torstai 19. huhtikuuta 2018

Asumistuki takautuvasti

Asumistuki myönnetään aina kuukauden 1. Jos esimerkiksi vuokrasopimus on voimassa 15. Asiointipalvelusta näet, onko hakemuksesi ratkaistu ja koska etuus maksetaan. Kela lähettää sinulle kirjeen asumistuen vuositarkistuksesta.


Jos et hae vuositarkistusta ajoissa, asumistuki lakkautetaan. Jos minä haen takautuvasti asumistukea ja voin jättää hakemuksen vasta syyskuun lopussa ja 1. Takautuvasti myönnetty asumistuki voidaan pidättää Kansaneläkelaitokselle sen maksamaa eläkkeensaajan asumistuesta annetun lain mukaista asumistukea vastaavalta osin, jos Kansaneläkelaitos myöntää asumistuen takautuvasti ajalle, jona asumistuen saaja tai samaan ruokakuntaan kuuluva henkilö on saanut eläkkeensaajan asumistuesta. Takautuvasti myönnetty eläkkeensaajan asumistuki voidaan pidättää Kansaneläkelaitokselle sen maksamaa yleisestä asumistuesta annetun lain mukaista asumistukea vastaavalta osin, jos Kansaneläkelaitos myöntää eläkkeensaajan asumistuen takautuvasti ajalle, jolta asumistuen saaja on saanut yleisestä asumistuesta annetun lain mukaista.


Eila ilahtui: hänelle maksettiin takautuvasti asumistukea muutamalta kuukaudelta, kuusi kuukautta on maksimi. Myös Eilan uusi miesystävä Erkki on eläkkeellä. Nyt he pohtivat, muuttaisivatko yhteen isompaan asuntoon. Silloin Eila ilmoittaa muutoksesta Kelaan, sillä se vaikuttaa asumistukeen. Yleisessä asumistuessa huomioon otettavat enimmäisasumismenot vaihtelevat alueellisesti ja ruokakunnan koon mukaan.


Yleensä toimeentulotuen asiakkaalla on tuloja, esimerkiksi asumistuki , työttömyysturva tai sairauspäiväraha. Myönnettävä toimeentulotuki on tällöin vastaavasti pienempi. Eläkkeensaajan asumistuki on verotonta tuloa.


Sitä voidaan maksaa takautuvasti enintään puolen vuoden ajalta. Tukea voi saada myös jatkuvassa julkisessa laitoshoidossa enintään yhdeksän kuukauden ajan. Tuki tarkistetaan aina kun olosuhteissa on tapahtunut muutos tai vähintään kahden vuoden välein. Arvioi oman asumistukesi määrä Kelan laskurilla! Hakeminen ja maksaminen.


Kelan tutkimusblogissa Kelan tutkija ohjeistaa opiskelijoita siihen, miten yleisestä asumistuesta saa kaiken irti. Opiskelijoiden tulojen epäsäännöllisyys aiheuttaa päänvaivaa, kun kuvaan astuu yleinen asumistuki elokuun alusta. Voit hakea asumistukea täältä. Tuki toimii eri tavoin kuin opintotuki ja opintotuen asumislisä, joita aiemmin myönnettiin.


Samaan ruokakuntaan kuuluviksi katsotaan samassa asunnossa pysyvästi asuvat henkilöt. Jos osa huoneistosta on esimerkiksi vuokrattu perheen ulkopuoliselle henkilölle, häntä pidetään eri ruokakuntaan kuuluvana ja hän voi saada erikseen yleistä asumistukea. Takautuvasti maksettu lakisääteinen eläketulo voidaan jaksottaa TVL 1§:n mukaisesti sen vuoden ansiotuloksi, johon eläke kohdistuu.


Edellytyksenä on, että vuoden aikana saatu takautuva eläke on vähintään 5euroa ja kohdistuu vähintään kolmen kuukauden ajalta verovuotta edeltäneeseen aikaan. Aikuiskoulutustuella ja ammattitutkintostipendillä tuetaan aikuisten ammatillista kehittymistä ja osaamisen uudistamista. Aikuiskoulutustukea voivat saada työelämässä olevat palkansaajat ja yrittäjät, joilla on yhteensä vähintään kahdeksan vuotta työhistoriaa. Työllisyysrahasto tuo turvaa työelämän muutoksissa. Tuemme työllisyyden edistämistä rahoittamalla työttömyysturvaa, aikuiskoulutusetuuksia, työttömyysajalta kertyvää työeläkettä ja palkkaturvaa.


Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunta totesi, että koska asumistukea oli haettu 22. Jos palvelusta suorittava tai hänen perheensä saa Kelasta yleistä asumistukea ennen palvelukseen astumista, asumistuki jatkuu palveluksen ajan. Tarvittaessa asumistuen määrä tarkistetaan. Sotilasavustusta ei voi hakea takautuvasti. Kela myöntää sen aikaisintaan hakemuskuukauden alusta.


Kela maksaa asumistukea myös takautuvasti yhden kuukauden ajalta. Huomioi, että asumistukea saadaksesi sinun pitää tehdä Kelaan uusi asumistukihakemus aina asuinosoitteesi vaihtuessa. Uuden asumistukihakemuksen myötä edellisen asunnon asumistuki lakkautetaan Kelan kautta automaattisesti. Tuen määrä riippuu asumismenojen lisäksi hakijan perhesuhteista sekä tulojen ja omaisuuden määrästä.


Omassa käytössä olevaa asuntoa ei lueta omaisuudeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit