maanantai 24. lokakuuta 2016

Rakennusluvan voimassaoloaika

Jollei rakennusluvan (lupatunnuksessa kirjain A, B tai C) mukaista rakennustyötä ole aloitettu kolmessa vuodessa tai saatettu loppuun viiden vuoden kuluessa, lupa raukeaa. Rakennuslupa voi raueta erilaisista syistä. Passiivisuus rakentamishankkeessa johtaa luvan raukeamiseen kolmen vuoden kuluttua luvan myöntämisestä. Määräajat alkavat luvan lainvoimaiseksi tulemisesta.


Jollei rakennustyötä ole aloitettu kolmessa vuodessa tai saatettu loppuun viiden vuoden kuluessa on lupa rauennut. Ilmoitus raukeaa, jollei toimenpidettä ole aloitettu ja saatettu loppuun kolmen (3) vuoden kuluessa ilmoituksen tekemisestä. Voimassaoloaika lasketaan siitä alkaen, kun ilmoituksen jättämisestä on kulunut vuorokautta.


Erityisestä syystä rakennustöiden aloittamiseen voi hakea jatkoaikaa enintään kaksi vuotta. Eri asuinalueiden kaavamääräyksiin kannattaa tutustua huolellisesti, jotta rakennusluvan myöhemmässä vaiheessa ei ilmenisi ikäviä yllätyksiä. Määräykset ja rajoitteet tulisi selvittää jo tontin oston yhteydessä.


Kaavamääräyksissä puututaan muun muassa rakennusalaan, kerrosmääriin sekä tontin käyttöön. Hakemus liitteineen jätetään rakennusvalvontaan henkilökohtaisesti alueen lupavalmistelijalle. Lupahakemusta jätettäessä tulee olla läsnä ainakin rakennushankkeen pääsuunnittelija tai rakennussuunnittelija sekä mielellään myös hakija.


Jos rakennusluvan perusteella toteutetaan vain vähäinen osa tontille kaavassa osoitetun rakennusoikeuden tai sen lisäyksen määrästä, tämän rakennusluvan yhteydessä peritään vain rakennusluvalla toteutettava osuus tontille määrätystä kehittämiskorvauksesta. Luvan voimassaoloaika ja jatkoajat. Mikäli rakennusluvan mukaista rakennustyötä ei ole aloitettu kolmessa vuodessa tai saatettu loppuun viiden vuoden kuluessa, lupa on rauennut. Miksi rakentamiseen tarvitaan lupa? Asianmukaisesti haettu rakennuslupa ja hyvin hoidettu lupakäsittely ovat hyvän rakennussuunnittelun ja rakentamisen perusedellytyksiä.


Ennen kuin rakennuslupa voidaan myöntää alueelle, jolla ei ole voimassa asemakaavaa, tarvitaan usein suunnittelutarveratkaisu, jossa harkitaan edellytykset rakennusluvan myöntämiselle. Ratkaisu edellyttää tavanomaista lupamenettelyä laajempaa harkintaa. Ennen rakennusluvan myöntämistä voi rakennusvalvonnan lupaa valmistelevan tarkastusarkkitehdin luvalla esimerkiksi kaataa puita. Ennen puun kaatoa tulee kuitenkin olla tontin hallinta rakentajalla itsellään.


Pintamaiden poisto ennen luvan myöntämistä ei ole sallittua sillä korkoihin voi tulla vielä muutoksia ennen kuin lupa on myönnetty. Puut kaadettiin tontilta heti kun tontti oli meille myyty. Maatyöt tehtiin heti perään ja perustuksetkin saatiin tehdä valuuta vaille valmiiksi ennen rakennusluvan myöntämistä suullisella luvalla. Riippuu siis aikalailla taas siitä, mihinpäin Suomen maata rakentaa. Mikäli hanke poikkeaa säännöksistä tai määräyksistä, se saattaa tarvita poikkeamisluvan ennen rakennusluvan myöntämistä.


Kaikki rakentamisen luvat haetaan sähköisen palvelun Lupapisteen kautta. Ainoastaan rakennusluvan muutos ennen 1. Hankkeen aloittamiseen on aikaa kolme vuotta ja rakennustyön loppuunsaattamiseen viisi vuotta siitä päivästä, kun lupa on tullut lainvoimaiseksi. Toimenpideluvan ja ilmoituksen voimassaoloaika. Katso palveluhinnasto.


Kun lupa on saatu, rakentamista ja suunnittelua päästään edistämään hankkeen osapuolten kanssa rakennusluvan ehtojen mukaisesti. Hankkeen etenemiseen liittyvä kommunikointi voidaan hoitaa keskusteluikkunan kautta. Neuvottele rakennustarkastajan kanssa, miten määräyksiä voi soveltaa. Käsittääkseni seinät voivat olla ohuemmat, jos katolle laitetaan enemmän eristettä jne.


Ympäristöministeriön asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä rakennusluvan hakuvaiheessa sekä ennen rakennuksen käyttöönottoa edellytetyistä tiedoista energiatodistuksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit