keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Kuluttajan ongelmat

Kaupan solmimiseen ja sitovuuteen liittyvät ongelmat. Matkustamiseen ja liikenteeseen liittyvä kuluttajansuoja. Talouden suunnittelu, maksaminen ja maksuvaikeuksien selvittäminen. Tavaran tai palvelun virheen hyvittäminen.


Apua ulkomailta tehtyihin ostoksiin ja muihin rajat ylittävän kaupan ongelmiin (ecc.fi). Mainonnan pelisäännöt. Haluamme helpottaa ostopäätöksiäsi tietotulvan keskellä ja samalla auttaa sinua saamaan parhaan vastineen rahoillesi. Vanhat ongelmat palasivat liittymiin. Kirjaa ylös ilmenneet ongelmat.


Ota yhteyttä palveluntarjoajasi, esimerkiksi pankin tai vakuutusyhtiön, konttoriin tai palvelunumeroon. Jos asia ei selviä tai vaadit korvausta, tee kirjallinen, mahdollisimman selkeä ja yksilöity vaatimus ja toimita se palveluntarjoajallesi. Onnettomuus toi ongelmat päivänvaloon. Työntekijöiden oikeuksien kannalta ongelmallisia ovat tuotteiden pitkät tuotantoketjut, joita on vaikea seurata. Esimerkiksi vaatteiden kohdalla on yleistä, että raaka-aine tuotetaan yhdessä maassa, kangas kudotaan toisessa, leikkaus ja ompelu tehdään kolmannessa ja pakkaus neljännessä maassa.


Kilpailu- ja kuluttajavirastolle tulleiden yhteydenottojen perusteella tällä hetkellä isoin ongelma on esimerkiksi virolaisilla suomenkielisillä sivuilla tehty tuotenäytteen tilaus, joka on samalla ollut myös itse tuotteen tilaus. Velkaantuminen ja maksuhäiriöt Velka pitää maksaa riippumatta siitä, millä tavoin se on syntynyt. Jos velkaa ei maksa ajoissa, se peritään tarvittaessa pakolla.


Erityisesti sopimukseen perustuvissa veloissa perimiskulut voivat nousta suuriksi ja pahimmillaan varsinkin pienien velkojen kohdalla velallisen maksettavaksi tulevat perimiskulut saattavat kasvaa suuremmiksi kuin itse. Verkosta sai tuotteita edullisesti, minkä lisäksi tuotteita oli helppo vertailla. Verkkokauppaan liittyy kuluttajan näkökulmasta kuitenkin monia ongelmia, joista suurimmiksi koettiin tuotteeseen tutustumisen vaikeus, liian pitkät toimitusajat, korkeat toimituskustannukset sekä sähköiseen asiointiin liittyvät luotettavuusongelmat.


Toki kulutuksen ongelmat ovat puhuttaneet jo kauan. Nyt julkaistu verkkokaupparaportti muistilistoineen on tarkoitettu avuksi kuluttajille, jotta he voisivat välttää yleisimmät verkko-ostamisen ongelmat. Kalliin uuden auton kanssa olevat ongelmat ovat valmiiksi pilaantunutta maitotölkkiä rasittavampi juttu: kuusinumeroinen määrä markkoja kiinni peltilehmässä, joka ei käynnisty?


Elinkeinonharjoittajan virheillä voi olla suurikin vaikutus kuluttajan elämään. Suklaantuotanto ja etenkin sen raaka-aineen kaakaon tuotannon ongelmat ovat herättäneet paljon keskustelua. Kaakaonviljelyssä lapsityövoima ja vaaralliset työolot ovat valitettavasti arkipäivää. Tutustu suklaantuotannon epäkohtiin lukemalla Ylen , Finnwatchin sekä Naturalehden uutiset.


Onko markkinoilla olevissa silikoni-implanteissa laatueroja ja kuinka tietoinen kuluttajan tulisi olla näistä? Vaikka implantteihin liittyy ongelmia, kaikki Suomessa markkinoilla olevat implantit ovat periaatteessa turvallisia ja kuluttajan on vaikea luotettavasti vertailla niiden mahdollisia eroja. Oman kotiseudun, koulun ja kodin luonnonvaroihin ja niiden käyttöön tutustuminen tuo isot ongelmat lähemmäs omaa elämää. Paras kokonaiskuva nuorelle muodostuu, jos opetus etenee paikallisten esimerkkien avulla luonnonvarasta elinkeinon raaka-aineeksi ja tuotteeksi sekä edelleen kuluttajan käyttäytymiseen.


Mitä tehdä, kun maksettu sohva ei tulekaan ja kalustekauppa laittaa ovet säppiin? Osa Suomen Sänkytukun asiakkaista on saanut kokea karusti, miten hankalaa rahojen takaisin saaminen voi olla. Kuluttajalla on oikeudet, joskin rajalliset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit