torstai 27. lokakuuta 2016

Työttömyyspäiväraha 2018

Työttömyysetuutta maksetaan päivältä viikossa. Sitä korotetaan, jos huollettavanasi on alle 18-vuotiaita lapsia. Kun alat saada työttömyyspäivärahaa, saatat tarvita uuden verokortin. Vaikka tuki on pienempi kuin palkka, jota olet saanut aiemmin, veroprosenttisi ei välttämättä pienene.


Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa työttömyysturvaa koskevan lainsäädännön kehittämisestä ja valmistelusta. Työttömän työnhakijan perustoimeentulo turvataan työttömyyspäivärahalla ja työmarkkinatuella. Ansiosidonnainen päiväraha on työttömyyskassan maksama erillinen työttömyysetuus, josta käytetään myös nimitystä työttömyyspäiväraha tai ansiopäiväraha. Se on työttömyyskassojen jäsenten vapaaehtoinen “työttömyysvakuutus, joka maksetaan Kelan peruspäivärahan päälle.


OmavastuuaikaKun jäät ensimmäistä kertaa työttömäksi tai lomautetuksi, maksetaan työttömyyspäivärahaa viittä työtöntä päivää vastaavan omavastuuajan jälkeen. Omavastuuajan tulee täyttyä kahdeksan peräkkäisen kalenteriviikon aikana. Ansiopäivärahalla on perusosa, ansio-osa ja korotukset. Tämä päivärahan osa ei riipu työttömyyttä edeltäneestä palkastasi ja täysi päiväraha on aina vähintään perusosan suuruinen. Heti työttömyyden alkaessa ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimiston verkkopalvelussa.


Kahden viikon kuluttua täytä päivärahahakemus oman työttömyyskassasi verkkopalvelussa. Kelan etuuksia ovat esimerkiksi vanhempainpäiväraha, sairauspäiväraha ja työttömyyspäiväraha. Jos saat Kelan opintorahaa, lue vero-ohjeet opiskelijalle.


Miten maksan veroa etuudesta? Päivärahan perusteena oleva kuukausipalkka Päiväpalkka. Laskennassa käytetyt arvot. Viimeksi muokattu 8. Tulosta Peruspäiväraha selkosuomeksi Tietoa peruspäivärahan määrästä ja ehdoista lyhyesti ja selkeästi.


Työmarkkinatuki on veronalaista tuloa, josta tehdään :n ennakonpidätys, jonka jälkeen siitä jää noin 5euroa kuussa käteen. Ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha on tarkoitettu pääsääntöisesti muille kuin pitkäaikaistyöttömille tai vain vähän työhistoriaa omaaville työttömille. KOKO-kassa on Suomen toiseksi suurin työttömyyskassa, joka maksaa jäsenilleen lakisääteisiä etuuksia: työttömyysajalta ansiopäivärahaa ja vuorotteluvapaan ajalta vuorottelukorvausta. Liity PAMin jäseneksi. Saat neuvontaa työsuhteeseen liittyvissä asioissa, mm.


Lisäksi saat työttömyysturvan ja Cityshoppari-sovelluksen! Voit itse arvioida päivärahasi suuruuden WebKassan päivärahalaskurin avulla. Etuuden määrä lasketaan aina vasta hakemuksen käsittelyn yhteydessä ja hakemuksen liitteenä toimitettujen palkkaselvitysten. Työttömien työnhakijoiden aktiivisuutta alettiin seurata 1. Mikäli työnhakija ei täytä aktiivisuusedellytystä, hänen työttömyysetuutensa tasoa leikataan prosenttia seuraavan etuuden maksupäivän eli noin kolmen kuukauden ajan.


Leikkaus vastaa yhtä korvauksetonta päivää kuukaudessa. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi työttömäksi jäävä palkansaaja voi perustaa yrityksen ja harjoittaa toimintaa neljän kuukauden ajan ilman, että päätoimisuus estäisi tuen saamisen. Jytyn jäsenenä olet vakuutettu Julkis- ja yksityisalojen työttömyyskassassa (JYTK).


Työttömäksi tai lomautetuksi joutuessasi olet oikeutettu ansioon sidottuun päivärahaan jäsenyys- ja työssäoloehdon täyttyessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit