuvista henkilöistä ilmoitetaan kotikunnan sijasta kotiosoite. Lisäksi kaupparekisteriin ilmoitetaan henkilötietona esimerkiksi rooli yrityksessä, kuten hallituksen jäsen ja toimitusjohtaja. Kuitenkaan naisella ja miehellä ei voi olla sama loppuosa. Sosiaaliturvatunnuksen oikea nimi on henkilötunnus.
Ihmetyttää vaan, kun molemmilla lapsilla jotka on syntyneet eri vuonnakin on täysin samat viimeistä merkkiä. Miten tuo määräytyy? Jos haet lomaa lastenlastesi kanssa, merkitse hakemuksellesi lapsen etu- ja sukunimi, henkilötunnus (myös loppuosa ) sekä tieto mahdollisista apuvälineistä tai erikoisruokavalioista. Kirjainten käsittelyvaihtoehdot on selitetty ISIN:in ja CUSIP:in kuvauksessa.
Naimisissa oleva alaikäisen lapsen isä olisi halunnut, että hänelle myönnettäisiin naisen henkilötunnus uuden sukupuoli-identiteetin mukaisesti. Helsingin maistraatti ei tähän kuitenkaan suostunut, koska hakijan vaimo ei myöntynyt siihen, että pariskunnan avioliitto muuttuisi tämän myötä rekisteröidyksi parisuhteeksi. Eläketurvakeskuksen (ETK) antamasta Työeläkenumerosta oli aikoinaan tarkoitus tehdä virallinen henkilötunnus , mutta tämä ei onnistunut, koska sen pohjana olleet tiedot perustuivat henkilön itse ilmoittamiin syntymätietoihin, jotka saattoivat poiketa virallisista tiedoista. Lauantaina Kouvolan Sanomat (siirryt toiseen palveluun) uutisoi naisesta, jonka nimellä identiteettivaras oli muun muassa kirjautunut synnytyssairaalaan.
Myyjän velvollisuus on katsoa ITSE henkilötodistuksesta loppuosa ja varmentaa samalla, että henkilö on sama kuin henkilötodistuksessa oleva ja kirjoittaa loppuosa sen jälkeen kuittiin. Oma suosikkini on 122X. Tottahan toki tunnusosan voi arvatakin, mutta arvaus menee oikeaan verraten pienellä todennäköisyydellä.
Periaatteessa ei tarvitse tietää kuin henkilön etu- ja sukunimi, osoite ja henkilötunnus. Loput voi selvittää itse ja sitten vain tilauksia tekemään. Aina ei tarvitse edes henkilötunnusta.
Tällä tavalla voisi tehdä jäynää tutuille ja netin kautta itsensä voi piilottaa niin hyvin ettei kukaan saa syyllistä koskaan kiinni. Niin eli siinähän se kysymys jo tulikin. Tiedän, olen tyhmä mutta niin onko ne kaksi siis periaatteessa sama asia? It-asiantuntija, tietokirjailija Petteri Järvinen ei pidä viikonloppuna paljastunutta tietovuotoa kovin vaarallisena identiteettivarkauksien kannalta. Järvinen kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan, että netissä on muutenkin helppo kehittää itselleen suomalainen identiteetti henkilötunnuksineen.
Yrityksellä on kiinteä toimipaikka Ruotsissa tai työntekijä työskentelee suomalaisen yrityksen Ruotsiin Muutto, Koulutus. Nyt kaivataan vinkkejä ja kokemuksia Ruotsiin, stads bostadsförmedlingiin tarvittaisiin Ruotsalainen henkilötunnus.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.