tiistai 17. huhtikuuta 2018

Avoimen yhtiön yhtiömiehet voivat lainata yrityksestä rahaa

Avoimen yhtiön yhtiömiesten tulo-osuudet jaetaan pääoma- ja ansiotuloksi. Pääomatuloa on määrä, joka vastaa tuottoa osakkaan osuudelle nettovarallisuudesta, johon on lisätty verovuoden päättymistä edeltäneiden kuukauden aikana maksetuista palkoista. Yhtiömiehet voivat myös nostaa varallisuutta pois yhtiöstä ja käyttää sitä omiin tarkoituksiinsa. Pääsääntöisesti osakkaat voivat lainata rahaa yhtiölle ja saada siitä normaalia korkoa.


Varat on käytettävä elinkeinotoimintaan tai tulonhankintaan, eli yritys ei voi ottaa tarpeettomasti lainaa osakkailta. Ylisuuri korko voi olla peiteltyä osingonjakoa. Lainasta on syytä laatia velkakirja. Vain osakeyhtiöt ja osuuskunnat.


Maksetut palkat vaikuttavat vähentävästi yhtiön verotettavaan tulokseen. Jos taas rahaa otetaan ulos yksityisottoina, se ei vaikuta vähentävästi yhtiön verotettavaan tulokseen, vaan yhtiön tulos on parempi ja näin yhtiömiehille jaettava tulon määrä on suurempi kuin palkanmaksuvaihtoehdossa. Kommandiitti- ja avoimen yhtiön vastuunalaiset yhtiömiehet voivat nostaa samaten rahaa yksityisottoina.


Lisäksi voidaan maksaa voitto-osuuksia. Osakeyhtiön osakas nostaa rahan palkkana. Yhtiömuotoisista yrityksistä voidaan myös lainata rahaa. Ja myös luontoisedut ovat mahdollisia. Myös avoimet yhtiöt ja kommandiittiyhtiöt voivat lainata yhtiömiehilleen varoja.


Yrityksen tulos jaetaan yhtiömiehille yhtiösopimuksessa sovittujen osuuksien mukaan ja jokaista verotetaan erikseen. Kommandiittiyhtiö on itsenäinen oikeushenkilö, jossa yhtiön ja yhtiömiesten varallisuus ovat erillään. Vastuunalaiset yhtiömiehet voivat siirtää yhtiön varat itselleen, sillä heillä on henkilökohtainen vastuu yhtiön kaikista velvoitteista ja muista sitoumuksista. Kehitys alkoi ilmeisesti yhtiömuodosta commenda. Siinä pääoman omistaja (commendator) antoi kauppiaalle (tractator) rahaa tavaroide.


Mitä ihmettä ajattelet, olet joka vuosi maksanut vakuutusyhtiölle ison kasan rahaa ja mielestäsi vakuutuksesi pitäisi olla kunnossa. Suomessa tilanne olisi niin nurinkurinen että sinun pitäisi maksaa jokaisesta pyörästä erikseen liikennevakuutus vaikka pystytkin ajamaan niistä vain yhtä kerrallaan! Hirveä summa rahaa ! Kirjanpito hoidetaan samalla tavoin kuin avoimessa yhtiössä. Yhtiömiesten tarkastus- ja tiedonsaantioikeus on sama kuin avoimen yhtiön yhtiömiehillä. Vastuunalaisella yhtiömiehellä on samat oikeudet ja sama vastuu kuin avoimen yhtiön yhtiömiehellä.


Ihmeellisesti pesäluettelon vannoi Lahden raastuvanoikeudessa oikeaksi täysin yhtiön ulkopuolinen henkilö, Mannerlan puoliso, rouva Pirkko Mannerla. BÖRJE HAGNER Esipuhe Tavoite Tavoitteena on ollut kertoa alan eri osa-alueilta milloin ja mitä on tapahtunut pääosin Suomessa, mutta myös muualla. Miksi Kera Oy vaati tällaista sopimusta kirjallisena?


Yhtiön tulevista osakkaista kukaan ei osannut aavistaa, että Jouni Remeksen laskelmat olivat täysin pielessä. Uskottiin siihen, että hän yhtiön talouspäällikkönä ja Kera Oy:n kirjallisesti suosittelema henkilö toimii oikein ja luotettavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit