maanantai 24. lokakuuta 2016

Irtisanoutuminen etukäteen

Olemme koonneet sinulle tietoa asioista joita irtisanoutuessa tulee ottaa huomioon sekä listanneet vaihtoehtoja irtisanoutumisen jälkeiselle ajalle. Uusi työsopimukseni alkaa 1. Työehtosopimuksen mukaan irtisanomisaikani on päivää. Haluaisin kuitenkin olla reilu ja ilmoittaa lähdöstäni ajoissa esim kuukautta ennen työsuhteen päättymistä. Vastaus Eevi Voinko ilmoittaa irtisanoutumiseni ns. Irtisanoutuminen etukäteen ? Eli jätän esimiehelle irtisanomislomakkeen jonne olen merkinnyt esim.


Viimeinen työpäiväni on 9. Eli voinko tämän antaa jo esim. Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus päättyy pääsääntöisesti siten, että toinen osapuoli irtisanoo työsopimuksen päättymään irtisanomisajan kuluttua. Suomessa työntekijä voi irtisanoutua toistaiseksi voimassa olevasta työsopimuksesta ilman laissa määrättyjä perusteita, mutta hänen tulee noudattaa sopimuksen mukaista irtisanomisaikaa. Kaikki tämä auttaa siinä, että sinusta jää hyvä kuva.


Siitä voi olla hyötyä erityisesti, jos olet alalla, jonka piirit Suomessa ovat pienet. Isyysvapaa kokemuslisä Lapsisairas lista opiskelu Osa-aikainen palkka poissaolo tuplavuoro työaika työkokemuslisä työvuoro. Usein irtisanoutuminen tapahtuu kuitenkin suullisesti esim. Jollei muusta sovita, työntekijän noudatettavat irtisanomisajat työsuhteen jatkuttua keskeytyksettä ovat: 1. En nyt oikein ymmärrä, mitä tarkoitat.


Ainahan irtisanominen pitää hoitaa etukäteen , koska laissa on määritelty tietyt irtisanomisajat palvelussuhteen keston ja luonteen mukaan. Jos on määräaikaisessa palvelussuhteessa, mitään irtisanomista ei tarvita, vaan palvelussuhde päättyy määräajan päättyessä. Määräaikainen työsopimus sovitaan etukäteen päättymään tiettynä päivänä tai tietyn työn saatua suoritetuksi.


Sovittuna työsuhteen päättymisajankohtana työsopimus päättyy ilman erillistä irtisanomista. Minusta olisi hyvä kertoa esimiehelle etukäteen ja jättää virallinenkin irtisanoutuminen hyvissä ajoin. Työnantajalle on nimittäin helpompaa.


Paitsi ei tietenkään sellaisessa työpaikassa, jossa jätetään avaimen pois saman tien kun irtisanoudutaan ja kävellään suorinta tietä saattajan kanssa ulos. Vaikka rekrytointiin panostaisi kaikkensa ja testaisi jokaisen uuden työntekijän osaamisen mahdollisimman tarkasti, etukäteen niin välillä työyhteisöön pääsee silti luikertelemaan myrkkykäärme tai puussa roikkuva laiskiainen. Molemmat ihmistyypit ovat työyhteisölle hyvin tuhoisia. Määräaikaista työsopimusta ei voi irtisanoa, jos siitä ei ole erikseen sovittu työsopimuksessa.


Sinä et siis voi lopettaa töitä, kun työsuhde on kesken. Sama sääntö koskee työnantajaa. Hän ei saa irtisanoa sinua, kun työsuhde on kesken.


Syy voi olla esimerkiksi irtisanominen tai irtisanoutuminen. Silloin työnantaja maksaa lomakorvausta eli antaa vuosilomapäivät rahana. Esimerkiksi kesätyöntekijät saavat lomakorvauksen viimeisessä tilipussissa. Tätä ei kannata sekoittaa lomarahaan vaan muistaa, että kyseessä on korvaus pitämättä jääneistä lomista. Lomauttamisesta on ilmoitettava työntekijälle henkilökohtaisesti vähintään kalenteripäivää etukäteen.


Sovellettavassa työehtosopimuksessa on voitu sopia pidemmästäkin lomautusilmoitusajasta. Työntekijällä on aina oikeus saada lomauttamisesta kirjallinen todistus, josta käy ilmi lomautuksen perusteet, ajankohta ja kesto. Ilmoita aina esteestä etukäteen. Jos este on sairaus, tapaturma tai muu sinusta riippumaton syy, karenssia ei aseteta.


Työttömällä työnhakijalla on velvollisuus toteuttaa suunnitelmaa ja ilmoittaa toteutuksesta TE-toimistolle sovitulla tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit