tiistai 30. toukokuuta 2017

Sairaan lapsen hoito 2018

Matka- ja yöpymiskorvausta voi saada saattajan ja lapsen matkakuluista hoitoon ja tutkimuksiin. Tilapäinen hoitovapaa työpäiväksi. Jos alle 10-vuotias lapsesi sairastuu äkillisesti, voit jäädä pois töistä hoitamaan häntä tilapäiselle hoitovapaalle.


Se voi kestää enintään työpäivää. Etukäteen tiedossa oleva lapsen sairaalahoito tai lääkärikäynti ei täytä tilapäisen hoitovapaan edellytyksiä. Kun vanhempi osallistuu sairaan lapsensa hoitoon, kuntoutukseen tai sopeutumisvalmennus- ja kuntoutuskurssille lasta hoitavan lääkärin suosituksesta, on kyseessä tilapäinen poissaolo pakottavista perhesyistä.

Jos työntekijän lapsi tai muu hänen taloudessaan vakituisesti asuva alle 10-vuotias lapsi sairastuu äkillisesti, työntekijällä on oikeus saada tilapäistä hoitovapaata lapsen hoidon järjestämiseksi tai tämän hoitamiseksi. Työntekijällä on oikeus saada enintään neljä työpäivää vapaata lapsen hoitoa tai lapsen hoidon järjestämistä varten. Tätä kutsutaan tilapäiseksi hoitovapaaksi.


Sairaan lapsen hoitaminen. Edellytyksenä on, että: lapsi on sairastunut äkillisesti. Jos lapsesi sairastuu, voit viedä hänet joko kunnan terveyskeskukseen tai yksityiselle lääkärille. Kela korvaa osan yksityislääkärin ja hammaslääkärin palkkioista sekä tutkimuksista ja hoidoista, jotka lääkäri määrää. Kela ei korvaa terveyskeskuksen hoitoja.


Tällaisen palkallisen poissaolon pituus on enintään yksi päivä paitsi lapsen äkillisen sairastapauksen yhteydessä.

Alle 10-vuotiaan tai vammaisen lapsen äkillinen sairastuminen siltä osin kuin poissaolo on välttämätöntä hoidon järjestämiseksi. Erityisen hoidon ja huollon tarpeessa olevan vammaisen tai pitkäaikaissairaan lapsen vanhempi voi saada osittaista hoitovapaata siihen saakka, kun lapsi täyttää vuotta. Lapsen molemmat vanhemmat tai huoltajat saavat olla osittaisella hoitovapaalla saman kalenterijakson aikana, mutta eivät yhtäaikaisesti. Julkaisuun on otettu 9. Työnantajan tilapäisesti järjestämä sairaan lapsen hoito ei kuitenkaan ole veronalaista palkkaa ajalta, jona työntekijällä olisi oikeus hoitovapaaseen täysin palkkaeduin (TVL § momentti). Työsopimuslain mukaan työntekijällä on oikeus saada enintään neljää työpäivää kerrallaan tilapäistä hoitovapaata äkillisesti sairastuneen alle 10-vuotiaan lapsen hoitamiseksi (luku §).


Miten sairaan lapsen hoidosta pitää maksaa palkkaa? Jyrki oli menettää tyttärensä – isyys sai entistä syvemmän merkityksen. Kunta-alalla ikäraja on vuotta. MTV Uutiset on kertonut puolikuntoisten lasten lisääntyneestä määrästä päivähoitopaikoissa.


Useat asiaa kommentoineet lukijat ovat vahvistaneet, etteivät uskalla jäädä lapsen kanssa kotiin, sillä työnantaja ei katso tilannetta hyvällä. MTV Uutiset selvitti, mitkä ovat sairaan lapsen vanhemman oikeudet ja mitä kotiin jäävältä voidaan vaatia. Vammaisen tai pitkäaikaisesti sairaan lapsen vanhemmilla on oikeus käyttää osittaista hoitovapaata kunnes lapsi täyttää vuotta, jos lapsi vaatii erityistä huoltoa tai hoitoa. Hoitolomia ei kirjoiteta takautuvasti.


Jos alle 12-vuotias lapsesi sairastuu äkillisesti, voit jäädä pois töistä hoitamaan häntä. Etukäteen sovittu lapsen lääkärissä käynti pitää hoitaa vapaa-ajalla tai siihen pitää pyytää työnantajalta palkatonta vapaata. Palkallinen poissaolo-oikeus ei myöskään koske pitkäaikaisesta tai kroonisesta sairaudesta johtuvaa lapsen hoitamista.


Tällöin voi kuitenkin soveltua palkaton poissaolo vaikeasti sairaan lapsen takia. Jos vanhemmilla, päiväkodissa, koulussa, neuvolassa tai kouluterveydenhuollossa herää huoli lapsen kehityksestä tai oppimisesta, voidaan tarpeen mukaan perusterveydenhuollossa neuvolan tai kouluterveydenhuollon kautta järjestää esimerkiksi puheterapeutin, toimintaterapeutin, fysioterapeutin, psykologin arvion ja lääkärin tutkimukset lapsen kehityksen ja oppimisen taitojen.

MLL:n hoitajavälitys auttaa perhettä löytämään hoitajan. Hoitajan voi saada kotiin kaikkina vuorokauden aikoina. Perhe toimii hoitajan työnantajana. Kun tilaat hoitajan internetin kautta ensimmäistä kertaa, rekisteröidy lastenhoitoavun käyttäjäksi välityspisteiden tiedoissa olevan ”Rekisteröidy käyttäjäksi” -linkin kautta.


Jatkossa voit tehdä tilauksia kirjautumalla. Ladattu tiedosto: 2. Lapsen äiti voi jäädä äitiysvapaalle, jonka pituus on 1arkipäivää. Sen ensimmäisen arkipäivän ajalta virkamiehille ja työntekijöille maksetaan palkkaus.


Kela maksaa äidille sairausvakuutuslain mukaista äitiysrahaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit