tiistai 16. toukokuuta 2017

Hautajaisten suunnittelu

Hautajaisten suunnittelu. On hyvä aluksi tehdä päätös hautaustavasta, tuleeko vainajalle arkku- vai tuhkahautaus. Sen jälkeen miettiväksi tulisi hautaustilaisuuden toimittamispaikka ja hautapaikan valinta. Tilillä olevat varat ovat testamentin tekijän hallinnassa.


Hänen kuoltuaan sillä hautaustoimistolla, jonka kanssa sopimus hautajaisten järjestämisestä on tehty, on oikeus nostaa varoja hautaussuunnitelman mukaisten hautajaisten toteuttamista varten.

Omien hautajaisten suunnittelu voi äkkiseltään kuulostaa itsekkäältä teolta, mutta loppujen lopuksi se on kaikkea muuta. Valmiit hautajaistoiveet ja -suunnitelmat helpottavat varmasti lähimmäisten elämää. Toki näinkin voi tehdä, mutta myös omien toiveiden kertominen esimerkiksi puolisolle tai omille lapsille on myös suunnittelua. Kuolemasta ja hautajaisista voi puhua, vaikka olisi perusterve nuori ihminen. Tilaus lähetetään hautaustoimistoomme, jossa palveluneuvojamme varaavat ajat toiveidenne mukaan ja ovat teihin yhteydessä.


Eilen oli viikonloppulehdessä iso juttu hautajaisten suunnittelusta. Aika makaaberilta kuulostaa omien hautajaisten suunnittelu , ainakin jos olet nuori ja terve.

Tottahan se tietysti on, ettei koskaan voi tietää, mitä seuraavaksi elämässä tapahtuu, mutta eiköhän ne jälkeenjääneet järjestä peijaiset. Suunnittelu ja tilaaminen tai vaihtoehtoisesti uusi kaiverrus jo olemassa olevaan muistomerkkiin. Omalla käsialalla kirjoitettu pitkä kirje lohdutti minua ja samalla kaikki käytännön jäejestelyt olivat tallessa. Minusta hautajaisten pito on kunnian osoitus vainajalle ja lähiomaisille.


Haudalla käyntikin on muistamista ja samalla hiljentymistä ja alkuvuosina lohduttaa surua ja ikävää. Omaiset tapaavat papin ennen hautajaisia. Tapaamisessa keskustellaanvainajan elämänvaiheista ja hautajaispäivän ohjelmasta. Tapaaminen voi olla vainajan tai hänen läheistensä kotona tai seurakunnan tiloissa. Suru voi sumentaa ajatukset – omien hautajaisten suunnittelu on järkevää.


Saattoväki vähenee hautajaisissa, mutta samalla omien hautajaisten ennakkoon suunnittelu lisääntyy. Surun keskellä pienetkin asiat saattavat saada normaalia suuremman merkityksen ja johtaa jopa riitoihin. Uskon, että omien hautajaisten suunnittelu on kasvava trendi.


Eikä tarvitse olla vanha tai kuolemansairas tehdäkseen hautajaistestamentin. Ihmiset matkustelevat paljon ja voivat välillä asuakin ulkomailla. Miten toimin hautajaisissa vieraana?


Harvoilla ihmisillä on juurikaan kokemusta hautajaisista ja kun läheinen tai ystävä kuolee, moni miettii miten hautajaisissa toimitaan.

Läheisiä helpottaa, jos toiveita hautajaisten suhteen on ennakkoon tiedossa. Tarjoamme hautajaisten ennakkosuunnittelupalvelua. Mitä sitä rupeaa hautajaisiaan ennakkoon miettimään? Kukaan ei ole hautaamatta jäänyt eikä tule jäämään. Näin saattaa joku ajatella.


Vaikka kuolema koskettaa jossain vaiheessa jokaista, omien hautajaisten suunnittelu on Suomessa vielä melko vierasta. Siunaava pappi tulee aina haudalle, ellei toisin toivota. Siunauksen toimittava pappi haluaa keskustella lähiomaisten kanssa vainajan elämänvaiheista hyvissä ajoin ennen tilaisuutta. Siunauslauantaina soitetaan ns.


Samalla selvitellään hautajaisten yksityiskohtia. Kelloja soitetaan omaisten toivomassa kirkossa. Perheenjäsenen kuolemasta käynnistyi loputon vyöry käytännön asioita.


Eikä puhettakaan, että Sampolla ja Mintulla olisi viime keväänä ollut mahdollisuus keskittyä vain niihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit