maanantai 16. huhtikuuta 2018

Vanhat sotilaspassit

Voisinko saada isäni sotilaspassin, kertomuksen hänen sodanaikaisista palvelupaikoistaan ja muista edesottamuksistaan niinä vaikeina aikoina (alkuperäiset kadonneet). Mahdollliset huomion osoitukset myös rangaistukset. Nämä tulee kai ilmi kantakortista?


Voiko nämä tilata esim Pääesikunnasta, ja millähän hinnalla? Sotilaspassien polttaminen oli askel kohti Suomea, jossa pasifismi ei enää ole rikos. Armeijan käyneestä pasifistista sukeutui sittemmin kirjailija, joka 72-vuotiaana julkaisi. Kansalaiset ovat valmiita palauttamaan sotilaspassinsa vastalauseena armeijan alasajolle, jos vain joku järjestää massatapahtuman, jossa sen voi tehdä. Sekin oli vielä elämys, kun suomalaisia tuli Saksasta, SS-miehiä.


Naisia tuli myös vähän kerrallaan ja omaiset tulivat omiaan katsomaan. Ovaskakin tuli ennenkuin me lähdimme sieltä Saloon. Tulimme sotilaspiiriin sitä varten, että saimme sotilaspassit ja niihin merkinnät, missä oli oltu ja mitä tehty.


Kahdella rintamalla oli tapeltu. Kokemus on opettanut, että varusvarastolle ei kannata huonosti huollettua rynnäkkökivääriä tarjota Yhteenveto Sotilaspassit lyötiin tiistaina 18. Omakohtaisesti voi todeta, että Pohjois-Karjalan Maakuntakomppania toimi kertausharjoituksessa oikean sotilasyksikön tavoin. Olin kadottanut vuosikymmeniksi kaikki vanhat tekstini.


Löysin niitä vähän aikaa sitten erään lippaan pohjalta. Veikko Sinisalo esitteli minut Arvo Turtiaiselle. Numero neuvonnasta puhelimella voi kysyä RENAULT tietokoneista ja monitoimi tulostimista että matkapuhelimista.


Ennen ostoa täytyy henkilöllisyytensä todistaa. Koska kaikkea elektroniikka ostetaessa tehdään niin. Ajokortit, passit, sotilaspassit , henkilöllisyystodistukset myös vanhat on hyvä ottaa mukaan ostotapahtumaan.


Ajokortti ja passi ovat tavallisimmat henkilöllisyystodistukset. Ajokortin voi menettää iän vuoksi tai sitten syyllistymällä rikkomukseen. Mikäli passia ei ole, ei äänestäminen onnistukaan kovin helposti.


Kuvaton Kela-kortti ei kelpaa, eivätkä myöskään vanhat sotilaspassit. Our tiny living room from another angle. The couch needs to be renewe quite desperately. It is such a shame we do not have space for a huge comfortable couch. Voisipa tässä tietysti vähän kommentoida aiempaakin keskustelua.


Itse kotiuduin viime kesänä Santahaminasta, ja sain käsintäytetyn passin. Näyttäisivät ainakin nuo parikymmentä vuotta vanhat passit olevan painofirmaa lukuun ottamatta samanlaisia kuin omani. Jossain passit vain täytetään koneella, jossain (edelleen) käsin.


Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Hän sai käskyn komppanian päälliköltä valvoa tarkoin määräyksen noudattamista. Minä sanoin hänelle, että nämä vanhat miehet ovat hyvä porukkaa, ne tekevät työnsä kunnolla isommasti purnaamatta, kun he tietävät tekevänsä tarpeellista ja tärkeää työtä ja saavat käyttää omaakin harkintaansa.


Jami Virta JUOKSUHAUDOISTA YHTEISKUNTAAN Vuosien sotilaallista maanpuolustusta ja puolustusvoimia koskevan joukkotiedo. Tuo JariFIN mainitsema ampumaharrastuksen kuoleminen ja sitä kautta vapaaehtoisen maanpuolustuksen mureneminen voi olla hyvinkin tosiasia, mikäli ideologian pohjalta tehdään lakiehdotus. Ei ole yksittäinen reserviläinen, jonka suusta olen kuullut että aseiden mukana palautuu sotilaspassit.


Silloin annetaan valta nuorukaisille ja vanhat ymmärtäväiset miehet pidetään narrina. Nuoret joka paikassa ylön katsovat vanhain ymmärryksen ja toimen ja sanovat: Kuule tuota vanhaa narria. Vaatetuksellaan ja käytöksellään he etsivät mainetta ja kunniaa, että kaikki heitä suurina pitäisivät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit