perjantai 7. lokakuuta 2016

Hautajaisten ohjelma

Takaisin Käsiohjelma. Meiltä saat myös herkät hautajaisten käsiohjelmat. Tarvittaessa voit myös jättää käsiohjelmien suunnittelun meidän harteillemme.


Muistathan, että meiltä saat myös tarvittaessa kutsukortit ja kiitoskortit. Kun kuolema vierailee perheessä tai suvussa, omaisten tehtävänä on monista kuolemaan liittyvistä asioista huolehtiminen ja hautajaisten järjestäminen. Surun hetkellä saatamme tuntea itsemme voimattomiksi, jolloin käytännön järjestelyihin tarvitaan apua sekä läheisiltä että asiaa työkseen hoitavilta tahoilta.

Pääsääntönä on, että ohjelma antaa yleiskuvan tilaisuuden kulusta ja sisältää yhteisten virsien sanat. Ohjelman malli ei ole kiveen hakattu. Joissain tapauksissa on voitu myös lisätä esim. Isä meidän -rukouksen sanat, jos on ajateltu, että ihmiset eivät niitä muuten muista ja haluavat osallistua. Hautaustoimistossa on mahdollista hoitaa kaikki hautausjärjestelyihin liittyvät asiat, joten se on hyvä paikka aloittaa asioiden hoitaminen.


Suomen Hautaustoimistojen Liiton jäsenliikkeet toimivat halutessanne apuna kaikissa hautausjärjestelyissä. Memoria on yksityisten hautaustoimistojen omistama yhteistyöverkosto. Hoidamme hautausjärjestelyt kattavasti ympäri Suomen.


Me autamme, neuvomme ja palvelemme.

Surun keskellä tärkeää on läheisten tuki. Myös seurakunnan työntekijät ovat käytettävissä niin hautajaisten suunnitteluun ja toteutukseen kuin muunkinlaisen tuen tarpeeseen. Hautajaiset antavat tilan yhdessä suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen. Yhteisestä ajasta kiitollisena voidaan saattaa läheinen viimeiselle matkalle.


Tulostettavia hautajaisten kutsukortteja. Näiltä lehdiltä voit tulostaa kauniita kutsukortteja hautajaisiin. Selaa kuvasivuja eteenpäin, ehkä. Korttien muoto voi olla joko suora tai taitettu.


Mahdollista poistaa tai lisätä risti tarpeen mukaan. TAITETTAVAT KORTIT LÖYTYVÄT VIERITTÄMÄLLÄ SIVUA ALASPÄIN. Kummalle puolelle kirkossa istutaan, tervehditäänkö omaisia, kuka kantaa arkkua? Entä milloin puheet pidetään?


Jokaiset hautajaiset ovat erilaiset, mutta tietty kaava toistuu kirkossa ja hautausmaalla tai uurnalehdossa. Mediakasvatus, radio- ja televisioarkistot sekä muuta mediaan liittyvää tietoa. Tutustu sivuillamme! Hautajaisten järjestely voi tuntua surun kohdatessa vaikealta ja kaiken muistaminen mahdottomalta. Tätä ajatellen olemme keränneet tälle sivulle tärkeimmät asiat, jotka tulisi tietää hautajaisia järjestettäessä.


Kuoleman tapahtuessa.

Kun henkilö menehtyy, lääkäri toteaa hänet kuolleeksi. Siviilihautajaiset. Usein omaiset haluavat haudata kirkkoon kuulumattoman vainajan kirkollisin seremonioin.


Tämä on mahdollista, ellei vainaja ole enne kuolemaansa lausunut päinvastaista toivomusta. Läheisen ihmisen poismeno koskettaa ja voi joskus tulla täysin yllättäen. Kirkollisen hautaustoimituksen jumalanpalvelusluonteen takia vapaampi ohjelma , se musiikkivalintoja myöten vainajan näköinen, on ollut pakko siirtää erilliseen muistotilaisuuteen.


Omaiset sopivat etukäteen, lasketaanko kukkalaitteet kappelissa, kirkossa vai haudalla, ja ilmoittavat tästä hautajaisvieraille joko etukäteen tai paikan päällä. Tieto kukkalaitteiden laskusta voi olla myös painettuna hautajaisten käsiohjelmaan, joka jaetaan siunaustilaisuudessa. Rakas mummoni kuoli pari viikkoa sitten ja tarkoituksenani olisi tehdä hautajaisiin käsiohjelma.


Käsiohjelmaan tulisi ainakin hautajaisvirsien sanat (ja ehkä myös se, mitä tilaisuudessa tulee tapahtumaan).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit