maanantai 22. toukokuuta 2017

Avioeroprosessi

Avioeroprosessi

Puolisoilla on oikeus saada avioero harkinta-ajan jälkeen. Kuinka avioeroa haetaan - ja mitä sitten tapahtuu? Lopputuloksen kannalta tällä ei ole merkitystä, mutta henkisesti jompi kumpi vaihtoehto voi tuntua omassa tilanteessa sopivammalta.


Avioeroprosessi

Virallinen avioeroprosessi alkaa avioerohakemuksen jättämisestä käräjäoikeuteen. Hakemusta ei laadita itse vapaamuotoisesti, vaan sitä varten löytyy valmis pohja netistä. Avioero tulee vireille avioerohakemuksella. Kun hakemus on täytetty ja allekirjoitettu, se toimitetaan oman paikkakunnan käräjäoikeuteen – yksin eroa hakiessa kahtena kappaleena. Jokaisella on oma tahtinsa, johon vaikuttaa oma henkilökohtainen historia.


Eroprosessin läpikäyminen voi hidastua, jos samanaikaisesti joudutaan kokemaan muita suuria elämänmuutoksia kuten työpaikan menetys, läheisen sairaus tai kuolema. Takarajaa osituksen tekemiselle ei ole, mutta suositeltavaa on toimia välittömästi. Ero on eräs yksi elämän suurimpia kriisejä. Se aiheuttaa ahdistusta ja heikentää usein ainakin tilapäisesti ihmisen itsetuntoa.


Ero tuo mukanaan monenlaisia tunteita. Tämän sivuston tarkoituksen on tarjota tietoa avioerohakemuksesta selkeästi ymmärrettävällä kielellä. Mikä on avioerohakemus.


Perutetaan ensin hieman taaksepäin, vaikka luultavasti etsitkin juuri avioerohakemuksesta tietoa. Vierailija: mitä tehdään ensin? Jos avieroa haetaan yhdessä puolison kanssa toimintamalli on tämä: Yhteinen hakemus maistraattiin (ohjeita malliin löytyy netistä) Tästä alkaa 6kk harkint.


Sillä, missä maassa avioeroprosessi laitetaan vireille, on suuri merkitys maiden välisten mahdollisten erilaisten avioeroprosessien takia. Tuomioistuimen toimivalta, koskien kansainvälisen liittymän omaavan avioliiton purkamista, määritellään kansainvälisissä konventioissa, joista käytännössä tärkein instrumentti on Brussel II a – asetus. Tällä hetkellä avioeroprosessi on harkintavaiheessa.


Puhuin hiljattain ihmisen kanssa, joka sanoi katuvansa eroa, joten parempi miettiä pitkään kuin tehdä hätiköityjä päätöksiä. Toki mietin pitkään ennen kuin jätin avioerohakemuksen, Marita Taavitsainen kertoi Seiskalle Granonin hyväntekeväisyysillassa. Mitä vaadittiin hankkeen läpiviemiseksi, millainen oikeudenkäynti oli? Sairastuin vakavasti vajaa vuosi sitten ja se entisestään toi mieleen ajatuksia, että haluan elää rehellisesti itselleni eli en väärässä suhteessa näitä luvattuja loppuja vuosia. Mikset anna hänen mennä?


Riitaisen eron kustannuksissa ei ole ylärajaa. Kun riitely menee järjen edelle, kulut nousevat ja avioeroprosessi voi valituskierroksineen kestää. Jos toinen puolisoista hakee eroa yksin, hakemus. Mutta kun ei ole aiempaa kokemusta,. Jako on ositus, omaisuuden erottelu tai näiden yhdistelmä.


Yleisimmin avioliitto päättyy avioeroon. Kummallakin puolisolla on joko yksin tai yhdessä oikeus saada avioero eikä toinen puoliso voi avioeroa tehokkaasti vastustaa. Olen laskenut, että koko ero tuli maksamaan minulle kymmenisen tuhatta euroa. Koen, että se on täysin turhaa rahanhukkaa. Rahanmeno olisi ollut täysin vältettävissä, jos asioista olisi pystynyt sopimaan tasapuolisesti, Marja sanoo.


Avioeroprosessi

En minä sitä rahaa kuitenkaan koskaan miettinyt. Nelikymppinen Alice kaatuu aerobic-tunnilla ja saa iskun päähänsä. Havahtuessaan Alice saa huomata menettäneensä kymmenen vuotta muististaan ja elämänsä muuttuneen täysin.


Nyt Alicella on kolme lasta, joita hän ei muista lainkaan, avioeroprosessi käynnissä miehensä kanssa ja viileät välit ennen niin läheiseen sisareensa. Kun puolisot eivät ole asuneet erillään keskeytyksettä vähintään kahta vuotta, avioeroprosessi on kaksivaiheinen. Hakemus voi olla puolisoiden yhteinen tai vain toisen, jolloin tuomioistuin antaa hakemuksen toiselle puolisolle tiedoksi. II-vaiheessa haetaan lopullista päätöstä avioerosta.


Huomaa, että hakemus on tehtävä ennen kuin vuosi on kulunut harkinta-ajan alkamisesta – muuten avioeroprosessi raukeaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit