Jos joku näistä vaatimuksista jää täyttymättä, on testamentissa pätevyyteen vaikuttava muotovirhe. Testamentin muotovaatimukset ovat ankarat. Mikäli kaikki perilliset hyväksyvät muotovirheisen testamentin , saa testamentti lainvoiman muotovirheestä huolimatta. Myös testamentin tekijän tulee allekirjoittaa tai tunnustaa testamentissa oleva allekirjoitus omakseen.
Yleensä tätä varten järjestetään testamentin allekirjoitustilaisuus, sillä kaikkien edellä mainittujen henkilöiden tulee olla samaan aikaan samassa paikassa todistamassa ja allekirjoittamassa testamentti. Voiko testamentin tekijä itse väärentää testamentin ? Tällöin on kysymyksessä muotovirhe. Hän voi väärentää jonkun todistajan nimen asiakirjaan tai muuntaa todistajien lausumaa siinä, jolloin kyse on väärennetystä todistuslauselmasta. Muilta osin hän saa vapaasti muuntaa testamentin asiallista sisältöä. Asiakirjaan kannattaa merkitä päiväys, vaikka sen puuttuminen ei olekaan muotovirhe.
Voit myös peruuttaa testamentin. Sisällöstä ilmoittaminen on yksinomaan testamentin tekijän päätettävissä. Todistajat todistavat testamentin omilla allekirjoituksillaan.
Heidän tulee tietää, että asiakirja on testamentti, mutta testamentin tekijän vallassa on, tahtooko hän ilmoittaa heille sen sisällön. Yllä ovat testamentin varsinaiset muotovaatimukset. Jos niitä ei ole noudatettu, kysymyksessä on muotovirhe.
Sanoja viimeinen tahto testamentissa ei tarvitse olla. Yksi asia on kuitenkin tärkeä, jos haluaa testamentin olevan pätevä. Moittiminen tapahtuu siten, että testamentinsaajaa vastaan nostetaan kanne käräjäoikeudessa.
Kanne on nostettava kuuden kuukauden kuluessa testamentin todisteellisesta tiedoksiannosta. Otsikkoa tärkeämpi on asiakirjasta ilmenevä testamenttaustarkoitus. Jos testamentista puuttuu otsikko, sekään ei ole muotovirhe. Allekirjoituksen puuttuminen on muotovirhe ja puuttumisesta seuraa testamentin pätemättömyys, johon täytyy vedota määräajassa.
Muotovirhe voi tehdä testamentista pätemättömän. Säilytä testamentti oikein. Muutamia näkökohtia testamentin pätemättömyyteen.
Perintökaaressa todetaan, että testamentti on tehtävä kirjallisesti kahden todistajan ollessa yhtä aikaa läsnä, ja heidän on, sitten kun testamentin tekijä on allekirjoittanut testamentin tai tunnustanut siinä olevan allekirjoituksena, todistettava testamentti nimikirjoituksillaan. Kuitenkin käytännössä korkein oikeus on suuressa osassa tapauksia katsonut muotovaatimusten vastaisesti laaditun testamentin pätemättömäksi. Jos myöhemmin selviää, että testamentissa on esim. Jos valtakirjassa on muotovirhe , maistraatti ei vahvista sitä, ja ollaan tosiasiassa perustilanteessa ikään kuin valtakirjaa ei olisikaan, Laine sanoo.
Lue opas testamentin laatimiseen. Vältät virheitä ja ongelmatilanteita. Lataa tai kopio testamenttipohjat. Melkein kuka tahansa voi tehdä testamentin.
Sitä nuorempikin voi tehdä testamentin mikäli on tai on ollut naimisissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.