torstai 13. lokakuuta 2016

Jakamattoman kuolinpesän laskut

Pesänselvitysvelat eli käytännössä lakimiehen palkkiot maksetaan ennen muita velkoja sitä mukaa kuin ne erääntyvät. Muut pesän velat maksetaan vasta vainajan velkojen jälkeen. Jakamattoman kuolinpesän osakas kuolee. Ero pesän ja vainajan velkojen välillä vaikuttaa.


Jos joku kuolinpesän osakkaista haluaa maksella velkoja pois omista varoistaan, tulee tästä sopia muiden osakkaiden kesken. Maksaako jakamattoman kuolinpesä osakkaat kuolinpesän kulut? Ystäväni on osakkaana äitinsä kuolinpesässä, ja olen kauhulla seurannut vierestä, kuinka paljon rahaa jo ihan kuukausitasolla jakamattoman kuolinpesän kuluihin menee. Jos läheiselläsi on ollut henkilövakuutuksia, päättyvät ne kuolinpäivänä. Kannattaa huomioida, että laskut kuolinpesän vakuutusmaksuista ja muut vakuutusasiakirjat lähetetään kuolinpesän osoitteeseen.


Lue lisää omistusjärjestelyjen eri vaihtoehdoista ja verotuksesta. Perinnönjaosta) sääntelee kuolinpesän varojen jakamista. Liitä mukaan tieto siitä, että kyse on kuolinpesän laskusta, sekä tosite, josta käy selkeästi ilmi vainajaan liittyvä maksun peruste. Huomioithan, että muissa asioissa vain kaikki kuolinpesän osakkaat yhdessä voivat käyttää vainajan tilejä. Tällaisen selvityksen esittäminen suojaa jokaisen pesän osakkaan asemaa ja oikeuksia.


Tärkeätä muistaa vainajan ja kuolinpesän veloista! Luonnollisen henkilön kuolema ei lakkauta hänen mahdollisia velkasuhteitaan, ja sen vuoksi velkoja voi velallisen kuoleman jälkeen vaatia saataviaan vainajan oikeudenomistajilta. Tarvittaessa kaikki vainajan omaisuus voi. Hautajaisiin ja perunkirjoitukseen liittyvät laskut voidaan maksaa kuolinpesän tililtä jo ennen perunkirjoitusta.


Pankki tarvitsee virkatodistuksen, joka osoittaa pankissa asioivan pesän osakkaan ja vainajan välisen sukulaisuussuhteen. Muilta osakkailta ei tarvita valtakirjoja. Ensin kuolleen puolison ja lesken kuolemien välillä on voinut kulua pitkäkin aika. Tällaisessa tilanteessa lesken ja ensin kuolleen puolison kuolinpesän varat eivät välttämättä ole pysyneet täysin erillään. Näin on voinut käydä, jos myös ensin kuolleen puolison kuolinpesän varat ovat olleet lesken hallinnassa.


Jotkin kulut voivat kuitenkin olla vähennyskelvottomia, vaikka ne olisivat syntyneet kuolinpesän asioiden hoitamisesta. Perukirjaan merkitään vainajan varat ja velat, mutta se on paljon muutakin kuin pelkkä omaisuusluettelo. Perunkirjoituksen toimittamiseen kannattaa satsata.


Perukirjasta kannattaa kuitenkin tehdä useampi allekirjoitettu (alkuperäinen) kappale. Alkuperäistä perukirjaa tarvitaan aina, kun pitää selvittää, kuka voi edustaa kuolinpesää. Kuolinpesän kulut pienentävät perintöveroa. Tarvitset perukirjaa esimerkiksi silloin, kun hoidat pankissa kuolinpesän asioita tai haluat rekisteröidä omaisuutta kuolinpesän nimiin.


Vastuu perunkirjoituksen toimittamisesta on kuolinpesän osakkailla, ensisijaisesti henkilöllä, jonka hoidossa jäämistö on. Yleensä on järkevää, että jakamattoman pesän asioita hoitaa yksi henkilö, tarvittaessa kaikkien osakkaiden valtuuttamana. Vainajan laskuja sekä hautajaisiin ja perunkirjoitukseen liittyvät laskut voidaan maksaa kuolinpesän tililtä jo ennen perunkirjoitusta. Laskut on helpointa viedä pankin konttoriin maksettavaksi. Tätä varten pankki tarvitsee virkatodistuksen, joka osoittaa pankissa asioivan pesän osakkaan ja vainajan välisen sukulaisuussuhteen.


Tois-aalta osakkaat voivat myös vedota sopimuksen tuottamiin oikeuksiin. Asia tuli minulle asunnonvälittäjämme kautta, jolle oli verovirastosta soitettu viisitoista vuotta sitten kuolleen toisen tädin osuudesta kauppakirjan muotoilussa. Sekä selvitys omasta ja perheensä asioista. Huominen voi olla elämämme viimeinen päivä. Jokaisen tulisi tehdä testamentti.


Olemme sitten vanhuksia odottamassa hoitolaitoksessa kuolemaa tai nuoria tilanteessa Täältä tullaan elämä. On auto-onnettomuuksia, yllättäviä sairauksia, itsemurhapommittajien uhreja. Ne eivät katso ihmisen ikää.


Kuolemasta on vaikea puhua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit