torstai 1. elokuuta 2019

Kaksi toiminimeä

Jos esimerkiksi perustat yrityksen elokuussa, ensimmäinen tilikausi voi ulottua elokuusta aina seuraavan vuoden loppuun asti – tällöin ensimmäisen tilikauden pituus olisi kuukautta, jonka jälkeen tilikaudet alkaisivat rullata normaalisti kuukauden jaksoissa. Tämän jälkeen PRH suorittaa nimitutkimuksen ja tekee päätöksen siitä, onko toiminimi soveltuva. Ennen tätä päätöstä ei kannata siis käyttää toiminimeä esimerkiksi markkinoinnissa.


Ilmoituksessa on mahdollista antaa myös kaksi vaihtoehtoista toiminimeä siltä varalta, että ensisijainen valinta ei mene läpi. Jokaisella osakeyhtiöllä, avoimella yhtiöllä, yhdistyksellä, säätiöllä jne. Koska kansankielellä toiminimeä käytetään lähes aina yksityisen elinkeinonharjoittajan sijaan, käytämme mekin sitä. Kun perustat toiminimeä , ensimmäisen tilikauden tulosta ei kannata yliarvioida. Jos näin pääsee kuitenkin käymään, voit aina täsmentää arviotasi verottajalle.


Tämä onnistuu sähköisesti OmaVerossa. Tällöin et joudu pulaan liian suurten ennakkoveromaksuerien kanssa, jos kassakone ei kilkatakaan toivottuun tahtiin. Jos on ilmeistä, että ehdotettu nimi on sekoitettavissa jo vireillä olevaan tai rekisteröityyn nimeen, ei nimeä hyväksytä vaan asiakasta pyydetään ehdottamaan muuta nimivaihtoehtoa. Perustaessa toiminimeä tulee sinun ilmoittaa kaksi toimialaa.


Muu liikkeenjohdon konsultointi ja kaikki muu laillinen liiketoiminta). Kaupparekisteriin ilmoitettava toimiala ja verohallintoon ilmoitettava päätoimiala. Huomioi, että toiminimeä perustettaessa ensimmäisen tilikauden pituus on usein muu kuin kuukautta, ja tällöin liikevaihto suhteutetaan vastaamaan tätä ajanjaksoa. Lähtökohtaisesti toiminimet ovat sekoitettavissa vain, jos niiden haltijat harjoittajavat samaa tai samankaltaista toimintaa.


Arvioitaessa ovatko kaksi toiminimeä sekoitettavissa asiaa harkitaan keskivertokuluttajan näkökulmasta. Asiaa harkitaan toiminimen haltijan toimintapiiriin kuuluvan keskivertokuluttajan näkökulmasta. Toiminimeä on helppo pyörittää,. Näin ollen kaksi keskenään toisiinsa sekoitettavissa olevaa toiminimeä voivat molemmat jäädä voimaan, jos aiempi oikeudenhaltija ei ryhdy tarpeellisiin toimiin kohtuullisessa ajassa. Lainkohdan soveltamisedellytyksiin kuuluu ensinnäkin se, että myöhempi toiminimi on vakiintunut.


Itse tehtyjen tuotteiden myynti herättää kysymyksiä. Käsitöiden myynti ilman toiminimeä tai muuta yritystä on veronalaista tuloa, minkä vuoksi se on aina ilmoitettava verottajalle. Kokosimme selkeät ohjeet, miten käsitöitä harrastavan tulisi toimia, mikäli haluaa myydä tuotteitaan ilman toiminimen perustamista. Jos olet ollut kokopäivätyössä ja samaan aikaan pitänyt toiminimeä 10kk, niin työttömäksi jäädessäsi työkkäri katsoo, että tämä aika todistaa sen että toiminimeäsi voi pitää sivutoimisena.


Olethan pystynyt hoitamaan kokopäivätyötäsi vaaditun ajan ja samaan aikaan toiminimi ollut toiminnassa. Onko sinulla jo Y-tunnus? Jos sinulla on jo Y-tunnus, eli olet aikaisemminkin harjoittanut elinkeinotoimintaa tai haluat esimerkiksi ilmoittaa tällä hetkellä vain Verohallinnon rekistereissä olevan yrityksen kaupparekisteriin, YTJ-palvelu ohjaa sinut kirjautumisen jälkeen tekemään muutosilmoituksen. Rinnakkaistoiminimellä tarkoitetaan yrityksen toiminimeä , joka on käännetty sisällöltään suoraan toiselle kielelle.


Tämänkin nimen on läpäistävä nimitutkimus ennen kuin se voidaan rekisteröidä kaupparekisteriin. Tutkielman päämääränä on siis tutkia, milloin kaksi toiminimeä ovat siinä määrin samankaltaisia, että ne ovat sekoitettavissa keskenään. Tämän ohella tutkitaan lyhyesti, millä edellytyksillä tavaramerkki ja verkkotunnus voivat loukata toiminimeä. Moni yksityinen elinkeinonharjoittaja käyttää toiminimeä. Yksityistä elinkeinonharjoittajaa kutsutaankin yleiskielessä usein toiminimeksi, vaikkakaan nämä eivät ole sama asia.


Yksityinen elinkeinonharjoittaja on yrittäjä, mutta ei yhtiö. Henkilö toimii omissa nimissään ja vastaa taloudellisesti itse sitoumuksistaan. Mikko mietti erilaisia vaihtoehtoja ja vertailee Omapajaa ja toiminimeä.


Hän saa onneksi apua Omapajalta toimintansa kehittämiseen. Omapaja auttaa siis Mikkoa perustamisessa ja yrityksen kirjanpidossa, jotta Mikko voi edelleen keskittyä siihen, mitä hän parhaiten osaa – kattoremontteihin. Kaikkien yksityisten elinkeinonharjoittajien ei tarvitse rekisteröidä toiminimeä. Pakollista se on vain, jos kyseessä on luvanvarainen elinkeino tai jos liiketoimintaa harjoitetaan kodin ulkopuolisessa liiketilassa tai jos työntekijöinä on muita henkilöitä kuin välittömiä perheenjäseniä. Sivun meta description.


Usein kysyttyä Apua sähköiseen ilmoittamiseen? Yrityshaussa näkyvä yrityksen päätoimiala ei vastaa yrityksen toimialatietoja, miten muutat sen? Rajoitus koskee myös ruotsinkielistä lyhennettä öb.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit