tiistai 30. toukokuuta 2017

Lakiosan maksaminen pesän ulkopuolisilla varoilla

Yleistestamentin saaja on oikeutettu suorittamaan lakiosat rintaperillisille rahana. Lakiosan maksaminen. Pesänjakajan palkkio voidaankin maksaa pesän ulkopuolisilla varoilla , jos osakkaat niin keskenään sopivat. On kuitenkin syytä huomioida, että jos perinnönjako on suoritettu, eivätkä pesän osakkaat maksa pesänjakajan palkkiota, voi pesänjakaja pesän velkojana hakea pesänselvittäjän määräämistä jo jaettuun kuolinpesään. Jos perinnönjaossa varainsiirtoverolain alaista omaisuutta (= kiinteistöjä tai arvopapereita) saanut perillinen on maksanut muille perillisille vastiketta pesän ulkopuolisilla varoilla , saannosta on maksettava varainsiirtovero näiden ulkopuolisten varojen määrän perusteella.


Varainsiirtoverovelvollisuutta ei synny, jos testamentinsaaja suorittaa rintaperillisille lakiosan pesän ulkopuolisilla varoilla. Testamenttisaannot ovat varainsiirtoverosta vapaita. Kyseessä ei ole vastikkeen suorittaminen, vaan perintökaaren mukainen velvoiteoikeudellinen suoritus. Kun leski maksaa lakiosan rahana ei lakiosan saaja maksa veroja, koska hän maksaa saamastaan lakiosasta laskennallisen perintöveron. Mutta, jos käy niin, että pesän osakas luopuu jostain osasta hänelle laskennallisesti kuuluvaa osake-erää, seuraa tästä luovutusvoittovero siten kuin ylempänä olen selostanut.


Vaikka testamentinsaaja suorittaisi rintaperillisille lakiosan pesän ulkopuolisilla varoilla , ei varainsiirtoverovelvollisuutta synny. Ennen tapahtuneissa testamenttisaannoissa varainsiirtovero on kuitenkin täytynyt suorittaa siltä osin, kun lakiosa on suoritettu pesän ulkopuolisilla varoilla. Tasaukseen avio-oikeuden ulkopuolisilla varoilla tai velkarahalla ei kummankaan pesän osapuolen tarvitse suostua.


Jos yhteistä omaisuutta on vain yksi esine (kesämökki), esine on myytävä ja myynnistä saadut rahat jaettava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit