perjantai 21. lokakuuta 2016

Enimmäisasumismenot 2018

Enimmäisasumismenot. Hyväksyttäville asumismenoille on laissa asetettu ylärajat, joita kutsutaan enimmäisasumismenoiksi. Jos hyväksyttävien asumismenojen määrä on enimmäisasumismenoja suurempi, asumistuen määrää ei lasketa todellisten asumismenojen mukaan vaan enimmäisasumismenojen mukaan. Asumismenojen enimmäismäärään vaikuttaa se, missä kunnassa asunto on. Sen lisäksi maksat omavastuuosuuden.


Toimeentulotuen perusosa suurenee. Yleisessä asumistuessa huomioon otettavat enimmäisasumismenot vaihtelevat alueellisesti ja ruokakunnan koon mukaan. Tuloista johtuva omavastuu määräytyy laskukaavan perusteella ja sen määrään vaikuttaa tulojen lisäksi ruokakunnan lasten ja aikuisten määrä.


Mikäli pitää muuttaa kauemmaksi halvempaan asuntoon kun sitä ei ole alueelta tarjolla, tulee mahdollisesti maksettavaksi koulumatkat, harrastusmatkat sekä toisen vanhemman tapaamisesta tulevat matkakulut. Tämä tarkoittaa, että me veronmaksajat maksamme pääsääntöisesti prosenttia heidän vuokrakuluistaan. Kattona toimii laskennallinen enimmäisasumismeno, jonka ylittäviä menoja Kela ei enää korvaa: esimerkiksi Helsingissä enimmäisasumismenot ovat 5euroa kuussa.


Kuinka voi olla, että jopa kuntien vuokra-asunnoista vuokrat ovat suuremmat kuin kelan määräämä enimmäisasumismenot. Koska hyväksyttävät enimmäisasumismenot ovat useissa tapauksissa alle oikean alueen vuokratason, ja maksettava etuuden osuus enimmäisasumismenoista korkeintaan tarvitsee asumistuen saajan kattaa osa vuokramenoista tilanteensa mukaisesti joko työnteosta saatavilla tuloilla, työttömyysrahalla, eläkkeellä, opintotuella, muulla etuudella tai viimesijaisesti toimeentulotuella. Liikaa maksettu tuki peritään takaisin §:ssä tarkoitetun ruokakunnan jäseniltä. Ehkäisevä toimeentulotuki alivuokralaisen kohdalla ylittää Kelan hyväksymät enimmäisasumismenot , kun otetaan huomioon sääntö,.


Säästöpäätösten taustalla menojen. Yleisen asumistuen enimmäisasumismenoja tarkistetaan jatkossa vuokraindeksin sijaan elinkustannusindeksin mukaan. Kunnat on jaoteltu asumiskustannusten mukaan neljään eri ryhmään, ja niille on määritelty enimmäisasumismenot , jonka suuruuteen vaikuttaa. Asumistuen saajien määrä väheni hieman Etelä-Karjalassa.


Samoin raportin lopulliseen, monikieliseen versioon tehtiin tietopäivityksiä 10. Kimppakämpissä asumistuen piriin kuuluu vain prosenttia todellisista asumismenoista. Lisäksi yleisen asumistuen enimmäisasumismenot sidottaisiin vuokraindeksin sijasta elinkustannusindeksiin.


Muutokset tulisivat voimaan 1. Maakuntakeskuksissa asuu paljon opiskelijoita ja nuoria aikuisia. Asumistukien keskittymistä maakuntakeskuksiin selittää osittain se, että suurissa kaupungeissa asumistuen taso on muuta maata korkeampi. Jos vammaisen henkilön tilantarve on apuvälineiden, avustajan tai hoidon vuoksi erityisen suuri, Kela voi hyväksyä enimmäisasumismenot yhtä henkilöä suuremman henkilöluvun mukaan kuin mitä ruokakunnan todellinen koko on. Vaihtoehtojen keskeisiä piirteitä on täydennetty.


Opintotuessa otettiin 1. Tukea voi saada myös henkilöautonsa muuntamiseksi kaasu- tai etanolikäyttöiseksi. Alennukset koskevat lähinnä ajoneuvojen rekisteröintipalveluja, joiden hinnat laskevat keskimäärin prosenttia. Riittämätön perusturva johtaa toimeentulotuen lisääntyvään ja pitkäaikaiseen käyttöön sekä muun muassa ruoka-apuun turvautumiseen. Asuminen on liian kallista monille pienituloisille Asumisen korkea hinta on yksi keskeinen toimeentulovaikeuksien syy. Kelan määrittämiin kohtuullisiin asumismenoihin § 742.


Myös MYEL-yrittäjillä päivärahamaksu on prosenttia työtulosta. Kuva on viitteellinen hahmotus etuuksien keskinäisistä suuruusluokista ja siitä, miten nykyjärjestelmän etuuksia voitaisiin koostaa laajemmiksi kokonaisuuksiksi. Ammattitutkintostipendin saaminen ei edellytä voimassa olevaa työsuhdetta.


Stipendiä voi siis hakea, vaikka ei työskentelisi tutkinnon suorittamisajankohtana. Kela ei maksa elatustukea, jos lapsi voi elättää itsensä omilla tuloillaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit