maanantai 24. lokakuuta 2016

Koeaika irtisanominen määräaikainen

Siitä siis termi määräaikainen työsopimus. Määräaikaista työsopimusta koskee joissain määrin eri lait ja käytännöt. Mikäli työsuhteessa on meneillään koeaika , voi tänä aikana työsopimuksen purkaa ilman irtisanomisaikaa.


Määräaikainen työsopimus voidaan kuitenkin purkaa koeajan aikana päättymään välittömästi. Koeaika voi olla yleensä vain työsuhteen alussa.

Silloin, kun työntekijä ja työnantaja tekevät työsuhteen päätyttyä uuden työsopimuksen, uudesta koeajasta voidaan sopia, jos edellisen työsuhteen päättymisestä on kulunut pitkähkö aika tai työntekijän tehtävät uudessa työsuhteessa poikkeavat huomattavasti aiemmista tehtävistä. Mikäli määräaikainen viranhaltija siirtyy välittömästi toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen, hänelle voidaan määrätä uusi koeaika siten, että koeaikojen (määräaikaisen virkasuhteen koeaika ja toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen määrättävä) pituus on yhteensä enintään kuusi kuukautta, jos viranhaltijan. Katsotaan näitä seuraavaksi. Voit myös katsoa lisää vaihtoehtoja sivuston arkistoista. Irtisanomisaika koeajalla.


Koeajan kuluessa työsopimus voidaan molemmin puolin purkaa siten, että työsuhde päättyy heti. Työsopimukseen voidaan kirjata koeaika tai siitä voidaan sopia suullisesti.

Koeaikapurun kynnys on matalammalla kuin ”normaalin” työsuhteen irtisanomisen tai purkamisen. Työntekijä on ollut koeajalla poissa työstä sairauden vuoksi kalenteripäivää. Työnantajalla ei ole oikeutta pidentää koeaikaa. Sille ei ole perustetta, kun määräaikaisen työntekijän kanssa tehdään peräkkäisiä työsopimuksia ja työtehtävät sekä työntekijän asema säilyvät ennallaan.


Viranhaltijalle voidaan määrätä enintään kuuden kuukauden koeaika. Se alkaa, kun viranhaltija aloittaa työn. Tällaisessa tapauksessa koeaika voi tulla sovellettavaksi vain, mikäli työnantaja ilmoittaa työsopimusta solmittaessa ehtoa noudatettavan. Koeajan pituus voi pääsäännön mukaan olla enintään kuusi kuukautta.


Sitä ei voi irtisanoa, ellet ole sopinut, että sinulla on mahdollisuus irtisanoa sopimus työnantajasi kanssa. Työsuhteen voi purkaa heti vain koeaikana tai jos sinä tai työnantajasi laiminlyö velvollisuuksiaan. Jos työntekijä on koeaikana ollut työkyvyttömyyden tai perhevapaan vuoksi poissa työstä, työnantajalla on oikeus pidentää koeaikaa kuukaudella kutakin työkyvyttömyys- tai perhevapaajaksoihin sisältyvää 30:tä kalenteripäivää kohden. Jos virkaan nimitetty virkamies nimitetään toiseen valtion virkaan ja tähän virkaan liittyy koeaika , virkamies katsotaan eronneeksi aikaisemmasta virasta, kun koeaika on päättynyt, jollei uutta virkasuhdetta ole koeaikana purettu. Virkamies on virkavapaana aikaisemmasta virastaan siihen saakka, kunnes koeaika uudessa virassa päättyy.


Osa-aikatyötä koskevan sopimuksen päättyessä työntekijällä on oikeus palata noudattamaan osa-aikatyösopimusta edeltävän kokoaikaisen työsopimuksensa ehtoja. Jos kyseessä on määräaikainen työsopimus ei työsopimuksen irtisanominen ole mahdollista. Yli viideksi vuodeksi tehty määräaikainen työsopimus irtisanotaan samalla tavalla kuin toistaiseksi voimassa oleva työsopimus.

Jos määräaikainen työsuhde kestää alle vuoden, koeaika saa olla korkeintaan puolet työsuhteen kestosta. Yli vuoden pituisissa työsuhteissa koeaika saa olla korkeintaan kuusi kuukautta. Jos työntekijän työsopimus on irtisanottu taloudellisista ja tuotannollisista syistä, mutta työtä on tarjolla vielä irtisanomisajan jälkeen, voidaan työntekijän kanssa solmia jäljellä olevan työn teettämistä koskeva määräaikainen työsopimus.


Työntekijöiden edustajalla (luottamushenkilö, luottamusmies, työsuojeluvaltuutettu) ei ole erityistä turvaa koeaikana. Kirjeitse tai sähköisesti lähetetty irtisanominen katsotaan toimitetuksi seitsemäntenä päivänä siitä, kun ilmoitus on lähetetty. Virkasuhde tai työsuhde, jonka tehtävät eivät olennaisesti poikkea viranhaltijan tehtävistä.


Näin voidaan jossain tilanteissa osoittaa, jos määräaikaisia työsopimuksia on ketjutettu vuosia työtehtävien säilyessä samoina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit