maanantai 2. toukokuuta 2016

Mielenterveysongelmat aselupa

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen ylikomisario Jari Hartikainen on pro gradu -tutkielmassaan selvittänyt poliisin aselupakäytäntöjen yhtenäisyyttä. Se aselupa -juttu oli siinä vaan esimerkkinä siitä, että rikosrekisterikin vanhenee ja tiedot poistetaan, mutta mielenterveystiedot eivät ja vanhentuneillekin tiedoille annetaan suuri painoarvo. Esimerkissä toinen oli vuosia sitten ollut masentunut, toinen väkivaltarikoksen tehnyt.


Mielenterveysongelmat ovat tavallisimpia terveysperusteisia syitä aseluvan peruuttamiseen. Poliisin käytäntö on tiukka, eikä uutta aselupaa välttämättä saa, vaikka lääkäri olisi todennut aiemmin mielenterveysongelmista kärsineen potilaan terveeksi. Pääministerin mukaan mielenkiintoisin kysymys on se, että jos ihmisen mielenterveysongelmat ovat tiedossa, miten hänen oikeuteensa pitää aselupa tulisi suhtautua. Poliisiylijohtaja Mikko Paatero arvioi lauantaina YLE Uutisten haastattelussa, ettei Kuopion toriammuskelun kaltaisia tapauksia pystytä estämään ampuma-aselakia kiristämällä. Yleisin syy on mielenterveysongelmat ja käyttäytymishäiriöt.


Jos edellisenä vuonna aselupa on peruttu esimerkiksi masennuksen vuoksi, ja vuoden päästä lääkäri antaa lausunnon, ettei henkilö kärsi enää masennuksesta, ei uutta aselupaa välttämättä myönnetä. Jehovan todistajat ja ahvenanmaalaiset miehet ovat vapautettuja asevelvollisuudesta rauhan aikana. Linjaus on, ettei riitä, että mielenterveysongelmista kärsivä henkilö voi lääkityksen avulla hyvin. Yleisimpiä syitä aseluvan peruutukseen ovat esimerkiksi päihde- ja mielenterveysongelmat sekä syyllistyminen rikokseen.


Raportin mukaan surmaajalla oli ollut mielenterveysongelmia kymmenen vuoden ajan ja ampujan sen hetkinen elämäntilanne myötävaikutti ongelmien kärjistymiseen. Raportti ei kuitenkaan osannut sanoa, miksi Saaren mielenterveysongelmat kanavoituivat koulusurmiksi. Vastaavien onnettomuuksien estämiseksi tutkintalautakunta antoi suositusta.


Onko ensipsykoosia seuraavat psykoosit ensimmäistä pahempia? Lääkitys kai ainakin on rajumpi? Peloteltiin vaan, että homma uusii puolen vuoden vähintään vuoden sisällä, jos uusii, mutta kukaan ei kertonut mitään mahdollisista ennakko-oireista, mitä tehdä jos alkaa tuntua siltä, että nyt mennään,.


Leino on itsekin aktiivinen ampumaharrastaja. Uhrien omaiset valittavat, että uhkaavasta käytöksestä ja mielenterveysongelmista huolimatta ampuja sai pitää aseensa. Nyt on näkynyt mediassakin hieman enemmän puhetta siitä, että näiden tapauksien takana olisi mielenterveysongelmat , mikä on mielestäni hyvä asia.


Mutta asia on erittäin vaikea, kun kyseessä ei siis ole pelkästään 2nd. Tietääkseni mielenterveysongelmat eivät sitäpaitsi ole peruste kortin peruuttamiselle. Mielentilatutkimus muuten vaatii niin suuret resurssit, että Suomen terveydenhoito kaatuisi siihen paikkaan jos kaikkia aseenomistajia tai luvanhakijoita alettaisiin syynätä. Aselupa taas voidaan peruuttaa niiden vuoksi.


Nyt on niillä hankalaa, jotka oikeasti metsästystä harrastaa. Kunhan sen repunkantoluvan vielä sais metille, niin sitten vois jo käyäkki, mutta pelkkä aselupa ei riitä ;) Rikollinen kyllä aseen keksii. Jos intin käyminen olisi puoltava seikka aseluvan saamiseksi, naisia ei saisi sivuuttaa, siitähän syntyisi sota.


Ampumaseuroja ei taida olla paljon, se ei tosiaankaan toimisi ratkaisuna. Opinnäytetyön johtopäätöksenä on, että aselupa -byrokratiaa tulisi keventää ja metsästyksen harrastamista helpottaa. Luvat voisivat aluksi olla määräaikaisia, ja ne tarkistettaisiin pari kertaa.


Kun nyt syyttävä sormi osoittaa poliisia aselupa -asioissa, niin pitää muistaa se seikka, että poliisilla ei ole mahdollisuutta päästä hakijan mielenterveyttä koskeviin tietoihin päättäessään aseluvasta. Puhtaan lääkärintodistuksen saa melko helposti yksityiseltä lääkäriltä viidessä minuutissa. Hyvinkään ampumatapaus on nostanut jälleen keskusteluun aselakien tiukennuksen. Aselakia tiukennettiin vuosi sitten esimerkiksi käsiaseiden ja ikärajojen osalta.


Sisäministeri Päivi Räsänen pohtii, voitaisiinko. Esimerkiksi heidän mahdollisesti syyllistyessään rikoksiin järjestelmän pitäisi hälyttää automaattisesti. Muutamissa maissa perheväkivalta jo ilman rikostuomiota voi olla lain mukaan syy olla myöntämättä tai perua aselupa.


Väkivaltarikokset ovat este aseluvan saamiseksi, joten rikolliset hankkivat aseita laittomilta markkinoilta. No, silloin olisi erillislaki. Pahoin pelkään, ettei kyse ole tällaisesta, vaan siitä, että jotkut teräaseet katsottaisiin samanlaiseksi kuin ampuma-aseet, johon vaaditaan poliisin myöntämä aselupa.


Ei ole tietoa, oliko koulusamurain pistooli luvallinen vai ei. Jos on saanut aseluvan, saisi varmaan myös miekkaluvan. Ministeriön virkamiehet ovat tehneet perusteellista työtä, mutta puolustusministeriön näkökulmasta tekstissä on edelleen kohtia, jotka on kirjoitettava tulevaan hallituksen esitykseen riittävän selkeästi. On oikeastaan palattava perusasioiden äärelle.


Sanomalehti Karjalaisen verkkopalvelu. Uutisia Joensuusta ja muualta Pohjois-Karjalasta, kotimaasta ja maailmalta kellon ympäri. Lue myös Fingerpori! Kauhajoen koulusurmaan liittyvässä aselupatutkimuksessa on selvinnyt, että poliisia oli varoitettu murhia edeltäneellä viikolla, kertoo sanomalehti Ilkka.


Tästä käytännöstä ei ollut juuri missään päin maata poikkeuksia. Päinvastoin, nimismiehelle piti erittäin vakuuttavasti esittää harrasteen vakavuus sekä aseen soveltuvuus harrastukseen. Viranomaisella on siis aina ollut mahdollisuus harkita, annetaanko aselupa sitä hakevalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit