keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Avioero ositus yritys

Lakipalvelut, neuvontaa, oikeudenkäyntiavustusta sekä asiakirjojen laatimisapua. Yritykseen liittyen voivat osituksen yhteydessä tulla tarkasteltaviksi esimerkiksi erilaiset omistussuhteet ja yrityksen arvostaminen. Jos yritystä ei ole suljettu avio-oikeuden ulkopuolelle, kuuluu se tavalliseen tapaan ositettavaan omaisuuteen.


Substanssiarvo saadaan arvioimalla mikä kauppahinta saataisiin jos yritys lopetettaisiin ja yrityksen tuotannontekijät. Ositus tarkoittaa erotilanteessa olemassa olevan omaisuuden jakamista. Mikäli avioehtoa ei ole tehty, molempien omaisuus lasketaan liiton päättyessä yhteen ja puolitetaan tasan molemmille. Näin tehdään myös siinä tapauksessa, jos toisen omaisuus on merkittävästi suurempi tai pienempi kuin avioliittoa solmittaessa.


Omaisuuden ositus voidaan toimittaa sen jälkeen, kun hakemus on jätetty tuomioistuimelle. Vastaus Eksyykö kyselijä tieltä? Miten menee avioerossa omaisuuden ja lainojen ositus jos ei ole avioehtoa.


Avioero on tullut voimaan mutta omaisuutta ei ole jaettu myymättä olevan kiinteistön vuoksi. Tässä ohjeessa käsitellään pääasiallisesti avioero -ositusta ja sen yhteydessä tapahtuvien omistajanvaihdosten varainsiirtoverotusta. Ohje soveltuu myös rekisteröidyn parisuhteen purkautumistilanteisiin.


Pahimmassa tapauksessa, jos puolisoilla ei ole ollut avioehtosopimusta, yrittäjäpuoliso voi joutua myymään yrityksensä tai pilkkomaan yrityksensä osiin, jotta ositus saadaan toimitettua ja ex-puoliso saa avio-oikeuden nojalla oman osuutensa omaisuudesta. Ei minulle tullut edes mieleen, että avioero voisi vaarantaa yritykseni toiminnan. Raastavinta oli se, että asian käsittely kesti niin kauan. Loppujen lopuksi sopu löytyi, ja ex-puoliso hyväksyi Miikan sovintoehdotuksen. Maksu tuntui Miikasta kohtuuttomalta, sillä asiantuntijat olivat määrittäneet yrityksen arvoksi pyöreän nollan.


Jos kummallakaan puolisolla ei ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, on omaisuuden osituksen sijaan toimitettava ainoastaan puolisoiden omaisuuden ns. Miten yritys arvostetaan kun kyseessä on rakennusalaan liittyvä palveluyritys eikä irtainta omaisuutta ole paljoakaan vielä kertynyt? Yritys on vasta tänä keväänä perustettu, ennen tietoakaan tulevasta erosta. Et joudu jos sinun nimeä ei löydy lainapaepreista etkä ole takaajana niissä niin et ole mistään vatuussa. Avioero voidaan myöntää joko puolen vuoden harkinta-ajan jälkeen tai siinä tapauksessa, kun puolisot ovat todistettavasti asuneet erillään keskeytyksettä kahden vuoden ajan.


Tällöin jätetään ns. Kun avioeroa koskeva asia on tullut käräjäoikeudessa vireille, kumpikin puoliso voi vaatia omaisuuden ositusta toimitettavaksi. Ositus voidaan toimittaa heti, kun asia on tullut vireille, eikä puolisoiden tarvitse välttämättä odottaa kuuden kuukauden harkinta-ajan kulumista.


Avioehto liitetään avioeroon ja tästä syystä se koetaan usein negatiiviseksi asiaksi. Emmehän me ole eroamassa totesi eräs yrittäjä, kun keskustelimme avioehdon laatimisesta. Avioehto tehdään kuitenkin nimenoman avioeron varalle (eli jos puolisot syystä tai toisesta päätyvät eroon) ja sen avulla pyritään hallitsemaan riitatilanteita, joita avioeron myötä saattaisi tulla. Tagit: Avioero , Ositus Omaisuuden arvostaminen osituksessa Arvostamisesta hankalaa tekee sen, että laki sisältää varsin suppeasti ohjeistusta omaisuuden arvostamiseen, joten tosiasiassa oikeuskäytäntö ja oikeuskirjallisuuden kannanotot muodostavat perustan arvonmääritykselle.


Läheinen lähti juuri liitosta, jossa miehellä yli yritys. Jos olisi alkanut vaatimaan firmasta mitään olisi vaarantanut alaisten työpaikkoja. Oli kyllä tehnyt sinne palkatta paperihommia vuosien varrella, mutta kyseessä oli miehen elämäntyö ja rouvalla ajatus, että avioliitossa kuuluukin olla toisen tukena. Nämä seikat puhuvat sen puolesta, että ositus johtaisi B:n kannalta avioliittolain 1b §:n momentissa tarkoitetulla tavalla kohtuuttomaan lopputulokseen sekä siihen, että A saisi perusteettomasti taloudellista etua.


Korkein oikeus katsoo, että edellä kerrotut seikat puoltavat osituksen sovittelemista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit