keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Työkyvyttömyyseläke määrä

Työkyvyttömyyseläke ja kuntoutustuki. Kelan maksama kuntoutustuki tai työkyvyttömyyseläke voi yleensä alkaa noin vuoden kuluttua sairastumisesta. Sairauspäivärahaa maksetaan yleensä enintään 3arkipäivältä eli noin vuoden ajan. Osatyökyvyttömyyseläke on puolet täyden työkyvyttömyyseläkkeen määrästä. Määräaikaisesta työkyvyttömyyseläkkeestä käytetään nimeä kuntoutustuki.


Työkyvyttömyyseläke määrä

Entä jos työkyvyttömyyseläke jää liian pieneksi? Tulevan ajan eläkkeen tarkoituksena on korvata vakuutetulle työkyvyttömyyden vuoksi pois jääviä työansioita vanhuuseläkeikään asti. Täysi työkyvyttömyyseläke jatkuu aina eläkeikään saakka, jolloin se muuttuu samansuuruiseksi vanhuuseläkkeeksi.


Kansaneläkkeen määrä ja maksaminen. Jos olet avio- tai avoliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa, määrä on 59euroa. Varhennettu vanhuuseläke on aina pienempi.


Laskuri perustuu antamiisi tietoihin. Lopullinen eläkkeesi määrä voi poiketa tässä lasketusta arviosta. Eläkkeen määrä riippuu myös siitä, kuinka kauan henkilö on asunut Suomessa. Kuinka suuri on työkyvyttömyyseläke ? Sen määrään vaikuttavat hakijan ansioeläkkeet, perhesuhteet ja asuinkunnan kuntaryhmä sekä hakijan Suomessa asuma aika. Yksinäisen eläkkeensaajan täysimääräinen kansaneläke ensimmäisessä kuntaryhmässä on noin 5euroa kuukaudessa.


Ikäryhmittäin tarkasteltuna reilu puolet (prosenttia) viime vuonna työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneistä oli 55–62-vuotiaita. Alle 35-vuotiaiden osuus oli vain prosenttia. Nuorille myönnettyjen työkyvyttömyyseläkkeiden määrä ei ole juurikaan muuttunut viime vuosina. Nyt siis olen tosi huolissani, että tuolla summallako minun pitäisi selvitä?


Työkyvyttömyyseläke määrä

Mikä siis on minimi työkyvyttömyyseläkkeen määrä ja miten se työkyvyttömyyseläke muodostuu? Eläkkeessä huomioidaan yleensä lisäksi niin sanottu tulevan ajan eläke. Yrittäjän osalta leskeneläke ja työkyvyttömyyseläke lasketaan YEL-työtulon perusteella, mikä on usein alimitoitettu.


Jos saat kuntoutustukea ja työeläkeyhtiösi myöntää sinulle työeläkekuntoutuksen, saat siltä ajalta pronsetin korotuksen maksettuun kuntoutustukeen. Kuntoutustuki on määrältään saman suuruinen kuin täysi työkyvyttömyyseläke. Tämä laskelma ei ole työttömyyskassaa sitova, sillä todelliseen päivärahan määrään voi vaikuttaa myös muut, tässä esiintymättömät tiedot. Kun kuntoutustukea ja työkyvyttömyyttä on jatkunut kaksi vuotta, tulisi myöntää toistaiseksi voimassa oleva työkyvyttömyyseläke , ellei hakijan nykyistä työtä voida muokata eikä voida tukea työn vaihtoa terveydentilalle soveltuvaan eikä ole todennäköistä että hakijan toimintakyky paranisi merkittävästi suunnitellulla. Viime vuonna työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrä kääntyi kuitenkin selvään kasvuun.


Jos työkyvyttömyyseläkkeiden määrä nousee tämän yksittäisen maksuluokan vaihteluvälin ulkopuolelle, maksuluokka nousee. Joissain tapauksissa siis yksi uusi työkyvyttömyyseläke voi nostaa maksuluokkaa, mutta joissain tapauksissa ei. Ehkä olin niin ansioitunut potilas”, Sauli vitsailee.


Sauli kertoo, että eläkepäätös oli huojentava. Tulevan ajan eläkeosalla tarkoitetaan eläkettä, joka sinulle karttuu työkyvyttömyyden alkamisesta vanhuuseläkeikään asti. Jos taas käy niin hienosti että työkykysi palautuu osittain tai kokonaan, ole yhteydessä Ilmariseen. Eläkeiässä työkyvyttömyyseläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi.


Jos tulee työkyvyttömäksi täytettyään 6 on mahdollista päästä suoraan vanhuuseläkkeelle. Yksityisten alojen työkyvyttömyyseläkkeistä vastaavat eläkeyhtiöt, julkisen alan eläkkeistä Kuntien eläkevakuutus ja Valtiokonttori. Jos eläkkeensaajalle myönnetään §:n momentissa tarkoitettu etuus ulkomailta tai sen määrä muuttuu, eläkkeen määrä tarkistetaan sitä seuraavan kalenterikuukauden alusta, jonka aikana eläkelaitos saa tiedon tällaisen etuuden myöntämisestä tai muuttumisesta.


Etsi kohteesta Tilastotietokanta: Työ- ja kansaneläkkeensaajat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit