torstai 21. kesäkuuta 2018

Sähköinen osakehuoneistorekisteri

Huoneistotietojärjestelmään kerätään vähitellen kattavat tiedot osakehuoneistojen, kuten asuntojen ja autopaikkojen, omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Kun osakehuoneistolla on sähköinen omistajamerkintä, se korvaa paperisen osakekirjan käytön osakehuoneistojen vaihdannassa ja lainan vakuutena. Sähköinen osakehuoneistorekisteri (Asrek) yhdistää asunto-osakkeita koskevat tiedot ja omistajamerkinnät sähköiseksi tietokannaksi. Rekisterijärjestelmään merkitään kaikkien suomalaisten taloyhtiöiden osakehuoneistojen omistajat samaan tapaan kuin autojen omistajat ja haltijat ovat ajoneuvorekisterissä.


Omistus- ja panttausmerkintöjen kirjaaminen uuteen rekisteriin on alkanut toukokuussa. Uudet asuntoyhtiöt perustetaan 1. Omistajatiedot ovat jatkossa helposti saatavissa sähköisessä palvelussa, asunto-osakkeiden siirto ja panttaus voidaan tehdä sähköisesti, tuhansien ihmisten työtaakka helpottuu. Isännöintiliiton mukaan asia ei tässä vaiheessa edellytä toimenpiteitä. Liiton tavoitteena on saada eri järjestelmät toimimaan hyvin yhteen ja ala voi kehittyä. Suomessa otetaan ensi vuonna käyttöön sähköinen osakehuoneistorekisteri , jonne kerätään vähitellen kattavat tiedot asunto-osakkeiden omistuksista ja panttauksista.


Lisätietoja ja käytännön ohjeita: juuri avattu osakehuoneistorekisteri. Opas on tarkoitettu käytännön ohjeeksi taloyhtiöiden hallituksille ja isännöitsijöille. Palvelu tarjoaa siirron pohjaksi esitäytettyjä tietoja taloyhtiöstä sekä osakehuoneistoista ja niiden omistajista, mikä helpottaa ja nopeuttaa siirron tekemistä. Rekisteri yhdistää asunto-osakkeita koskevat tiedot ja omistajamerkinnät sähköiseksi palveluksi, jonka avulla tietojen saatavuus, kattavuus ja luotettavuus paranevat. Ensi vuonna Suomessa otetaan käyttöön sähköinen osakehuoneistorekisteri (ASREK), jonne kerätään vähitellen kattavat tiedot asunto-osakkeiden omistuksista ja panttauksista.


Osakehuoneistorekisteri yhdistää asunto-osakkeita koskevat tiedot ja omistajamerkinnät sähköiseksi tietokannaksi. Asunto-osakkeita koskevia tietoja on tähän asti hallittu yhtiökohtaisesti eri tietojärjestelmissä ja paperisissa dokumenteissa, mikä on ollut hidasta, monimutkaista ja kallista. Tiedotamme asunto-osakeyhtiöille ja isännöitsijöille lähempänä siirtoajankohtaa, miten siirto käytännössä tehdään. Samalla tarkennamme eri toimenpiteiden.


Digitaalinen kaupankäynti on lisäksi vaatinut uudenlaisen kaupankäyntijärjestelmän, DIASin, kehittämisen. Tämän hetken tietojen mukaan yhtiön tiedot voi siirtää rekisteriin CSV-tiedostona isännöintijärjestelmästä tai osakehuoneistorekisterin käyttöliittymän kautta. Tarkemmat siirto-ohjeet tulevat sivustolle osakehuoneistorekisteri.


Osoite kannattaakin laittaa talteen omiin kirjanmerkkeihin. Ensin taloyhtiöt siirtävät osakeluettelonsa järjestelmään, minkä jälkeen osakkaat voivat hakea sähköistä omistajakirjausta. Tämän vuoden alussa perustettu sähköinen osakehuoneistorekisteri (ASREK) on merkittävä muutos, jonka seurauksena taloyhtiöiden osakeluetteloiden ylläpito siirtyy taloyhtiöiltä Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmään. Lähetetään 5-arkipäivässä.


Osakeluettelot siirtyvät Maanmittauslaitokselle. Uusi osakehuoneistorekisteri parantaa asuinhuoneistoja koskevien tietojen sekä niiden omistaja- ja panttaustietojen saatavuutta ja luotettavuutta. Asunto-osakeyhtiöille ja isännöitsijöille tiedotetaan lähempänä siirtoajankohtaa. Ilmoittautuminen ja aamukahvi 9. Sähköinen järjestelmä helpottaa kaikkien asuntokaupan osapuolten elämää”, kertoo Aalto.


Kaipaatko apua asuntokauppaan? Sokos Hotelli Rikala Tiedätkö, mitä muutoksia osakehuoneistorekisteri ja osakeluettelon ylläpidon siirto maanmittauslaitokselle tuo mukanaan taloyhtiöille? TURUN ISÄNNÖINTIKESKUS OY.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit