perjantai 13. huhtikuuta 2018

Määräaikainen työsopimus koeaika kvtes

Mikäli määräaikainen viranhaltija siirtyy välittömästi toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen, hänelle voidaan määrätä uusi koeaika siten, että koeaikojen (määräaikaisen virkasuhteen koeaika ja toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen määrättävä) pituus on yhteensä enintään kuusi kuukautta, jos viranhaltijan. KVhL 3 3 ja § TSL 6: 8:ja. Enintään kk, alle vuoden määräaikaisessa virkasuhteessa maksimissaan puolet virkasuhteen kestosta. Määräaika sitoo sekä työnantajaa että työntekijää.


Sekä toistaiseksi voimassa oleviin että määräaikaisiin työsopimuksiin voi sisältyä koeaika. Työsuhteen alkuun voidaan sopia koeaika , joka voi työsopimuslain mukaan olla enintään kuusi kuukautta, määräaikaisessa työsuhteessa korkeintaan puolet työsuhteen pituudesta. Koeajasta täytyy sopia.


Jos olet ollut koeajalla pois työstä joko työkyvyttömyyden tai perhevapaan takia, työnantajalla on oikeus pidentää koeaikaa. Sellaisia voivat olla mm. Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus päätetään tavallisesti siten, että joko työntekijä tai työnantaja irtisanoo sen.


Työntekijä ei tarvitse erityistä perustetta irtisanoutumiselleen. Hän on kuitenkin velvollinen noudattamaan irtisanomisaikaa. Työnantajalla puolestaan tulee olla irtisanomiseen asiallinen ja painava syy. Kvtes irtisanomisaika on työnantajan puolelta neljästätoista vuorokaudesta kuuteen kuukauteen ja mikäli irtisanoutuminen tulee työntekijän puolelta on kvtes irtisanomisaika päivää jos työsuhde on kestänyt alle vuotta ja jos työsuhde on kestänyt pidempään kuin viisi vuotta, on irtisanomisaika tällöin yksi kuukausi.


Jossain määrin yksinkertaistetusti voidaankin sanoa, että työnantaja (tai vastaavasti työntekijä) voi purkaa työsopimuksen koeajalla, kun siihen on syytä. Jos työsopimus on määräaikainen , siihen pitää aina olla pätevä syy. Tämä syy pitää kirjoittaa työsopimukseen.


Esimerkiksi sijaisella on tavallisesti määräaikainen työ. Jos kysymys on työpaikan vaihtamisesta, on uusi työsopimus syytä tehdä ennen irtisanomisen toimittamista. Uuden työpaikan saanti ei nimittäin ole varmaa ennen kuin työsopimus on allekirjoitettu.


Tällä tavalla vältetään se pienikin työttömyyden vaara, joka työpaikan vaihtamiseen liittyy. Paljon myös käytetään määräaikaisia työsopimuksia. Vuokra-asunnoissa näkee myös paljon vähintään vuoden määräaikaisia sopimuksia, minkä jälkeen se jatkuu toistaiseksi voimassa olevana. Erona tässä on edellä mainittuun sopimustyyppiin se, että sopimuksen kesto on sidottu tietyn pituiseksi.


Olen sijaistan vuorotteluvapaalla olevaa ihmistä eli määräaikainen sopimus tehtynä, missä on koeaika. KVTES ei myöskään tunne määräaikaista työsopimusta joka voitaisiin kesken sopimuksen irtisanoa. Työsopimukseen on kirjoitettu työn päättymisaika.


Toki niitä irtisanoutumispykäliä on sovittu myös määräaikaisiin työsopimuksiin, mutta pääperiaate on se, että määräaikainen työsopimus kestää tietyn ajan ilman, että kumpikaan osapuoli voi irtisanoa sen. Työaikalaki on työaikaa koskettava yleislaki. Poikkeuksia tietysti on ja säännöksiä aiheesta löytyy esimerkiksi EU:n tieliikenteen ajo- ja lepoaikoja koskevassa asetuksessa, nuorista työntekijöistä annetussa laissa, kotitaloustyöntekijän työsuhteesta annetussa laissa, merityöaikalaissa ja työajasta kotimaanliikenteen aluksissa annetussa laissa.


Tarvittaessa työhön kutsuttavat työntekijät. Nollasopimuksilla tarkoitetaan työsopimuksia, joissa työntekijä sitoutuu olemaan työnantajan käytettävissä tämän määräämänä ajankohtana ilman, että työsopimuksessa on määritelty vähimmäistyöaikaa, jonka työnantaja on vähintään velvollinen tarjoamaan työtä, tai jolta työntekijälle tulisi vähintään maksaa palkka. Enintään viikon kestävästä määräaikaisesta työsuhteesta voidaan kuitenkin sopia myös suullisesti edellyttäen, että työn-tekijälle ilmoitetaan kirjallisesti työsuhteen kestoaika ja säännöllinen työaika.


Lomauttaminen voidaan kohdistaa työntekijöihin, joiden työsopimus on voimassa toistaiseksi. Lo-mauttaa voidaan kuitenkin myös sellainen määräaikainen työntekijä, joka tekee työtä vakituisen työntekijän sijaisena ja työnantajalla olisi oikeus lomauttaa vakituinen työtekijä, jos tämä olisi työssä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit