torstai 18. toukokuuta 2017

Kela peruspäiväraha

Jos olet työttömäksi jäädessäsi jo ollut työelämässä ja täytät palkansaajan tai yrittäjän työssäoloehdon, voit saada Kelalta peruspäivärahaa. Etuus palautuu automaattisesti normaalille tasolle. Kela maksaa työttömälle peruspäivärahaa, mikäli työttömän työssäoloehto täyttyy. Voit saada peruspäivärahaasi lisänä korotusosaa, mikäli osallistut työllistämistä edistäviin palveluihin.


Jos olet työtön ja haluat aloittaa opiskelut, sinun kannattaa ottaa yhteyttä TE-toimistoon. TE-toimisto selvittää opintojesi pää- tai sivutoimisuuden ja antaa Kelalle lausunnon oikeudestasi työttömyysetuuteen opintojen aikana. Kaikki Kelan maksupäivät eli kuukausittaisten maksujen päivämäärät, eläkkeiden maksupäivät ja muut rahapäivät yhdessä paikassa! Ilman korotusosia peruspäivärahan suuruus on noin 6euroa kuussa bruttona (noin 5euroa nettona). Neuvoisin ihan ensiksi sinua selvittämään ansiosidonnaista päivärahaa koskevaa tilannettasi suoraan kassasta.


Vastaan vielä kuitenkin kysymykseesi työssäoloehdon täyttymiseen Kelan kannalta. Jos se ei täyty tai olet saanut työttömyyspäivärahaa enimmäisajan, maksaa Kela sinulle työmarkkinatukea. Työttömyyskassat ja Kela tarkastavat, että työssäoloehto täyttyy. Työssäoloehtoon luetaan palkkatuella tuetusta työsuhteesta.


Omavastuuaika on työttömyyden alussa olevat viisi päivää, joiden ajalta maksaja ( Kela tai työttömyyskassa) ei maksa päivärahaa. Lue, paljonko peruspäivärahaa maksetaan ja miten sitä haetaan. Peruspäiväraha , työmarkkinatuki ja työttömyysajan ilmoitus, eli lomake TT2. Ansiosidonnainen päiväraha on paljon suurempi kuin pelkkä KELA :n maksama peruspäiväraha.


Palkansaajan ansiopäiväraha lasketaan hänen työttömyyttä edeltävän joko tai työssäoloehdon täyttävän kalenteriviikon, vakiintuneista, veron ennakonpidätyksen alaisista tuloista. Kela : Kotoutumistuki ei riitä elämiseen – maahanmuuttajat toimeentulotukiluukulle. Kela pelkää peruspäivärahaa pienemmän kotoutumistuen käyttöönoton johtavan siihen, että yhä useammat maahanmuuttajat tarvitsevat toimeentulotukea entistä pidempään. Saat peruspäivärahaa, jos täytät työssäoloehdon.


Hae peruspäivärahaa Kelalta. Sitä maksetaan enintään 4päivää. Jos olet ollut töissä alle vuotta, peruspäivärahaa maksetaan enintään 3päivää. Yksi sosiaaliturvan toimeenpanijoista Suomessa on Kela , jonka hoitamaan sosiaaliturvaan kuuluvat vähimmäiseläkkeet, sairausvakuutus, työttömän perusturva, kuntotus, asumistuet, lapsiperheiden tuet ja opintotuki.


Kela vastaa perustoimeentulotuesta, kunnat täydentävästä ja ehkäisevästä toimeentulotuesta. Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki kuuluvat kuntien vastuulle. Kela -taksien alkuvaiheen ongelmista on päästy ja toiminta on suurilta osin sujuvaa. Sääntelyä ei kannata muuttaa äkkinäisesti suuntaan tai toiseen.


Oikeutesi erityiskorvaukseen voi olla määräaikainen tai ilman määräaikaa. Kun oikeus on myönnetty, saat postitse uuden Kela -kortin, johon on merkitty korvausoikeutesi ja sen määräaika. Siuntio on asukaskeski-iältään nuori kunta, jonka asukkaista yli neljännes on ruotsinkielisiä.


Eläkeläisiä on vain prosenttia väestöstä. Suomessa ei ole kuin parikymmentä kuntaa, joissa eläkeläisiä on suhteessa vielä vähemmän. Kelan työttömyysturvaetuuksien saajat kuukauden lopussa (NIT088A). Etuusrahastojen rahoitus Kelan toimeenpanemat etuudet maksetaan kansaneläkerahastosta, sairausvakuutusrahastosta tai sosiaaliturvan yleisrahastosta (etuusrahastot).


Kelasto - Kelan tilastotietokanta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit