Haluatko selvittää yrityksesi tai kiinnostavan yrityksen euromääräisen arvon? Mittaa yrityksesi prosesseja kännykällä. Osoita parannus faktoilla. Yrityksen arvoon vaikuttaa moni asia, ja arvonmääritys on haastavaa, ammattilaisen apua vaativaa työtä. Tämä laskuri antaa suuntaa arvon määritykselle.
Sen avulla voit karkealla tasolla arvioida, mikä yrityksesi käyttökatteeseen perustuva tuottoarvo olisi historiatietojen (kaksi edellistä tilikautta, T-ja T- ja kuluva vuosi T) perusteella. Käytännössä pienten ja keskisuurten yritysten arvo määritellään kahdella tavalla: yrityksen tuottoarvolla sekä substanssiarvolla eli yrityksen velattoman omaisuuden arvolla. Vaikka arvonmääritysmenetelmiä on useita ja arvon määrittäminen on vaativaa ammattilaisten puuhaa, on näistä kahdesta tavasta hyvä tietää ainakin hiukan. Yrityksen arvonmääritys on erittäin tärkeä taito, niin piensijoittajalle kuin ammattimaiselle yrittäjällekin.
Oman yrityksen arvon määrittäminen on hyvä osata, vaikka yrityksen myynti ei vielä olisikaan täysin ajankohtaista. Arvon määrityksellä voi helposti löytää myös ongelmakohtia omassa toiminnassaan. Yksityinen osakesijoittaja, joka ei osaa määrittää yrityksen arvoa.
Yhtiön käyvän arvon määrittäminen substanssi- ja tuottoarvon perusteella on kaavamaista eikä anna juurikaan mahdollisuuksia yrityksen tai sen toimintaympäristön ominaispiirteiden huomioon ottamiselle. Yrityksen oikea arvo - yrityksen käypä arvo - on lopulta se, jolla myyjä ja ostaja yrityskaupan tekevät. Tuottoarvo, substanssiarvo ja markkina-arvo. Arvonmääritysmenetelmät, joita yleisesti käytetään pienen tai keskisuuren yrityksen arvonmäärityksessä, voidaan jakaa karkeasti tuottoarvon tai substanssiarvon määrittämiseksi.
Saat arvopapereiden ja rahasto-osuuksien arvon selville esimerkiksi arvopaperiyhtiöstä tai pankista. Jos arvoa ei ole määritetty lahjoituspäiväksi, käytä lähimmän päivän mukaista arvoa. Asuinhuoneistot, kiinteistöt ja mökit. Asunto-osakkeen tai kiinteistön voi lahjoittaa vain kokonaan tai murto-osana (esimerkiksi ¼).
Yrityksen ostajalla on vaihtoehtona ostaa joko pelkkä liiketoiminta tai yrityksen koko osakekanta. Liiketoimintaa ostettaessa ostaja käytännössä ostaa vain taseen vastaavaa-puolen eli yritysomaisuuden (A). Vieraan pääoman määrällä ei tällöin ole merkitystä, koska yrityksen vastuut eivät siirry ostajalle.
Niin kutsuttu tasearvo eli substanssiarvo antaa tavanomaisesti liian alhaisen arvon toimivan yhtiön arvosta, ainakin kannattavan yrityksen kohdalla. Substanssiarvoa laskettaessa yrityksen arvoon ei oteta huomioon minkäänlaisia odotuksia tulevaisuuden tuotoille joten se sopiikin parhaiten tappiollisen yrityksen arvonmääritykseen. Yrityksen arvon määrittelemiseen on kehitetty lukuisa joukko erilaisia mekaanisluonteisia laskumenetelmiä.
Useimmiten näistä mainitaan yrityksen substanssi-, kassavirta- ja vertai-lukauppa-arvot. Yrityksestä riippuen eri menetelmät tarjoavat erilaisia näkemyksiä sen to-dellisesta rahallisesta arvosta. Julkisesti noteerattavien arvopapereiden arvon määrittäminen tapahtuu kuolinpäivänä tai lahjoituksen täyttymispäivänä (päivänä, jona arvo-osuus on kirjattu vastaanottajan arvo-osuustilille) toteutuneen kaupan noteerauksen mukaiseen arvoon.
Arvostus tapahtuu vähintään päivän kauppojen alimpaan arvoon. EVA:n etu arvonmäärityksessä on, että sillä on mahdollista pienentää arvonmäärityksen ennustevirheitä. Tämä johtuu EVA:n laskutavasta, sillä suuri osa lopputuloksesta muodostuu yrityksen oman pääoman kirja- arvon mukaan, ja tulevaisuuden diskontattavat arvot vain muodostuvat tuloksen ja vaaditun tuloksen erotuksesta. Kauppa-arvo tullausarvon määrittämisessä.
Tuontitavaran ensisijainen tullausarvo on sen kauppa-arvo eli hinta, joka tavarasta on maksettu tai maksetaan, kun se myydään vietäväksi EU:n tullialueelle. Lisäksi hintaan vaikuttavat vaihtoehtoiskustannukset ostajalle ja myytävään yritykseen liittyvät tekijät. Yrityksen tasearvo tai verotusarvo ei yleensä ole hyvä yrityksen arvon mittari, koska ne kuvastavat yrityksen eri omaisuuserien historiallisia hankintakustannuksia ja muutaman edellisen vuoden tuottoa.
Jos omaisuus on luovutettu siten, että kauppahinta on ¾ tai vähemmän käyvästä hinnasta, luovutus katsotaan lahjanluonteiseksi ja jaetaan maksetun hinnan ja käyvän arvon suhteessa vastikkeelliseen ja vastikkeettomaan osaan (lahjaan). Luovutusvoiton laskemisessa hankintamenona ei saa vähentää lahjaa vastaavaa osaa hankintamenosta. Euroopan unionin ulkopuolelta ostettu tavara, esimerkiksi ajoneuvo tai kone, saattaa olla tuontihetkellä käytetty. Kun käytetyn tavaran tullausarvoa määritetään, tavaran kauppahintaan voidaan tehdä vähennys sen mukaisesti, paljonko tavaraa on käytetty ostohetken ja tullaushetken välisenä aikana.
Onko yritys ollut kilpailukykyinen, ja mitkä tekijät voisivat uhata sen kilpailukykyä tulevaisuudessa? Miten yrityksen kannattavuutta ja kilpailukykyä voisi parantaa? Onko yrityksellä asiakassopimuksia tai vastaavia ja ovatko ne uusittavissa?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.