torstai 13. lokakuuta 2016

Vaatimusmäärittely ketterässä ohjelmistokehityksessä

Tietojärjestelmätiede, pro gradu -tutkielma. Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena on selvittää, miten vaatimusmäärittely toteutetaan ketterässä ohjelmistokehityksessä ja millaisia käytänteitä sekä tekniikoita vaatimusmäärittelyssä voidaan käyttää. Asiantuntijamateriaalimme on kattava ja käytännönläheinen tietopaketti ketterän ohjelmistokehityksen vaatimusmäärittelystä. Lataa opas ja lue miten edetä vaatimusmäärittelyssä, miten ketterä ohjelmistokehitys eroaa vesiputousmallista ja miten arvioida ohjelmistokehityksen määrittelyn onnistumista.


Onnistunut vaatimusmäärittely tarkoittaa todellisten tarpeiden löytämistä, rajausten tekemistä ja vaatimusten dokumentointia asiakkaan ja toimittajan ymmärtämällä tavalla. Vaatimusmäärittelyn ja testauksen yhdistäminen ketterässä ohjelmistokehityksessä. Tämänkaltaista inkrementaalisuutta on toki tehty ohjelmistokehityksessä jo pitkään, mutta ketterässä kehityksessä inkrementaalisuutta täydennetään vielä yleensä iteratiivisuudella. Toisin kuin luulisi, iteratiivinen ohjelmistokehitys on lähes yhtä vanha ajatus kuin lineaarinen ohjelmistokehitys.


Kohderyhmä Kurssi sopii määrittelijöille, suunnittelijoille ja projektipäälliköille sekä palvelujen ja IT-järjestelmän tilaajille. Ketterä vaatimusmäärittely sisältää samat vaiheet kuin perinteinen lähestymistapa, joskin eri lailla ajoitettuina ja painotettuina. Lean-toimintamalli ja KPI-mittarit ketterässä ohjelmistokehityksessä Työn ohjaaja Tapio Malinen Sivumäärä Työelämäohjaaja Tomi Korpela Tutkimuksen tavoitteena oli tuoda uusia menetelmiä ja mittareita ketterien ohjelmistotiimien toiminnan tehokkuuden ja laadun kehittämiseksi. Toinen tavoite oli kehittää ohjelmistokehitysprosessia. Niin sanotussa ketterässä ohjelmistokehityksessä uusia versioita tuotetaan usein, ja uusien ominaisuuksien tärkeysjärjestys arvioidaan uudestaan kunkin kierroksen jälkeen.


Tällöin sukupolvea kutsutaan iteraatioksi. Ohjelmien suunnittelu voidaan ajatella spesifikaatioiden (määritysten) luomisena. Tämän johdosta ne eivät sellaisenaan sovellu käytettäviksi ketterässä ohjelmistokehityksessä.


Sopijapuolten on erikseen sovittava paitsi käytettävästä tuotantomenetelmästä, myös asiakkaan tehtävistä, projektiorganisaatiosta, hyväksymismenettelyistä ja mahdollisista sanktioista sekä asiakkaan mahdollisesta oikeudesta lopettaa projekti ennenaikaisesti. Tällaisten ominaisuuksien lisääminen ohjelmaan ei tuota asiakkaalle lisäarvoa. Koska ketterässä kehityksessä lähdetään siitä, että vaatimukset voivat muuttua koska tahansa, koodin on oltava erityisen ylläpidettävää.


Tyypillisesti käytössä on myös jaettu koodin omistajuus, jolloin kuka tahansa voi tehdä muutoksia mihin ohjelmiston osaan tahansa. Käydään seuraavaksi läpi yleinen tapa vaatimustenhallintaan ja projektisuunnitteluun ketterässä ohjelmistotuotantoprojektissa. Tapa pohjautuu Scrumin ja eXtreme Programingin eli XP:n eräiden käytänteiden soveltamiseen.


Viime vuosina ketterään ohjelmistokehitykseen on kiinnitetty paljon huomiota. Mainospuheiden mukaan se saattaa johtaa jopa ohjelmistotoimitusprojektin onnistumiseen. Ohjelmistoteollisuudessa näinkin varovaiselta kuulostava väite saattaa olla rohkea, sillä useiden.


Tehokas vaatimusmäärittely –kurssilla paneudutaan sopivien vaatimusten kuvaustapojen ja tarkkuustasojen. Tiivistelmä Monet ohjelmistoprojektit epäonnistuvat, koska tieto vaatimuksista on riittämätöntä toimituspäätöksiä tehdessä. Vähäisemmän dokumentaation sijaan testauksella ja ns.


Esimerkiksi verkkokaupassa voitaisiin testata ostosten lisäystä ja poistoa ostoskorista. Ketterässä ohjelmistotuotannossa tavoite voi hyvin jäsentyä yhden tai useamman user storyn määrittelemän toiminnallisuuden ympärille. Tutkivassa testauksessa keskeistä on kaikkien testattavassa ohjelmistossa tapahtuvien seikkojen havainnointi. Testaus hajautettuna suunnitelmavetoisessa ja ketterässä mallissa. Myös ohjelmistokehittäjllä on pyrkimys rakentaa ohjelmistoon tulevaisuuden varalta kaikenlaista ekstraa, myös tälläiseen tulisi ketterässä hengessä suhtautua kriittisesti.


Viimeiset kaksi periaatetta ovat ne, jotka tahtovat useimmiten unohtua: Continuous attention to technical excellence and good design enhances agility. Kommunikaation merkitys ohjelmistokehityksessä Tuomo Kähkönen, Nokia Research Center. Talouden laskusuhdanteessa IT-investoinnit ja -hankkeet tarkempaan syyniin Elina Mäkelä, Market-Visio Oy.


Kannatavuuden ja kustannusten hallinnan uudet tuulet Pekka Forselius, STTF Oy. SCO Site Change Order on muutoksen vaihe, jossa suoritetaan varsinaisen muutostyön jälkeisiä ja tuotantoon liittyviä tehtäviä. Scrum Projektinhallinnan viitekehys, jota käytetään yleisesti ketterässä ohjelmistokehityksessä. Ohjeita tutkielmien laatijoille - Tietojenkäsittelytieteiden laitos.


Samalla julkaistiin ensimmäistä kertaa erityisehtoja ohjelmistojen toimituksista ketterillä menetelmillä. Trendit systeemityökoulutuksessa Päivi Hietanen, KnoeledgePool Tieturi Oy. Perinteinen SYTYKE-risteily 5. Pirkko Kallaperä, Pohjola systeemipalvelu Oy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit