torstai 25. toukokuuta 2017

Eron jälkeinen kaipuu

Mielihyvän, palkitsemisen ja rakastumisen lisäksi tällä aivojen alueella tapahtuu tiedostamattomia asioita, kuten hengittäminen. Tämä ehkä auttaa ymmärtämän, miksi emme pysty kontrolloimaan kaikkea, mitä tällä alueella tapahtuu. Pukuhuoneessa laittelen kaikkia ihania rasvoja ja kauniit alusvaatteet.


Sitten jonnekin salaatille, istuskelen ja mietiskelen, luen hyvää lehteä tai kirjaa. Monta kertaa oon rehellisesti ajatellut, että tää fyysinen ihans urheilun jälkeinen olo kropassa on paljon parempaa kuin seksi.

En paremmin kuin tällä lainauksella kirjasta Kuka lohduttaisi Nyytiä osaa kuvat sitä yksinäisyyttä, mikä minunkin talossani vallitsee eron jälkeen. Ilmo Saneri isätyöntekijä Isyyden Tueksi hanke. Eron jälkeinen isyys. Miessakit ry miehiä tukevaa hyvinvointityötä. Voi olla, että olen jollakin tavalla läheisriippuvainen.


En viihdy itsekseni, eikä ihmistä ole mielestäni tehty elämään yksin, ilman kumppania. Jokainen kaipaa läheisyyttä ja toista ihmistä vierelleen, vaikka toki poikkeuksiakin on”, Satu kertoo haastattelussa. Lasta suojaavia tekijöitä ovat myös eron jälkeinen riitelyn vähäisyys sekä ydinperheen ulkopuoliset hyvät ja jatkuvat ihmissuhteet, kuten isovanhemmat tai opettaja.

Sellaista ei ole ollut. Pikemminkin eron jälkeen tunsin ensimmäistä kertaa muutamaan vuoteen itseni onnelliseksi ja tyytyväiseksi. En siksi, että olin yksin (lasten kanssa), vaan sen vuoksi, että vapauduin vain energiaa vievästä parisuhteesta. Ero oli nimenomaan positiivinen asia.


Jonkinsortin kavereiksi voidaan kyllä eron jälkeen tulla, mutta siihen menee aikaa, Stolbowin mukaan vuosia. Ensin on käytävä läpi tunteiden vuoristorata, sillä ero ei todellakaan ole mikään järkiasia. Ihmiset luulevat aluksi, että he hoitavat homman järkevästi, mutta heillä on väärä käsitys eron kestosta ja syvyydestä. Tunnelukot ja erokriisi.


Kirja liittyy tunnelukkoihin eli skeematerapiaan ja keskittyy avioeron tuottamaan tuskaan. Olemme täällä sinua varten. Tukinetistä löydät palveluita, joiden tarkoituksena on ihmisen auttaminen, tuen tarjoaminen sitä tarvitseville ja kokemusten jakaminen. Kun taas kasvoimme erilleen-tilanteissa molemmat ovat tavallaan samanarvoisessa tilanteessa eron suhteen, joten tilanne on helpompi käsitellä.


Parisuhteet ovat niin erilaisia. Sammaleet pidättämässä hengitystä on minusta huima runokuva, vaikken oikeastaan tiedä, mitä se voisi tarkoittaa. Se on tunteen, ei tietämisen asia.


Siihen voi ohjata yksinäisyys, seksin puute, hyväksynnän tai statuksen kaipuu , seikkailunhalu, vanhuudenturvan etsiminen, raha tai eron jälkeinen itsetunnon kohotus. Syitä on lukemattomia, ja ne ovat aina henkilökohtaisia.

Oleellista sen sijaan on matkustaminen: seksi vie ja taksi tuo. Nainen itse haluaisi ja hänelle olisi parasta olla mahdollisimman vähän tekemisissä vainoajan kanssa, mutta lasten takia esimerkiksi ei voi välttämättä täysin kadota vainoajan elämästä. Surun ja menetyksen käsittely on ihmiselämän tuskaisimpia kokemuksia. Usein se liittyy läheisten ihmisten menetykseen joko kuoleman tai eron kautta, mutta hyvin vahvaa surua voidaan kokea myös esimerkiksi lemmikkieläimen, työn tai vaikkapa asuinpaikan menetyksen yhteydessä. Tänään haluan esitellä erään psykologiasta tutun mallin, joka kuvaa surun käsittelya ja avaa sitä, kuinka.


Virallisesta erostamme tulee kohta kolme vuotta. Minulla oli tunne, että jään jostain paitsi, kun en ole opetellut aikuiselämää ollenkaan yksin. Tarinoiden teemoina ovat ihmissuhteet ja tunteet: yksinäisyys, rakkauden kaipuu , kostonhalu.


Suhteessamme oli tuolloin myös ehkä pieni suvantovaihe, ja mietin onko koko loppuelämä sitten tällaista. Annukka Lehmus on perheen ainoa lapsi. Jos ainoa huomio, mitä lapsi saa, Sen sijaan on kovin helppoa kuvitella mielessään tällainen lapsi katu- ja arvopitoisuus, epätoivottu yksinäisyys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit