maanantai 17. lokakuuta 2016

Sitaatti otsikossa

Otsikossa mainittu sitaatti on englantilaiselta filosofilta Samuel Taylor Coleridgelta. Inhimillistä on syyttää toisia siitä, mihin itse oikeasti syyllistyy. Ehkä paremmin plagioinnin syvimmän olemuksen kuvaa hänen maanmiehensä, satoja vuosia sitten elänyt tutkija Robert Burton. Emme voi sanoa muuta kuin jo sanottua.


Otsikon laatimisesta ei kuitenkaan ole juuri tämän seikkaperäisempiä ohjeita, koska toimiva otsikko voi rakentua melkein miten vain. Asiallisessa toteamuksessa ei ole otsikkona moitteen sijaa. Mainio otsikko voi olla myös voimakas kärjistys, joskus taas pelkkä yksittäinen sana. Tai osuva sitaatti. Tarkista tekstin otsikointi.


Hyvä otsikko on lyhyt, tarkka ja usein myös iskevä. Otsikon päätehtävänä on herättää lukijan mielenkiinto ja johdattaa aiheeseen. Otsikko kertoo myös jotakin tekstin tarkoituksesta ja näkökulmasta. Eri tieteenaloilla ja eri julkaisuilla voi olla omat otsikointiohjeensa, joita kirjoittajan tulee noudattaa.


Posts about sitaatti otsikossa written by agricocacola. Mielipiteet ovat kälyni. Elämä on ihmisen parasta aikaa. Alluusiot eli muunnelmat voivat olla esim.


Dionin taiteeseen kriittisesti suhtautuvat taas näkevät otsikossa viittauksen neitsytmatkallaan uponneeseen uhmakkaan mahtipontiseen Titanic-laivaan. Tässä yhteydessä on pakko onnitella moneen kertaan palkittua Celine Dionia viimeisimmästä tunnustuksesta, joka tuli brittiläiseltä Total Guitar –musiikkilehdeltä. Otsikossa kerrottiin näin: Huonokuntoinen vanhus eksyi metsään – löytyi jonkin ajan kuluttua hyväkuntoisena. Jorma tuumii, että ”ilmeisesti metsä voi myös parantaa, kun huonokuntoinen muuttuu siellä hyväkuntoiseksi”. Hyvään juttuun kuuluu aina hyvä otsikko.


Kielitoimiston ohjepankki. Mutta oikeassa ympäristössä muoti-ilmauksin saattaa saada uuden elämän ja vaikuttaa raikkaalta ja tuoreelta. Näin kävi Etelä-Saimaa -lehdelle viime joulukuussa otsikossa , jossa pohdittiin Konnunsuon vankilan tulevaisuutta. Otsikko jyrähti selväsanaisesti: Konnunsuon vankila roikkuu löysässä hirressä ensi vuoteen.


Joskus sanavalinta osuu niin tarkasti keskelle maalitaulua, että sen rekyyli tuntuu lukijalla saakka ja korvat soivat pitkään lukemisen jälkeenkin. Näin kävi äskettäin Taloussanomien otsikossa , kun lehti kirjoitti Yhdysvaltain suurimman kauppaketjun Walmartin tuotevalikoimista. Tuo sitaatti otsikossa on näiden kuvien asuntoilmoituksesta, ja minusta se on hyvä – tätä asuntoa tulet katsomaan, unohda järkevyys ja käytännöllisyys, tee jotain villiä ja seuraa unelmiasi. Nämä kuvat Explorimmo-hakusivustolta. Muista mainita lähde joko taulukon alapuolella tai otsikossa.


Vakiintuneita lyhenteitä (esimerkiksi v, vrk, klo) voi käyttää. Vakiintumattomat lyhenteet on selitettävä taulukon alalaidassa. Tieteellisessä tekstissä kappalemäärän lyhenteeksi on vakiintunut n-merkintä (ei kpl!).


Leskovin jälkeisinä aikoina on tarjolla havainto- ja kuvailukykyiselle kirjailijalle loppumattomiin vaihtelevaa venäläistä väkeä. Kertomuksissa ollaan maailmansodan tällä puolen. Oli tapasi mikä tahansa, oleellista on blogikirjoituksen tiiviys. Blogeja luetaan verkosta, joka on yksi suuri määrittelevä tekijä bloggauksesi lukukertojen kertymiseen.


Tiivistä siis kaikkialla: otsikossa , tekstin kokonaispituudessa sekä kappaleiden ja lauseiden pituudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit