torstai 11. toukokuuta 2017

Hautajaisten kulku

Siunaustilaisuuden kulku. Arkun pääpuoli on alttariin päin. Papin tehtävänä on hoitaa siunaustilaisuus ja opastaa sen kulku. Omaisilla on siunaustilaisuudessa oikeus keskittyä suruun.


Omaiset sopivat etukäteen, lasketaanko kukkalaitteet kappelissa, kirkossa vai haudalla, ja ilmoittavat tästä hautajaisvieraille joko etukäteen tai paikan päällä. Tieto kukkalaitteiden laskusta voi olla myös painettuna hautajaisten käsiohjelmaan, joka jaetaan siunaustilaisuudessa. Usein saattoväelle jaetaan ohjelmalehtinen, josta ilmenee tilaisuuden kulku.


Lähiomaiset istuvat oikealla etupenkeissä, muut sukulaiset heidän takanaan. Viralliset tahot, ystävät, tuttavat ja lesken sukulaiset istuvat. Hautajaisten musiikki.


Yleisimmin se on urkumusiikkia. Ohessa oikealta löydät tutuimpia alku- ja loppusoittoja -linkkeinä. Mikäli halutaan, voidaan painattaa erillinen ohjelmalehtinen saattoväkeä varten. Ohjelmalehtisen kannessa on yleensä vainajan nimi, syntymä- ja kuolinaika sekä siunaustilaisuuden aika ja paikka. Sisäsivuille painetaan toimituksen kulku , musiikkiesitysten nimet ja esittäjät, mahdolliset yhteisesti luettavat rukoukset ja virsien sanat.


Siviilihautajaiset. Usein omaiset haluavat haudata kirkkoon kuulumattoman vainajan kirkollisin seremonioin. Tämä on mahdollista, ellei vainaja ole enne kuolemaansa lausunut päinvastaista toivomusta. Kummalle puolelle kirkossa istutaan, tervehditäänkö omaisia, kuka kantaa arkkua?


Hautajaisten kulku

Entä milloin puheet pidetään? Jokaiset hautajaiset ovat erilaiset, mutta tietty kaava toistuu kirkossa ja hautausmaalla tai uurnalehdossa. Haluan kuitenkin huomauttaa, että pukeutuminen ei ole hautajaisten ydinajatus, vaan edesmenneen ihmisen saattaminen arvokkaasti viimeiselle matkalle.


Pukeutumiskoodi on tehty vain ja ainoastaan helpottamaan valintoja, jos asiat askarruttavat. Surun määrä ja arvo ei riipu vaatteista. Kun läheinen kuolee, täytyy hoitaa hautajaiset, hautapaikka ja muistaa irtisanoa sähkösopimus. Mitä muita käytännön asioita täytyy muistaa?


Hautajaisten kulku

Tätini oli perheetön ja asui yksin kissansa kanssa. Ainoa ero näkyy siunaustilaisuuden jälkeen siinä, kannetaanko arkku hautausmaalle vai jätetäänkö se paikalleen tai viedäänkö hautausautoon odottamaan tuhkaukseen kuljetusta. Kuolema, hautajaiset, hautajaiskukat. Voiko niitä käsitellä blogissa?


Ajattelemalla ja käsittelemällä pelottavat asiat saavat oikeat mittasuhteet. Yleinen käytäntö on, että lähiomaiset laskevat kukat ensin, mutta kussakin tilanteessa lähiomaisten piiri voi vaihdella. Kun hautajaisten aika ja paikka on sovittu, voidaan laatia lehti-ilmoitus, joka toimii kutsuna sukulaisille ja ystäville. Jos hautajaiset järjestetään hiljaisesti, vain lähimpien kesken, lehti-ilmoitus voidaan julkaista vasta hautajaisten jälkeen.


Hautajaisten kulku

Täältä löydät tietoa hautajaisjärjestelyistä, siunaus- ja muistotilaisuuden järjestämisestä sekä viranomaisasioista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit