torstai 5. huhtikuuta 2018

Muutosverokortti starttirahaa varten

Jos etuus loppuu kesken vuoden ja alat saada palkkaa, tilaa palkkaa varten uusi verokortti. Näin saat palkalle sopivan veroprosentin. Näin tilaat uuden verokortin etuutta varten. Katso ohjeet, miten tilaat uuden verokortin, kun saat etuutta: Tilaa verokortti pelkkää etuutta varten OmaVero-palvelussa internetissä.


Oletko hakemassa starttirahaa tai saanut juuri päätöksen sen myöntämisestä?

Nyt siis viimeistään lienee hyvä aika tutustua starttirahan verotukseen. Tärkeintä on sisäistää, että starttiraha on verotettavaa ansiotuloa. Käydään tässä kirjoituksessa aihetta hieman enemmän läpi, jotta sinulle ei jäisi mitään epäselvää asian suhteen.


Jos starttirahan hakemiskäytännöt. Verokorttia varten tarvitset tiedot tuloista ja vähennyksistä. Arvioi koko vuoden tulot. Laske vuoden alusta kertyneet tulot ja verot.

Lisää myös tiedot mahdollisista vähennyksistä. Voit tulostaa verokortin itse tai valita, että se postitetaan sinulle kotiin tai esimerkiksi työnantajallesi. Jos tuesta tehtävä ennakonpidätys tuntuu liian pieneltä tai suurelta,. Maksat starttirahasta veroa normaalisti veroprosenttisi mukaan. Kun starttiraha on myönnetty, sen maksatusta haetaan KEHA-keskukselta, jolle toimitat muutosverokortin etuutta varten.


Mikäli muutosverokortti jää toimittamatta, starttirahasta napattava ennakonpidätys on vähintään prosentin suuruinen. Starttirahaa varten viranomaiset selvittävät veroprosenttisi. Koska starttiraha on henkilökohtaisen verotuksen alaista tuloa, tarvitset sitä varten palkkatuloverokortin tai muutosverokortin.


Näistä täytyy toimittaa aina alkuperäinen versio. Yrittäjän tulee siis toimittaa muutosverokortti , jotta starttirahan saa. Jos et toimita verokorttia, starttirahasta maksetaan ennakonpidätystä palkkaa varten määrättyjen pidätysprosenttien mukaisesti, kuitenkin vähintään prosenttia. Monien etuuksien ennakonpidätysprosentti on 1. Muutos ei koske Kelan maksamaa työttömyyspäivärahaa, työmarkkinatukea tai opintotukea.


Uusi verokortti on tarpeen tilata jokaiselle eri tulolajille erikseen, esimerkiksi palkkaa, etuutta, eläkettä tai perhe- tai omaishoitajan palkkiota varten. Eri tuloista voi saada verotuksessa erilaisia vähennyksiä, jonka vuoksi esimerkiksi palkkaa varten laskettu veroprosentti ei ole välttämättä oikea etuutta tai eläkettä varten. Tällöin starttirahaa ei voida enää myöntää.

Huomioi kuitenkin, että tässä tapauksessa puhutaan nimenomaan päätoimisen yrittäjyyden aloittamisesta – starttirahaa on mahdollista saada myös siinä vaiheessa, kun siirryt sivutoimisesta yrittäjästä päätoimiseksi. Tämäkin hoituu Oma asiointi -palvelussa. Ensimmäisen maksatushakemuksen yhteydessä toimitetaan muutosverokortti etuutta varten. Tee jatkohakemus ajoissa Viimeistään kun starttiraha on juossut viisi kuukautta, on aika tehdä jatkohakemus.


Kenelle te-toimisto myöntää jatkokauden eli yli kuusi kuukautta starttirahaa ? Varaa aika jättämällä yhteydenottopyyntö Henkilöasiakkaan Oma asiointi -verkkoasiointikanavassa (Aloittavan yrittäjän palvelut) tai soittamalla TE-toimiston työnantaja- ja yritysasiakkaan puhelinpalveluun. Palvelumaksu on laskutuksen arvonlisäverottomasta loppusummasta tai minimiveloitus euroa. Minimiveloitusta käytetään, jos palkanmaksuun yhdistettyjen laskujen arvolisäveroton loppusumma on alle 3euroa. Verokortissa oleva A-vaihtoehto on palkkakauden tulorajaan perustuva ennakonpidätys ja B. Muutosverokortti pitää toimittaa tai esittää työnantajalle aina.


Verohallinnon OmaVero-palvelun kautta muutosverokortti etuutta varten välitetään suoraan työttömyyskassaan seuraavaksi arkipäiväksi. Kevytyrittäjyys ei estä hakemasta myöhemmin starttirahaa jos haluaa perustaa yrityksen kevytyrittäjyyden jälkeen. Laskutuspalvelun käyttö mahdollistaa vaivattoman ratkaisun tilapäisen työn tarjoajalle, joka haluaa, että teetetystä työstä maksetaan kaikki lailliset verot ja vakuutukset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit