torstai 20. lokakuuta 2016

Ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha

Laskennassa käytettävä palkka ei siis ole suoraan verrattavissa siihen palkkasummaan, joka sinulle on maksettu. Se on työttömyyskassojen jäsenten vapaaehtoinen “työttömyysvakuutus, joka maksetaan Kelan peruspäivärahan päälle. Ansiosidonnainen päiväraha.


Jos haluat tietää päivärahan hakemisesta ja tarvittavista liitteistä, ohjepankista löytyy hakuohjeet erilaisiin tilanteisiin ja neuvoja hakemukseen liitettäviin selvityksiin. Jos taas et ole varma mikä ohje. Liity PAMin jäseneksi. Saat neuvontaa työsuhteeseen liittyvissä asioissa, mm. Lisäksi saat työttömyysturvan ja Cityshoppari-sovelluksen!


Tämä päivärahan osa ei riipu työttömyyttä edeltäneestä palkastasi ja täysi päiväraha on aina vähintään perusosan suuruinen. Työttömyyden perusteella maksetaan ansiopäivärahaa, peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea. Laske ansiopäivärahasi määrä ja katso päivärahan hakuohjeet. Heti työttömyyden alkaessa ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimiston verkkopalvelussa.


Kahden viikon kuluttua täytä päivärahahakemus oman työttömyyskassasi verkkopalvelussa. Työttömyys on tänä talvena huipussa, jollaista ei ole nähty aikoihin. IS selvitti, kuinka paljon ammatti-ihminen saa ansiosidonnaista potkujen jälkeen. Enimmäiskesto 3päivää 400.


Ainoa pakollinen tieto näytöllä on Kuukausipalkkasi-kenttä (kenttään tulee syöttää työstä saatu kuukausipalkka). OmavastuuaikaKun jäät ensimmäistä kertaa työttömäksi tai lomautetuksi, maksetaan työttömyyspäivärahaa viittä työtöntä päivää vastaavan omavastuuajan jälkeen. Työttömyyspäivärahan maksaminen alkaa aina vasta omavastuuajan jälkeen riippumatta siitä, miksi olet jäänyt työttömäksi. Omavastuuajan tulee täyttyä kahdeksan peräkkäisen kalenteriviikon aikana.


Työstä ansaittu palkka vaikuttaa ansiopäivärahaan jatkossa silloin, kun se maksetaan. Lue lisää muutoksesta täältä. Se lasketaan ansiotulojen mukaan.


Päivärahaa maksetaan viideltä päivältä viikossa. Lainsäädännössä opetusalalla tarkoitetaan opetustyötä oppilaitoksessa. Yksityisten konsultointia ja koulutustoimintaa harjoittavien yhtiöiden palveluksessa tehtyä opetus- ja koulutustyötä tai päiväkodissa tapahtuvaa lastentarhanopettajan työtä ei katsota opetustyöksi, joten näillä aloilla. Voit itse arvioida päivärahasi suuruuden WebKassan päivärahalaskurin avulla. Etuuden määrä lasketaan aina vasta hakemuksen käsittelyn yhteydessä ja hakemuksen liitteenä toimitettujen palkkaselvitysten.


Työttömyyskassa ei laske etukäteen päivärahan määrää eikä anna sitä koskevia arvioita lainkaan. Edellytyksenä ansiosidonnaisen päivärahan maksamiselle on, että hakija on ollut työttömyyskassan jäsen vähintään kuusi edellistä kuukautta ja jäsenenä ollessaan on täyttänyt työssäoloehdon. Palkansaajan ansiopäiväraha lasketaan hänen työttömyyttä edeltävän joko tai työssäoloehdon täyttävän kalenteriviikon, vakiintuneista, veron ennakonpidätyksen alaisista tuloista. Esimerkki: Henkilö jää työttömäksi, ilmoittautuu TE-toimistoon ja hakee kassalta ensimmäistä kertaa ansiopäivärahaa. Hänen päivärahansa suuruus lasketaan, häneltä otetaan omavastuuaika ja aletaan maksaa hänelle päivärahaa 15.


Palkansaajajäsenenä työttömysturvasi on hoidettu Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erkon kautta. Voit saada ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa, vuorotteluvapaakorvauksia tai muita kassan etuuksia. Kassan jäsenmaksu sisältyy liiton jäsenmaksuun. Voit hakea ansiosidonnaista päivärahaa, jos olet työtön tai lomautettu, olet osa-aikatyössä tai keikkailet.


Etuuden saajan yleisenä velvollisuutena on hakea aktiivisesti työtä ja koulutusta, antaa työ- ja elinkeinotoimistolle ammatillista osaamistaan, työhistoriaansa, koulutustaan ja työkykyään koskevat tiedot ja selvitykset, toteuttaa yhdessä työ- ja elinkeinotoimiston kanssa laadittua työllistymissuunnitelmaa sekä tarvittaessa hakeutua ja osallistua työllistymistään edistäviin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit