perjantai 21. lokakuuta 2016

Referaatin lopetus

Mielestäni erityisesti referaatin aloitus oli hankalaa, mutta kun kirjoittamisessa pääsi vauhtiin, ei se tuottanut enää niin paljoa vaikeuksia. Onnistuin loppujen lopuksi ihan hyvin siihen nähden että tämä oli vasta toinen tekemäni referaatti! Viime tunnilla teimme pienen harjoituksen aiheeseen liittyen.


REFERAATIN LAJIT: 1. Kommentoitu referaatti 3. Perusreferaatti Välitä lukijalle lyhyesti se, mitä kirjoittaja on halunnut sanoa. Oppimispäiväkirja sisältää referaatin tapaan tietoa opintojakson (esimerkiksi kirjallisuuden tai luentojen) sisällöistä, mutta tarkastelutapa on referaattia analyyttisempi, pohtivampi ja omakohtaisempi. Pelkkä asioiden tunnistaminen ja selostaminen ei siis vielä oppimispäiväkirjassa riitä, vaan asiat pitää suhteuttaa toisiinsa ja kirjoittajan aiempaan tietämykseen. Yksityiskirjeessä käytetään erilaisia aloitus- ja lopetustapoja kuinvirallisessa kirjeessä.


On hyvä opetella erilaisia aloituksia ja lopetuksia, joita voit käyttää aina tilanteen mukaan. Lopetus sulkee ympyrän eli siinä voi palata johdannon lupaamaan asiaan lyhyesti. Uutisena kirjoitettava kypsyysnäyte Uutisen tulee olla helppolukuinen, mutta samalla riittävän kattava referaatin kaltainen teksti. Hyvän referaatin pystyy ymmärtämään, vaikkei olisi lukenut alkuperäistä tekstiä.


ESIMERKKI NOVELLIANALYYSISTÄ Kun kuollutkin on parempaa seuraa kuin omat vanhemmat Timo Teräsahjon novelli Pehkosen muorin talo kokoelmasta Keksijän poika ja muita. Laadi yhteenveto tai muu selkeä lopetus. Vastaus, monia vastauksia?


Uuden, paremman kysymyksen esittäminen? Jatkotutkimustarpeet? Seuraavassa on esimerkki argumentatiivisesta esseestä.


Tutki sitä edellä esitetyn rakennemallin avulla: etsi aihe, ongelma ja teesi, nimeä teesin vastaiset ja sitä puoltavat seikat, anna kappaleille otsikot, etsi ongelman ratkaisu ja johtopäätös. Säilyvätkö referaatissa tekstin keskeiset merkityssuhteet? Ovatko keskeiset käsitteet samat kuin lähtötekstissä?


Painottuuko tekstin olennaisin aines? Muodostavatko johdanto, kehittely ja yhteenveto johdonmukaisen kokonaisuuden? Onko siirtymä kappaleesta toiseen mielekäs? Kypsyysnäytteeseen ei sisällytetä kuvia tai lähdeviitteitä, eikä väliotsikoitakaan tarvita.


Esseen lopetus sisältää tiivistyksiä, arviointeja ja johtopäätöksiä. Lopetuksessa voidaan myös esittää uusia kysymyksiä jatkopohdintoja varten. Latinaksi referoi tarkoittaa suunnilleen kerron kerrotun uudelleen. Sen pitää siis tarkasti, selkeästi sekä tiiviisti esittää kohteen sisältö. Olen syönyt ab-kuureja muutama vuosi sitten mutta apu oli aina tilapäinen.


Lisäksi huomasin että pitkä ab-kuuri ja etenkin sen lopetus vaikutti hurjasti mielialaani ja kuurin jälkeen tuntui että kaikki on ihan mustaa. Paras apu minkä olen tässä vuosien saatossa löytänyt on ihan perus palasaippualla pesu pari kertaa viikkoon! Referointi, erittelymuotti ja tekstitaidon koe Maarit Berg Johdanto Tarkastelen tässä artikkelissa referoinnin muotoja ja merkityksiä tekstitaidon kokeessa.


Mutta koska laiskuus on kovassa huudossa, laitan tähän referaatin : Suomen parhaat työpaikat -tutkimus Vuosittainen Suomen parhaat työpaikat -tutkimus on osa maailman suurinta ja arvostetuinta hyvien työpaikkojen tutkimusta. Minäkin yritin etsiä mutten löytänyt. Jäin sitten katsomaan monta muuta jaksoa ja hauskaa oli. Ihan parasta huumoria.


Yksi suosikkijaksoistani on sellainen jossa ollaan jossain mökillä ja juostaan huoneesta toiseen, ja sitten se jossa isä Martin joutuu teeskentelemään homoa. Referaatissa viitataan tekstissä äänessä olijoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit