maanantai 23. huhtikuuta 2018

Dynaaminen liike

Tee liike molemmille puolille. Tunnet pienen mukavan venytyksen takareiden lihaksissa. Rangan avaus on tehokas dynaaminen liike ja parasta vastaliikettä istumiselle.


Onnistuu vaikka työpisteellä! Venyttely ei riitä, jos tahtoo jumeista eroon ja ryhdistä paremman.

Kun otat ohjelmaan mukaan dynaamisia liikkeitä, yläselän uinuvat lihakset heräävät ja selkävaivat helpottavat, kun veri. Mikä on dynaaminen. Mitä tarkoittaa dynaaminen. Voiman ja liike -energian käyttäminen.


Jalan heilautuksessa halutaan usein käyttää liike -energiaa huomattaviakin määriä sen takia, että jalkaa saataisiin vietyä pidemmälle. Tässä tapauksessa kuitenkin on vaarana pakan pettäminen, eikä dynaaminen venyttely välttämättä palvele silloin halutulla tavalla. Yhdessä paikkaa ei pysytä muutamaa sekuntia pidempään, vaan venytyksen voima tulee toistoista: joka kierroksella kroppa antaa hieman enemmän periksi.

Ajallisesti dynaaminen venyttely ei vie paljon aikaa, jonka vuoksi se on usein staattista venyttelyä suositumpaa. Liikkeet voidaan tehdä staattisina eli paikallaan tehtävinä syvävenytyksinä, jolloin asennossa pysytään puolesta minuutista aina minuuttiin pariin. Jos kaikki vanhat keinot selkäjumien taltuttamiseksi on kokeiltu, testaa superliike skorpioni. Se on yksinkertainen mutta tehokas dynaaminen venytys, jossa pysytään liikkeessä koko ajan.


Selkäranka saa kiertoa, ja samalla jumiset hartiatkin aukeavat. Kuvapinta alkaa elää vasta silloin, kun sen osien välillä vallitsee vastakkaisia voimavarauksia. Jännite syntyy vastakohtien eri kontrastien rinnastuksesta ja vuorovaikutuksesta. Sommittelussa vastakohtapareja voivat olla esimerkiksi: yksi-monta, pieni-suuri, kevyt-raskas, vaalea-tumma, lepo- liike , avoin-suljettu. Lihaksen liike on pumppaavaa, jolloin se kuormittaa sydäntä selvästi vähemmän kuin staattinen liike.


Liikkuvuuden ylläpidon kannalta dynaaminen liikkuvuusharjoittelu on hyvä valinta. Toisin kuin staattiset pitkäkestoiset venytykset, dynaaminen liikkuvuusharjoitus sopii myös hyvin alkuveryttelyyn, eli se avaa lihaksia heikentämättä lihasvoimaa. Lisäksi se parantaa kehonhallintaa ja lihaskuntoa. Kehon, keskivartalon ja ennen kaikkea raajan osalta.


Liike otetaan sieltä, mistä se helpoiten saadaan – sanonta on normaalia kehon toimintaa ja parhaimmillaan tämä mahdollistaa taloudellisen, tehokkaan ja joustavan kehon liikkeen. Ongelmia syntyy jos jokin nivel kehossa ei liiku normaalisti, esimerkkinä lonkkanivelen ojennusvajaus.

Päinmakuulla selkä on jo alkuasennossa ojennettuna ja itse liikkeessä se yliojentuu. Tällöin lihaksen pituus ei juurikaan muutu ja liike on varsin staattinen. Jotta päinmakuulla tehtävästä liikkeestä tulisi dynaaminen , verenkiertoa edistävä ja tehokas, selän pitää pyöristyä alkuasennossa.


Esimerkiksi aloitekykyistä ihmistä voisi hyvin kuvata myös dynaamiseksi. Toinen dynaamisen keskeinen merkitys periytyy fysiikasta. Dynamiikassa pohditaan liike -energiaa, siis vaikkapa kiinteiden kappaleiden liikettä aiheuttavia voimia – ja voiman ja liikkeen välisiä suhteita. Tämä liike avaa mukavasti lonkkia ja lämmittää alaraajoja ja pakaroita.


Mittarimadot Ne aktivoivat käsivarsia ja keskivartaloa, sekä venyttävät mukavasti kehon takaosaa. Dynaaminen vaikuttaa itsestään, omalla voimallaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit